Σελίδες

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Τα «αγκάθια» για τις δηλώσεις ενείσπρακτων ενοικίων

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΑ

Τα «αγκάθια» για τις δηλώσεις ενείσπρακτων ενοικίων

Τα «αγκάθια» για τις δηλώσεις ενείσπρακτων ενοικίων
Της Μαρίας Βουργάνα
Δυσάρεστες φορολογικές εκπλήξεις για χιλιάδες επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια «κρύβει» η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να αιφνιδιάζει τους φορολογούμενους και πιο συγκεκριμένα τους νέους επαγγελματίες οι οποίοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2013 και απέκτησαν εισοδήματα μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ, τις επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο» εντός του 2013 και τους φορολογούμενους που εκμισθώνουν ακίνητα αλλά δεν εισπράττουν τα οφειλόμενα ενοίκια από τους ενοικιαστές. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν «φουσκωμένους» φόρους για τα εισοδήματά τους. Ειδικότερα:
Νέοι επαγγελματίες: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Ειδικά για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τις νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μειώνεται κατά 50% και μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα. Δηλαδή ο συντελεστής 26% μειώνεται στο 13%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ο επαγγελματίας που έχει εισόδημα 12.000 ευρώ τα πρώτα 10.000 θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% και τα υπόλοιπα 2.000 με συντελεστή 26%.
Ωστόσο, η ερμηνεία που δίνει το υπουργείο Οικονομικών είναι τελείως διαφορετική και ανατρέπει τον φορολογικό «λογαριασμό» των νέων επαγγελματιών. Σύμφωνα με την ερμηνεία του υπουργείου, ο μειωμένος συντελεστής 13% εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που ο νέος επαγγελματίας έχει συνολικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Αν το εισόδημά του υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ τότε δεν ισχύει ο συντελεστής 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, αλλά εφαρμόζεται ο συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ για το σύνολο του εισοδήματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση. Έτσι, αν ένας νέος ελεύθερος επαγγελματίες έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώσει φέτος φόρο 1.300 ευρώ, ενώ αν το εισόδημά του είναι 10.100 ευρώ θα πληρώσει φόρο 2.626 ευρώ. Δηλαδή για εισόδημα μεγαλύτερο κατά 100 ευρώ θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 1.326 ευρώ.
Επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο» και ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια: Παγίδα αποτελεί η οδηγία του υπουργείου Οικονομικών που απαγορεύει τη συμπλήρωση των κωδικών 655 και 656 του εντύπου Ε1, που αφορούν ποσά εισοδήματος τα οποία δεν υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου 2014. Σύμφωνα με την απόφαση, οι κωδικοί αυτοί θα συμπληρώνονται μόνο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Όμως, οι εν λόγω κωδικοί είναι πολύ σημαντικοί για τον υπολογισμό της προκαταβολής του φόρου, συνεπώς, αν για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος ο οποίος ασκούσε ατομική επιχείρηση διέκοψε τη δραστηριότητά του εντός του 2013 δεν συμπληρώσει με την αρχική δήλωσή του τα ποσά του καθαρού εισοδήματος που δεν υπάρχουν το 2014, θα δει στην εκκαθάριση να υπολογίζεται προκαταβολή φόρου 55% και θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση για να γίνει στη συνέχεια εκ νέου εκκαθάριση και να μην αναγκαστεί να καταβάλει το ποσό της προκαταβολής. Το ίδιο φυσικά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα ενοίκια από τους ενοικιαστές και δεν υπάρχει εισόδημα από ενοίκια το 2014.
Εκχώρηση ενοικίων στο Δημόσιο: Η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αυτό ορίζεται σε εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εφορίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα φορολογούμενων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν η κατάργηση της σχετικής διαδικασίας αφορά και εισοδήματα που δεν εισπράχθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013), όταν δηλαδή ήταν σε ισχύ ο προηγούμενος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/94). Ως εκ τούτου, χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν κατάφεραν να εισπράξουν ενοίκια του έτους 2013 μένουν πλέον ξεκρέμαστοι, αφού δεν μπορούν να τα εκχωρήσουν στο Δημόσιο και είναι αναγκασμένοι να τα δηλώσουν κανονικά σαν να τα έχουν εισπράξει.
Κινδυνεύουν δηλαδή να χρεωθούν με φόρο 10% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 55% επί του κύριου φόρου για εισοδήματα που ουδέποτε απέκτησαν. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι κάποια στιγμή θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη με την οποία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Όμως μέχρι τότε όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις δεν μπορούν να το πράξουν. Άγνωστο, εξάλλου, παραμένει τι ακριβώς θα προβλέπει η νέα διάταξη, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο για τα ανείσπρακτα ενοίκια που αφορούν περιόδους από την 1η Ιανουαρίου του 2014 δεν απαιτείται διαδικασία εκχώρησης, καθώς «εισόδημα που δεν εισπράττεται δεν αποτελεί εισόδημα και κατά συνέπεια δεν πρέπει να δηλωθεί και να φορολογηθεί».
ΕΝΤΥΠΟ Ε1
Τα προβλήματα της προσυμπλήρωσης
Προσυμπληρωμένοι χωρίς τη δυνατότητα συμπλήρωσης, τροποποίησης ή διαγραφής του από τον φορολογούμενο είναι οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και την αντίστοιχη παρακράτηση φόρου. Οι κωδικοί αυτοί εμφανίζονται σε πορτοκαλί πλαίσιο. Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν έντυπη βεβαίωση αποδοχών και τα στοιχεία δεν έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωση μέχρι τις 28 Μαρτίου θα πρέπει να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:
Να συμπληρώσουν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της δήλωσης.
  • Να κάνουν προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης.
  • Να επικοινωνήσουν με τον εργοδότη ή τον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση προκειμένου να ενημερωθούν αν υπέβαλε το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή πότε θα υποβληθεί.
  • Εφόσον ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τη βεβαίωση τα στοιχεία θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα στο Ε1.
  • Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει τη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών τότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν εισοδήματα και παρακράτηση φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.
Σε περίπτωση που τα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών είναι διαφορετικά από αυτά που είναι προσυμπληρωμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει:

  • Να συμπληρώσουν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της δήλωσης (δαπάνες, αυτοκίνητα κ.λπ.).
  • Να κάνουν προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1.
  • Να επικοινωνήσουν με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου