Σελίδες

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Στασιμότητα ή ύφεση και το 2014

Έντυπη Έκδοση 

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Στασιμότητα ή ύφεση και το 2014

Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε τελικά μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013, έναντι της μείωσης κατά 0,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 2ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13 Αυγούστου 2014.
Οι συνέπειες του ΕΝΦΙΑ και του εμπορικού πολέμου Ευρώπης - Ρωσίας αναμενόμενο είναι να αφήσουν  τα σημάδια τους στην ελληνική οικονομίαΟι συνέπειες του ΕΝΦΙΑ και του εμπορικού πολέμου Ευρώπης - Ρωσίας αναμενόμενο είναι να αφήσουν τα σημάδια τους στην ελληνική οικονομίαΗ διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.
Ετσι, σε συνδυασμό με το -1,1% του α' τριμήνου, η ελληνική οικονομία συνέχισε να βρίσκεται -αν και σε μικρότερη- ύφεση (-0,7%) στη διάρκεια του α' μισού του 2014.
Ειδικότερα, το β' τρίμηνο 2014 η συνολική καταναλωτική δαπάνη δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,8 % σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013. Αύξηση κατά 5,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,4% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,6%. Αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,0%.
Σημειώνεται πως το βαθύτερο σημείο της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα καταγράφηκε το δ' τρίμηνο 2010 (-9,2%) κι έκτοτε ακολουθείται σχεδόν σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης της ύφεσης κατά 0,6% ανά τρίμηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν η εξέλιξη ακολουθήσει γραμμική πορεία στο υπόλοιπο του έτους (αισιόδοξο σενάριο), τότε το γ' τρίμηνο το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,3% και το δ' τρίμηνο κατά 0,9% επιτρέποντας μία ανάκαμψη κατά 0,6% το β' εξάμηνο του έτους αλλά αφήνοντας την οικονομία σε στασιμότητα (μηδενική ανάπτυξη) για όλο το 2014.
Επειδή όμως οι εξελίξεις δεν είναι γραμμικές πάντα κι επειδή εφεξής θα γίνουν αισθητές οι συνέπειες του ΕΝΦΙΑ και του εμπορικού πολέμου Ευρώπης-Ρωσίας, το πιθανότερο είναι το ΑΕΠ της χώρας να μειωθεί και το β' μισό του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου