Σελίδες

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Παίζουν με την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών Την ώρα που το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους αποφασίζει την πλήρη απελευθέρωσή τους από το 2015, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία ακόμη και με μονομερή νομοθετική ρύθμιση.

31/08/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Παίζουν με την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών

Την ώρα που το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους αποφασίζει την πλήρη απελευθέρωσή τους από το 2015, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία ακόμη και με μονομερή νομοθετική ρύθμιση.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

Πολιτική κερδοσκοπία με το κοινωνικά ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών κάνουν στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών τα κόμματα της συγκυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα εν όψει της συνάντησης των Παρισίων. Μετά τις συναντήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Δένδια, στελέχη και των δύο κομμάτων εμφανίστηκαν να αρθρώνουν κραυγές αντίστασης κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών που επέρχεται από το 2015 μέσω της κατάργησης του σημερινού προστατευτικού πλαισίου, την ίδια στιγμή που, μέσω του Μαξίμου και διά των κομματικών μηχανισμών, επανέρχονται στο τραπέζι σενάρια για μονομερή νομοθετική ρύθμιση που θα παρατείνει το προστατευτικό καθεστώς από πλειστηριασμούς, αν η ­τρόικα δεν κάνει δεκτό σχετικό αίτημα.

Στον απόηχο των «διαρροών» του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, μετά την προχθεσινή συνάντηση με τον Γκ. Χαρδούβελη, για σχέδιο «παγώματος» των πλειστηριασμών, χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης υποστήριζαν την άποψη ότι υπάρχει «κοινή γραμμή με το υπουργείο, το Μαξίμου και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για κάθε είδους οφειλές, ακόμη και με μονομερή νομοθετική ρύθμιση».

Η νέα αυτή διάσταση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων ανατρέπει πλήρως τον γνωστό έως σήμερα σχεδιασμό καθιέρωσης μόνιμου πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών που υλοποιεί η κυβέρνηση με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους.

Υπενθυμίζεται πως το σημερινό καθεστώς, για το οποίο ανοίγει θέμα παράτασης, προστατεύει την κύρια κατοικία δανειοληπτών με αντικειμενική αξία ώς 200.000 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ, το σύνολο της αξίας κινητής και ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ και οι καταθέσεις τα 15.000 ευρώ. Παράλληλα υπάρχει ακόμη ένα πλαίσιο διευθέτησης δανείων με βάση εισοδηματικά κριτήρια, το οποίο όμως δεν έχει αποδώσει παρά ελάχιστα ως προς τις ρυθμίσεις προβληματικών δανείων. Πρόκειται όμως για ένα μεταβατικό στάδιο το οποίο υποτίθεται πως, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, θα πάψει να ισχύει από την αρχή του 2015, καθώς θα αντικατασταθεί από το νέο πλαίσιο διαχείρισης των επιχειρηματικών οφειλών (η οριστικοποίησή του παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα λόγω της πληθώρας νομικών παρατηρήσεων από την τρόικα) και τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Σενάριο χωρίς επιβεβαίωση

Οι πληροφορίες για το τι τελικά θα γίνει είναι συγκεχυμένες, καθώς αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, που χειρίζονται το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν επιβεβαιώνουν το σενάριο για παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών.

Το πιθανότερο είναι πως η ανακίνηση του ζητήματος της οριζόντιας νομοθετικής προστασίας από πλειστηριασμούς, που προκαλεί νέα σύγχυση στους πολίτες, να αποτελεί προπέτασμα καπνού σε μια περίοδο που στο παρασκήνιο ήδη έχει ανάψει η συζήτηση για το αν η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών θα είναι στα 2/3 ή στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, και ενώ μόλις προχθές δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο συγκεκριμένος Κώδικας από τη μια προσφέρει λύσεις «διευθέτησης» των «κόκκινων» δανείων στα νοικοκυριά, από την άλλη όμως ανοίγει διάπλατα τον δρόμο των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες για όσους δανειολήπτες χαρακτηριστούν ως «μη συνεργάσιμοι». Για να αποφύγει τον χαρακτηρισμό του ως μη «συνεργάσιμου» ο δανειολήπτης θα πρέπει να προσφέρει στους πιστωτές πλήρη εικόνα για την εργασιακή, την περιουσιακή (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές κ.ά.), την οικογενειακή και συνολικά την οικονομική του κατάσταση, αλλά και να αποδεχτεί ουσιαστικά τις συστάσεις των τραπεζών για ρύθμιση του δανείου του, ακόμη και αν αυτές κατατείνουν στο να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να εξυπηρετήσει το δάνειό του ή να γίνει ενοικιαστής στο σπίτι του.

Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας δεν «καλύπτει» το ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να ισχύσει, παρότι ήδη θεωρητικά η εφαρμογή του μπορεί να ξεκινήσει πιλοτικά τον Οκτώβριο με βάση το Μνημόνιο.

Ο νόμος Κατσέλη

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν επιπλέον μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης πως οι οριστικές ρυθμίσεις για το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των επιχειρηματικών δανείων θα προηγηθούν του πλαισίου για τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών, για τα οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις το φθινόπωρο με κύριο άξονα τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη στον οποίο έχουν καταφύγει περί τους 100.000 δανειολήπτες. Αποψη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο νόμος Κατσέλη, που έχει προσφέρει ήδη δίχτυ προστασίας σε χιλιάδες πολίτες μέσω ευνοϊκών δικαστικών αποφάσεων, θα πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά ώστε να καταστεί υποχρεωτικός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου