Σελίδες

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ Πώς θα γίνουν οι μειώσεις εισφορών και φόρων για συνεπείς επιχειρήσεις - 10 μέτρα για τη δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας

ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

Πώς θα γίνουν οι μειώσεις εισφορών και φόρων για συνεπείς επιχειρήσεις - 10 μέτρα για τη δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας

Πώς θα γίνουν οι μειώσεις εισφορών και φόρων για συνεπείς επιχειρήσεις - 10 μέτρα για τη δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Ισχυρά κίνητρα -όπως μειώσεις εισφορών, ένταξη κατά προτεραιότητα σε νέα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ προγράμματα, μηδενικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ ακόμη και χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας- στις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πολιτεία και τους εργαζομένους, διατηρούν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, σχεδιάζει να προσφέρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Την καθιέρωση των κινήτρων προβλέπει, μαζί με τον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, των επιδοτήσεων αλλά και του συστήματος της πρακτικής άσκησης των νέων, το «πακέτο» των δράσεων που καταρχήν συμφωνήθηκε στη χθεσινή «πρώτη» συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου απασχόλησης και αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε νέα συνεδρίαση μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση, καθώς μπαίνουμε σε διαδικασία ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς υπογραμμίζοντας ότι «φέτος, για πρώτη φορά, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα και για 770.000 θέσεις εργασίας έως το 2020, χωρίς να υπολογίζεται ο τομέας της ενέργειας».
ΣΥΓΚΛΙΣΗ 
Από την πρώτη συνεδρίαση, ωστόσο, υπήρξε σύγκλιση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση αυτή:
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος ζήτησε σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό μέτρο λαμβάνεται, να υπάρχει απαραίτητα «ρήτρα απασχόλησης», δηλαδή, όπως εξήγησε, πριν από κάθε μέτρο που λαμβάνεται ή κάθε νέο νόμο που προωθείται στη Βουλή προς ψήφιση να υπάρχει και μια έκθεση επιπτώσεων από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την απασχόληση.
Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα «ισχυρό κοινωνικό μέρισμα απασχόλησης μέσα από την ανάπτυξη», κατέθεσε δέσμη 10 προτάσεων. Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, εξειδικεύοντας τη ρήτρα απασχόλησης, σημείωσε ότι με κριτήριο τη συμβολή στην απασχόληση μπορούν να συνδεθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η μοριοδότηση για την ένταξη σε προγράμματα, είτε του αναπτυξιακού νόμου είτε του ΕΣΠΑ.
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ 
Υπέρ της πριμοδότησης των συνεπών επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας. «Μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις μπορεί να επιτευχθεί αύξηση της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανεργίας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζητώντας, «εκ νέου σχεδιασμό των κίνητρων για την απασχόληση ανέργων, αποφυγή κατασπατάλησης πόρων σε μη παραγωγικές δράσεις, όπως η κοινωφελής εργασία και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον».
Εμπρακτη αναγνώριση του συνεπούς εργοδότη και τη δημιουργία του «συνήγορου του επιχειρηματία» ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς ζήτησε να επιδοτείται και η διατήρηση θέσεων εργασίας σε όσες επιχειρήσεις κινδυνεύουν. Υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας με το voucher (8.000 νέες θέσεις από το φθινόπωρο) τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης υπογραμμίζοντας ότι φέτος ο Τουρισμός θα δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας μετά την εκτίμηση για 19,5 εκατομμύρια αφίξεις και 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα έσοδα. «Να υπάρχουν ανοικτά προγράμματα και για την επαπειλούμενη ανεργία», ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.
ΤΑ 10 ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ
1. Δημιουργία «Λευκού Μητρώου» επιχειρήσεων που τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους και την πολιτεία (συμμόρφωση στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, διατήρηση ή και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.). Δεν θα υπόκεινται σε εντατικούς ελέγχους του ΣΕΠΕ και θα είναι οι πρώτες που θα κινητροδοτηθούν.
2. Περαιτέρω μείωση (μετά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες) των εργοδοτικών εισφορών -καταρχήν κατά 1 μονάδα μέχρι το τέλος του έτους- υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική και η ταμειακή ισορροπία του μέτρου.
3. Εφαρμογή νέου καθεστώτος για την πρακτική άσκηση των νέων στις επιχειρήσεις με βάση ανάγκες της αγοράς εργασίας (για κάθε νέο έως 25 ετών μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από τότε που θα αποχωρήσει από την εκπαίδευση ή θα μείνει χωρίς εργασία).
4. Λειτουργία πιλοτικά σε δύο περιοχές εντός του 2014 και σταδιακά πανελλαδικά ενός μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας που θα αποτυπώνει τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες.
5. Γενναία κίνητρα και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις -με πόρους, ιδίως, του ΕΚΤ- σε επιχειρήσεις και στους νέους επιστήμονες, ώστε οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των πανεπιστημίων να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας.
6. Σύμπραξη των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων με τον ΟΑΕΔ, με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κ.λπ.).
7. Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να υπάρχουν απλοί και καθαροί κανόνες.
8. Αύξηση, σε συνεργασία με την Ε.Ε., του ορίου (de minimis) των επιτρεπόμενων κοινοτικών επιδοτήσεων ανά επιχείρηση και κατανομή των χρηματοδοτήσεων ανά περιφέρεια με βάση τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες (π.χ. Αττική και Νότιο Αιγαίο λαμβάνουν μειωμένη χρηματοδότηση για δράσεις απασχόλησης).
9. Αξιολόγηση όλων των προγραμμάτων απασχόλησης και προσαρμογή τους στις ανάγκες της αγοράς και των ανέργων.
10. Ηλεκτρονική ανανέωση της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ και αξιοποίηση 800 εργασιακών συμβούλων 1.2000 υπαλλήλων στην υποστήριξη ανέργων και επιχειρήσεων για την ένταξη στην αγορά εργασίας.
Ανεργία
  • Από το Α' τρίμηνο του 2009 μέχρι το α' τρίμηνο του 2014 χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865.600 φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα.
  • Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στη διετία 2014 ? 2016 από το νέο ΕΣΠΑ για προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας στηρίζοντας 397.356 ανέργους.
  • Προγράμματα ύψους 756 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν εμπροσθοβαρώς (προκηρύξεις έως το τέλος του χρόνου) για 214.000 ανέργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου