Σελίδες

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ψάχνουν έξοδο από το αλαλούμ

Ψάχνουν έξοδο από το αλαλούμ

Εγκλωβισμένη στο «τρίγωνο» της φορολογικής τρέλας η κυβέρνηση. Πρόστιμα, φόρος υπεραξίας και φορολογία αγροτών δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών. Οι διορθώσεις που σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών.
        
 Pin It
Εγκλωβισμένη στο «τρίγωνο» της φορολογικής τρέλας η κυβέρνηση. Πρόστιμα, φόρος υπεραξίας και φορολογία αγροτών δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών. Οι διορθώσεις που σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Του Κώστα Τσάβαλου

Λύσεις στο χάος που έχει προκάλεσε η ίδια με τις αποφάσεις της προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση στα κρίσιμα μέτωπα των φορολογικών προστίμων, τον φόρο υπεραξίας και τη φορολογία των αγροτών. Οι αρχικές ρυθμίσεις αποδείχτηκαν στην πράξη ανεφάρμοστες, κυρίως όσον αφορά τα πρόστιμα της Εφορίας και τον φόρο υπεραξίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα απίστευτο φορολογικό αλαλούμ. Οι λογιστές… σήκωσαν τα χέρια, οι συμβολαιογράφοι σταμάτησαν να συντάσσουν συμβόλαια, ενώ επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα ακόμα και για λάθη ή μικροπαραβάσεις.

Στα πρόθυρα αφανισμού

Οσοι γλίτωσαν μέχρι τώρα από την κρίση, οδηγούνται στα πρόθυρα του αφανισμού, καθώς θεωρούν ότι τα εξοντωτικά πρόστιμα της Εφορίας θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα για τις επιχειρήσεις τους. Στην αγορά ακινήτων «πάγωσαν» οι λίγες μεταβιβάσεις που είχαν προγραμματιστεί με τον νέο χρόνο, ενώ οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, προειδοποιώντας με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους εάν δεν αλλάξει ριζικά το νέο καθεστώς φορολόγησή τους.

Το… τρίγωνο της φορολογικής τρέλας συμπληρώνει η εκκρεμότητα του νέου καθεστώτος κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων, με τις βασικές κατευθύνσεις να αλλάζουν από μήνα σε μήνα.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν ακόμα πόσες και ποιες αποδείξεις θα πρέπει να μαζέψουν φέτος για να μην υπερφορολογηθούν και το 2015. Ειδικότερα:

● Ενώ η κυβέρνηση αποδέχεται πλέον το ανεφάρμοστο των νέων προστίμων, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι αλλαγές οι οποίες θα καθιστούν ηπιότερα και εφαρμόσιμα τα πρόστιμα για υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, μη υποβολή δηλώσεων, μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων και ανακριβή έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει το ίδιο πρόστιμο των 1.000 ευρώ ένας μικρομεσαίος επιτηδευματίας, επειδή καθυστέρησε για μία ή δύο ημέρες να υποβάλει μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ ή μία προσωρινή δήλωση απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών από την οποία προκύπτει ένα πολύ μικρό ποσό φόρου (π.χ. 10 ευρώ), με έναν άλλον φορολογούμενο ο οποίος υπέβαλε εκπρόθεσμη δήλωση από την οποία προκύπτει η υποχρέωση καταβολής ενός πολύ μεγάλου ποσού (π.χ. 4.000 ευρώ). Τώρα το υπουργείο μελετά τη σύνδεση των προστίμων με το ύψος του απολεσθέντος φόρου, καθώς και την καθιέρωση ενός χαμηλού προστίμου της τάξης των 100 ευρώ για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος.

● Με τον φόρο υπεραξίας τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα. Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει τις προτάσεις να αντικατασταθεί ο συγκεκριμένος φόρος από έναν άλλο φόρο με συντελεστή 3% επί της αξίας του συμβολαίου, όπως ζητούσε η ΠΟΜΙΔΑ, ή με συντελεστή 7% για ακίνητα που αποκτήθηκαν προ 2013, όπως εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα επιβάρυνε τον πωλητή. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται σε άλλες λύσεις: όσοι κρατούν ακίνητα στην κατοχή τους για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών ή έχουν κέρδος από την πώληση κάτω των 25.000 ευρώ και διατηρούσαν το ακίνητο στην κατοχή τους πάνω από πέντε χρόνια θα γλιτώνουν τον φόρο υπεραξίας. Για φορολογούμενους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε πώληση ακινήτου εντός του χρονικού ορίου των 25 ετών, ο φόρος μειώνεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.

● Το ύψος του ορίου τήρησης παραστατικών φαίνεται ότι αποτελεί την αιχμή για τις αντιδράσεις των αγροτών στο νέο φορολογικό καθεστώς. Οι αγρότες λένε όχι «στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων για τους αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ» και ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ. Το υπουργείο ζητάει βιβλία για τζίρο άνω των 15.000 ευρώ. Οσοι είχαν το 2013 ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 15.000 ευρώ (αντί 10.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική νομοθετική ρύθμιση) ή έλαβαν το 2013 άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ υποχρεούνται από φέτος να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.) για τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

● Σε εκκρεμότητα παραμένει και το πλαίσιο των κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε μεν την αξία των αποδείξεων λιανικής που πρέπει να συγκεντρώνουν οι υπόχρεοι (το 10% του ακαθάριστου εισοδήματός τους, έναντι 25% που ίσχυε πέρυσι, με μέγιστο ποσό τα 10.500 ευρώ), όχι όμως και το ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζει η Εφορία.

Πάντως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των κινήτρων συλλογής αποδείξεων και στα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, δηλαδή στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες και στους εισοδηματίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου