Σελίδες

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Επιχείρηση «σοκ και δέος» από την ομάδα Θεοχάρη

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 09:35

Επιχείρηση «σοκ και δέος» από την ομάδα Θεοχάρη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Επιχείρηση «σοκ και δέος» από την ομάδα Θεοχάρη

Εκτός...  προεκλογικού κλίματος η ομάδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επέλεξε να αναρτήσει στο διαδίκτυο το επιχειρησιακό σχέδιο της επόμενης διετίας λίγες ημέρες πριν τις εκλογές υπενθυμίζοντας έτσι στους φορολογούμενους τι ακριβώς του περιμένει. Σε πολλά σημεία του businessplan, εμφανίζονται ως προτιμητέοι στόχοι οι έχοντες και κατέχοντες. Στην πράξη όμως θα φανεί ότι θα την πληρώσει η …μαρίδα.
Γράφει:  
Εκτός από τα μεγαλεπήβολα σχέδια για διενέργεια συγκεκριμένου αριθμού ελέγχων στις μεγάλες επιχειρήσεις ή στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, αυτό που αναμένεται να …πονέσει περισσότερο είναι η αυτόματη κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων για όσους έχουν οφειλές. Και εκεί δεν γίνεται διαχωρισμός μικρών και μεγάλων. Όλοι θα αντιμετωπιστούν το ίδιο καθώς το βασικό για την Γενική Γραμματεία Εσόδων είναι να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος: δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τις παλαιές οφειλές και το ένα τέταρτο των καινούργιων οφειλών που θα σχηματιστούν μέσα στο 2014. Πρόκειται δηλαδή για …πογκρόμ το οποίο θα πρέπει να αποφέρει πάνω από 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο.

Το διετές επιχειρησιακό σχέδιο είναι ένα άθροισμα από στόχους. Να μαζευτούν τα ληξιπρόθεσμα, να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, να έχουν οι ελεγκτές πλήρη πρόσβαση στις καταθέσεις μας, να ελέγχονται τα εμβάσματα, να ενεργοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Ένας προς έναν, οι στόχοι έχουν ως εξής;

1.       Αύξηση της οικειοθελούς εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλών από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε ποσοστό άνω του 5% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό στις 31/12/2014 (στόχος για το 2015)

2.       Είσπραξη δύο δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους  (στόχος 2014)

3.       Είσπραξη 25% έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους. Στον 2ο και στον τρίτο στόχο συμπεριλαμβάνονται 381 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα εισπραχθούν σύμφωνα με το ΜΠΔΣ 2013-2016  ως αποτέλεσμα δράσεων φορολογικής συμμόρφωσης. Στην ενίσχυση της εισπραξιμότητας, θα συμβάλλει η αυτόματη πρόσβαση των εισπρακτικών υπηρεσιών στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (ΜΤΛ) καθώς και οι δράσεις ηλεκτρονικοποίησης των εισπράξεων που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2013. (στόχος 2014)

4.       Χαρακτηριστικός οφειλών ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ως ανεπίδεκτων είσπραξης (στόχος 2014)

5.       Ανασκόπηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών, σχετικά με το χαρακτηριστικό ληξιπρόθεσμων χρεών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και προς διαγραφή, μέχρι 30/06/2014 (στόχος 2014)

6.       Εφαρμογή διευρυμένων συμψηφισμών Δημοσίου. Πιλοτική εφαρμογή στο ΦΠΑ εντός έξι μηνών από την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου. Πλήρης εφαρμογή τρεις μήνες μετά την πιλοτική εφαρμογή  (στόχος 2014)

7.       Ανασχεδιασμός, απλοποίηση και εκσυγχρονισμός των διαδικασιών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων με την ανάπτυξη σχετικής στρατηγικής, την αυτοματοποίηση της διαχείρισης υποθέσεων και των ροών εργασίας μέχρι 30/09/2014. (στόχος 2014)

8.       Αύξηση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ποσοστό τουλάχιστον 10% έναντι του επιτευχθέντος αποτελέσματος της 31/12/2014 (στόχος 2015)

9.       Διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί των χαρακτηρισμένων ως ανεπίδεκτων είσπραξης κατά την 31/12/2014 (στόχος 2015)

10.   Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένος αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης ως είσπραξης οφειλών

11.   Ενίσχυση του ελεγκτικού έργου μέσω

·         Ενεργοποίησης των έμμεσων τεχνικών στον έλεγχο φυσικών προσώπων με αξιοποίηση της πληροφορίας των περιουσιακών στοιχείων κάθε μορφής και των στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης

·         Αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου στοιχείου που υποδηλώνει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (λίστα ελλήνων ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου, εμβάσματα εξωτερικού, στοιχεία υποβαλλόμενα στη ΓΓΠΣ κλπ.

·         Αξιοποίησης της βάσης δεδομένων Amadeus από τους ελεγκτές του ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ για τον έλεγχο των τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιρειών (transfer pricing) και των καταβαλλόμενων ποσών δικαιωμάτων (royalties)

·         Αυτόματης (on –line)πρόσβασης των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΓΓΔΕ

                                                               i.      Στα τρέχοντα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων μέχρι 28/02/2014

                                                             ii.      Στα κατ’ έτος παλαιά υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων μέχρι 30/09/2014

1.       Σταδιακής ολοκλήρωσης της λειτουργίας του συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν εικόνα για το τραπεζικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου πολίτη και επιχείρησης μέχρι 31/12/2014

2.       Ερευνών και ελέγχων πρόληψης για την εφαρμογή των διατάξεων φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, από την υπό σύσταση υπηρεσία ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων η οποία θα στελεχωθεί από ελεγκτές του ΣΔΟΕ και ελεγκτές των Δ.Ο.Υ.

12.   Εντατικοποίηση του ελεγκτικού έργου σε:

·         Υποθέσεις εξωχώριων εταιρειών και φορολογουμένων που απέστειλαν χρηματικά ποσά (εμβάσματα ) στο εξωτειρκό

·         Υποθέσεις φορολογουμένων που διατηρούν ακίνητα στο εξωτερικό (μετά και την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας περί διενέργειας μερικών ελέγχων στους ανωτέρω φορολογούμενους για πιθανολογούμενη φοροδιαφυγή) και σε λοιπές υποθέσεις με υψηλή πιθανότητα φοροδιαφυγής.

·         Παραγραφόμενες υποθέσεις ελέγχου μετά τη θεσμοθέτηση της επιλογής συγκεκριμένων και όχι συνεχών ανέλεγκτων χρήσεων, βάσει μεθόδων και κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

13.   Κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ);

·         Διενέργεια τουλάχιστον 500 πλήρων και 680 μερικών ελέγχων

·         Συνολικό ποσό βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων τουλάχιστον 1 δις. ευρώ από τους πλήρεις ελέγχους και τουλάχιστον 320 εκατ. ευρώ από τους μερικούς ελέγχους για το 2014

·         Εισπραξιμότητα φόρων και προστίμων σε ποσοστό 65% επί των βεβαιωθέντων ποσών τόσο από τους πλήρεις όσο και από τους μερικούς ελέγχους.

14.   Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου

·         Διενέργεια τουλάχιστον 720 ελέγχων προσώπων μεγάλου πλούτου

·         Συνολικό ποσό βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων τουλάχιστον 288 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους για το 2014

·         Εισπραξιμότητα φόρων και προστίμων σε ποσοστό 50% επί των βεβαιωθέντων ποσών, τόσο από τους πλήρεις όσο και από τους μερικούς ελέγχους.

15.   Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες:

·         Διενέργεια τουλάχιστον 4000 πλήρων ελέγχων

·         Διενέργεια τουλάχιστον 10.000 μερικών ελέγχων

·         Διενέργεια τουλάχιστον 1500 ελέγχων φορολογίας κεφαλαίου

·         Εισπραξιμότητα φόρων και προστίμων σε ποσοστό 30% επί των βεβαιωθέντων ποσών τόσο από τους πλήρεις όσο και από τους μερικούς ελέγχους.

16.   Λειτουργία υπηρεσίας Ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων μέχρι 01/06/2014

17.   Διενέργεια τουλάχιστον 80.000 ελέγχων πρόληψης

18.    Ενίσχυση του ελεγκτικού έργου μέσω συλλογής και αξιοποίησης όλων των ταυτοποιήσιμων στοιχείων που συλλέγονται στα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι 30/06/2015

19.   Αύξηση εισπράξεων από ελέγχους των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ σε ποσοστό 10% επί του επιτευχθέντος την 31/12/2014 αποτελέσματος.

20.   Διενέργεια τουλάχιστον 200.000 τελωνειακών ελέγχων μέσω της

·         Εγκατάστασης αυτοκινούμενου και σταθερού ανιχνευτικού εξοπλισμού X-RAY σε τελωνεία μέχρι 30/06/2015

·         Πλήρους εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων εισροών –εκροών στις φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης μέχρι 31/12/2015

·         Σταδιακής εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος σήμανσης –ιχνηλασιμότητας και ψηφιακής επαλήθευσης σε καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά μέχρι 30/06/2015 και πλήρους εφαρμογής μέχρι 31/12/2015.

21.   Εξέταση τουλάχιστον 15.000 δειγμάτων προϊόντων και υλικών

22.   Διενέργεια τουλάχιστον 500 επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων

23.   Διεξαγωγή τουλάχιστον 15.000 εργασιών σχετικών με τη διασφάλιση της είσπραξης ΕΦΚ στον τομέα αλκοόλης και ποτών αλκοόλης

24.   Διεξαγωγή τουλάχιστον 21.000 εργασιών σχετικών με την είσπραξη του ΕΦΚ στον τομέα των καυσίμων

25.   Μείωση των ταμειακών συναλλαγών για το μεγαλύτερο ποσοστό των μη φορολογικών πληρωμών και των ήσσονος σημασίας φόρων μέχρι 31/03/2014 μέσω της παροχής νέων ή της επέκτασης διαθεσιμότητας των ήδη παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών / συναλλαγών (π.χ ηλεκτρονικές πληρωμές, ανάπτυξηση συστημάτων πάγιων εντολών άμεσης χρέωσης λογαριασμού κατόπιν εντολής του φορολογούμενου)

26.   Μερική ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών και της υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου μέχρι 30/09/2014. Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση μέχρι 31/12/2014

27.   Ανάπτυξη συστήματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας και άντλησης πληροφοριών / δημοσίων εγγράφων από τρίτους / άλλες υπηρεσίες εντός και σταδιακά  εκτός της φορολογικής διοίκησης. Πιλοτική εφαρμογή με τους εξής φορείς: ΙΚΑ, Κτηματολόγιο και ΕΟΠΠΥ μέχρι 31/12/2014.

28.   Διαμόρφωση στρατηγικής εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας. Ανάπτυξη δράσεων για την ενίσχυση της φορολογικής σuνείδησης και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης κατά τα έτη 2014 και 2015.

29.   Ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ εντός ενενήντα ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 90% ως προς τις εμπόθεσμες υποβληθείσες αιτήσεις

30.   Ολοκλήρωση διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος σε ποσοστό 75% ως προς τις εμπρόθεσμες υποβληθείσες αιτήσεις

31.   Υιοθέτηση και εφαρμογή νέας διαδικασίας επιστροφών ΦΠΑ ανάλογα με την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής μεθόδων ανάλυσης κινδύνου. Πλήρης εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2014.

32.   Το μέγιστο υπόλοιπο φόρων προς επιστροφή κατά την 31/12/2014 δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ

33.   Κεντρική διαχείριση των επιστροφών φόρωνμέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικού συστήματος από 01/01/2015

34.   Ολοκλήρωση τωνυποθέσεων που εξετάζονται από τη διεύθυνση επίλυσης διαφορών σε ποσοστό τουλάχιστον 40% πριν από την προβλεπόμενη από το νόμο καταληκτική ημερομηνία.

35.   Θέσπιση και δημοσιοποίηση προδιαγραφών ποιότητας σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών (service standards) για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών (π.χ χρόνος ανταπόκρισης σε αιτήματα, τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης φορολογουμένων, χρόνος αναμονής στις Υπηρεσίες, διαχείριση παραπόνων, τυποποίηση και αυτοματοποίηση διαδικασιών) μέχρι 31/12/2015

36.   Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της επικοινωνίας με τον πολίτη για την υποβολή και απάντηση των αιτημάτων του μέχρι 31/12/2015

37.   Έρευνα μέτρησης του βαθμού ικανοποίησης των φορολογουμένων

38.   Πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με διεύρυνση βάσεων συγκέντρωσης πληροφοριών (ακίνητα, οχήματα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις συλλογές) μέχρι 30/04/2015 (με αυτόματη ενημέρωση μεταβολής στοιχείων φορολογίας κεφαλαίου μετά και την ολοκλήρωση της εφαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου