Σελίδες

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Ελάτε να σας φορολογήσουμε!

30/04/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Ελάτε να σας φορολογήσουμε!

        
 
Προφανώς για τυπικούς και νομικούς λόγους -και μόνο- το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους αλλοδαπούς που είχαν κέρδη από ελληνικά ομόλογα τα προηγούμενα χρόνια να τα δηλώσουν στην εφορία, προκειμένου να φορολογηθούν, αν δεν έχουν φορολογηθεί. Διότι, αν όντως περιμένει η ηγεσία του υπουργείου να εισπράξει έσοδα… εκτός συνόρων, και μάλιστα από κέρδη ομολόγων, μάλλον θα απογοητευτεί. Ουδείς αλλοδαπός -εκτός και αν κάποιος έχει συγκεκριμένους λόγους- δεν πρόκειται να μπλέξει με την ελληνική εφορία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πληρωμή φόρων…

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν κέρδη από ελληνικά ομόλογα έως το τέλος του 2013 και δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση στην εφορία μέσα στους επόμενους δύο μήνες, προκειμένου να αποδώσουν φόρο, 20%-33% κατά περίπτωση, επί των κερδών που αποκόμισαν.

Στην εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, αναφέρεται: «Ο οφειλόμενος φόρος για τα ποσά της υπεραξίας που αποκτήθηκαν από αλλοδαπούς δικαιούχους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας, μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013, όταν δεν έχει μεσολαβήσει ημεδαπός φορέας πληρωμής, ώστε να έχει προβεί σε παρακράτηση φόρου, θα πρέπει να αποδοθεί από τον ίδιο τον δικαιούχο.

»Η απόδοση του φόρου θα γίνει εφάπαξ με υποβολή δήλωσης μέσα σε δύο (2) μήνες από την έκδοση της παρούσας. Ο αλλοδαπός δικαιούχος θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση του αρμόδιου αλλοδαπού φορέα πληρωμής, επίσημα μεταφρασμένη, από την οποία να προκύπτει το ποσό του κεφαλαιακού κέρδους που απέκτησε. Τα ίδια ισχύουν και όταν έχει μεσολαβήσει ημεδαπός φορέας πληρωμής, αλλά όμως οι μεταβιβάσεις των τίτλων είχαν λάβει χώρα μέσω συλλογικών λογαριασμών πελατείας που τηρούνται ανά αλλοδαπό θεματοφύλακα και όχι ατομικά ανά επενδυτή».

Στις περιπτώσεις, όπου ο πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) είναι φορολογικός κάτοικος κράτους, με το οποίο η Ελλάδα έχει συνάψει Σύμβαση Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ), αυτός μπορεί να επικαλεστεί τις ευνοϊκότερες διατάξεις της οικείας σύμβασης με την υποβολή στην αρμόδια ΔΟΥ της αίτησης για την εφαρμογή της συγκεκριμένης ΣΑΔΦΕ, συμπληρωμένης, καθώς και υπογεγραμμένης και σφραγισμένης από την αρμόδια αλλοδαπή φορολογική Αρχή. Οι αλλοδαποί δικαιούχοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), οι οποίοι υποβάλλουν τη δήλωση και δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα, υποχρεούνται να ορίσουν φορολογικό εκπρόσωπο στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου