Σελίδες

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ειδική οικονομική ζώνη με φορολογία 15%-17% για τις επιχειρήσεις

Ειδική οικονομική ζώνη με φορολογία 15%-17% για τις επιχειρήσεις

Ενιαίος  χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων 15%-17%, λιγότερη γραφειοκρατία και αμοιβές συνδεδεμένες με την παραγωγικότητα θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Η ιδέα για τη δημιουργία ΕΟΖ, η οποία είχε «μείνει στο συρτάρι» το προηγούμενο διάστημα, λόγω κυρίως της ισχυρής διαφωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επανήλθε στο προσκήνιο με τον πλέον επίσημο τρόπο και συγκεκριμένα από τα χείλη του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του το Σάββατο στα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. «Διερευνούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Πίσω από την επαναφορά του σχεδίου για δημιουργία ΕΟΖ υπάρχουν δύο ακόμη αιτίες: πρώτον, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτελέσει η ΕΟΖ έναν θύλακο μη εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, προσδοκώντας θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στη συνέχεια ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τη μετάβαση από μια οικονομική πολιτική λιτότητας σε μια οικονομική πολιτική με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δεύτερον, το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα το οποίο έχει επανειλημμένως εκδηλωθεί δημοσίως (για παράδειγμα και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς) εξακολουθεί να υπάρχει. Το τελευταίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κομισιόν εμφανίζεται διατεθειμένη να εξετάσει σχετικό αίτημα της Ελλάδας φαίνονται επαρκείς συνθήκες για την υπέρβαση των εμποδίων που θέτει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα βασικά χαρακτηριστικά των ΕΟΖ σχεδιάζεται να είναι τα ακόλουθα:

• Στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν εντός των ΕΟΖ θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής μεταξύ 15% και 17%, από 26% που είναι σήμερα. Μάλιστα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι εάν έχει αναπτυξιακά αποτελέσματα η εφαρμογή του χαμηλού συντελεστή εντός της ΕΟΖ, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα ισχυρό επιχείρημα για την εφαρμογή του σε όλη την επικράτεια.

• Πλήρως απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

• Ευνοϊκό για τους εργαζόμενους καθεστώς εργασιακών σχέσεων. Στελέχη της κυβέρνησης που ασχολούνται με το θέμα των ΕΟΖ διαβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν θα είναι ελαστικότερες οι εργασιακές σχέσεις εντός των περιοχών αυτών, αλλά θα προβλέπονται αυξημένες αποδοχές για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι πέρα από όσα ισχύουν στην υπόλοιπη επικράτεια για τον κατώτατο μισθό, θα προβλέπονται και πριμ για τους εργαζόμενους συνδεδεμένα με την παραγωγικότητα.

• Οι ΕΟΖ θα προσδιορίζονται γεωγραφικά και όχι θεματικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναγγελία του πρωθυπουργού για την έναρξη του θεσμού των ΕΟΖ από τη Θεσσαλονίκη προκάλεσε έκπληξη, καθώς τα όποια σχέδια έως σήμερα ενέπλεκαν τις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου. Τελικώς επελέγη η Θεσσαλονίκη, καθώς συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός μητροπολιτικού κέντρου, κάτι που θα επιτρέψει, σε περίπτωση επιτυχίας του πειράματος, τη μεταφορά του μοντέλου και στην Αττική. Αδιευκρίνιστο, ωστόσο, παραμένει εάν χαρακτηριστικά ΕΟΖ θα έχει ολόκληρος ο νομός Θεσσαλονίκης ή μια συγκεκριμένη περιοχή του.

Τόσο τα τεχνικά όσο και τα νομικά κείμενα για τη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα είναι έτοιμα, καθώς αν και το σχέδιο είχε «παγώσει» η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων δεν έπαψε τα τελευταία τριάμισι χρόνια να εργάζεται πάνω σε αυτό. Αυτό βεβαίως που χρειάζεται είναι να λάβει η κυβέρνηση οριστική απόφαση και κυρίως να δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.


Πηγή: Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου