Σελίδες

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

«Βέτο» σε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και «λοκ άουτ»

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

«Βέτο» σε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και «λοκ άουτ»

«Βέτο» σε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και «λοκ άουτ»
Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόϊκα δημιουργεί η συμφωνία, στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη, πριν από λίγο, των κοινωνικών εταίρων και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, υπό το βλέμμα του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Γκάι Ράϊντερ,να μην αποδεχθούν τις αλλαγές που η τρόϊκα αξιώνει να γίνουν έως το τέλος του χρόνου στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στην ανταπεργία των εργοδοτών (αναγνώριση δικαιώματος “λοκ - άουτ”).
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο διεθνής οργανισμός στηρίζει τις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και συμφωνήθηκε ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Διάσταση απόψεων καταγράφηκε, ωστόσο, λόγω αντίδρασης της ΓΣΕΕ, για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 σε ορισμένα σημεία του (όπως τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τα προνόμια των συνδικαλιστών) που παραπέμπεται σε διάλογο εντός του Οκτωβρίου στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. “Η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για το συνδικαλισμό απαιτείται, δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και τους εκπροσώπους τους” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος την Πέμπτη συναντάται με τους επικεφαλής της τρόϊκας ενισχυμένος διαπραγματευτικά για τα εργασιακά
Αναλυτικά τα συμπεράσματα των συναντήσεων αναλύονται ως εξής:
Σήμερα διεξήχθη τριμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου στα γραφεία του ILO στη Γενεύη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση και της Γενικής Γραμματέως κας Στρατινάκη, και της ηγεσίας των πέντε θεσμικών κοινωνικών εταίρων σε εθνικό επίπεδο (ΓΣΕΕ – κ. Παναγόπουλος, ΣΕΒ – κκ. Φέσσας και Κυριαζής, ΕΣΕΕ – κ. Κορκίδης και ΓΣΕΒΕΕ κ. Καβαθάς, ΣΕΤΕ - κκ. Ανδρεάδης και Βερνίκος). Η συνάντηση, η οποία συντονίστηκε από το Γενικό Διευθυντή του ILO, εστίασε στους τομείς των ομαδικών απολύσεων και συνδικαλιστικής δράσης, στη βάση των συγκριτικών μελετών που παρουσιάστηκαν.
«Το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα»: Από τη συγκριτική μελέτη του ILO και τη σχετική αξιολόγηση των νέων διαδικασιών συμπεραίνεται ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα ευθυγραμμίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα. Η πλευρά των εργοδοτών έδωσε έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή/και συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ η πλευρά των εργαζομένων υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων πληροφόρησης και διαβούλευσης.
Οι κοινωνικοί εταίροι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην τριμερή διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) όπως αυτή τροποποιήθηκε πρόσφατα. Πρότειναν στην κυβέρνηση μέτρα θεσμικής ενδυνάμωσης του ΑΣΕ και συμφώνησαν ότι το ILO μπορεί να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της λειτουργίας του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
«Ανταπεργία»: Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι δεν υφίσταται λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας. Στη βάση της συγκριτικής μελέτης που παρουσιάστηκε, από τεχνικής άποψης διαπιστώθηκε ότι οι εργοδότες που ενεργούν με καλή πίστη, έχουν στην διάθεσή τους επαρκή νομοθετημένα μέσα, τα οποία διασφαλίζουν την προστασία τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του αστικού κώδικα, δικαστικός έλεγχος, κλπ.)
«Συνδικαλιστική δράση»: η συγκριτική μελέτη που παρουσιάστηκε, κατέδειξε ότι η εθνική νομοθεσία που προστατεύει τα συνδικάτα ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και τις πρακτικές της ΕΕ. Η πλευρά των εργαζομένων τόνισε τον ιστορικό και εμβληματκό χαρακτήρα του Ν. 1264/1982, ο οποίος συνιστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ορόσημο θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Οι εργοδότες έθεσαν ότι από τη θέσπιση του Ν. 1264/1982, έχουν υπάρξει τομείς που χρήζουν βελτίωσης, καθώς και πρακτικές στρέβλωσης του νόμου.
Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι για τη λειτουργία των συνδικάτων είναι κεφαλαιώδους σημασίας να υπάρχει σταθερή και απρόσκοπτη απόδοση των εργατικών εισφορών.
Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν περαιτέρω να ξεκινήσουν συνομιλίες προκειμένου να εντοπίσουν ενδεχόμενα σημεία συζήτησεις, με τη στήριξη του ILO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου