Σελίδες

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ Θα γλιτώνουν τις χειροπέδες όσοι χρωστούν στο δημόσιο

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Θα γλιτώνουν τις χειροπέδες όσοι χρωστούν στο δημόσιο

Της Μαρίας Βουργάνα
Τέλος οι ποινικές διώξεις και η φυλακή για τους φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία και δεν είναι φοροφυγάδες. Τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης προωθούν μια νέα ρύθμιση με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους και ταυτόχρονα δεν βαρύνονται με φορολογικές παραβάσεις.
Τις αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών προανήγγειλε χθες σε ημερίδα του ΣΕΒ για την «ταχεία απονομή Δικαιοσύνης» ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Όπως είπε ο κ. Μαυραγάνης, ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης αλλά και της Φορολογικής Διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το Δημόσιο. «Δεν αναφέρομαι στις πράξεις φοροδιαφυγής, αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ένα ζήτημα που από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε για να δώσουμε λύση πρακτική, δίκαιη και εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές», υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία υπάρχει ως διακριτό έγκλημα και διώκεται ποινικά η μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή (πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα) δεν θα συλλαμβάνονται οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους και δεν έχουν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, θα συνεχίσουν να απειλούνται με κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Εναλλακτικά εξετάζεται η αύξηση του ορίου των 5.000 ευρώ για την άσκηση ποινικής δίωξης. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να μην διώκονται ποινικά και να γλιτώνουν τη σύλληψη και φυλάκιση όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Αντίθετα για τους οφειλέτες που θα διαπιστώνεται ότι η μη καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών υποκρύπτει δόλο, θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις, θα διώκονται ποινικά και θα οδηγούνται κατευθείαν στη φυλακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2013 η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 3.072 ατόμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς, το ύψος των οποίων αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ εις βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.
Ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε την αύξηση του χρονικού περιθωρίου διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών από 60 σε 90 ημέρες, αλλά και τη δημιουργία ενός ακόμα ενδιάμεσου ανεξάρτητου φορέα, στον οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι αμφισβητούν πράξεις της Φορολογικής Διοίκησης, πριν προσφύγουν τελικά στα δικαστήρια. «Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια περαιτέρω μείωση των υποθέσεων που άγονται προς δικαστική κρίση. Ο φορολογούμενος θα μπορούσε, εάν το επιθυμεί, να προσφύγει σε ένα τέτοιο ενδιάμεσο στάδιο, που θα φέρει εχέγγυα ανεξάρτητου οργάνου», υπογράμμισε ο κ. Μαυραγάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου