Σελίδες

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Φορολογική αντιμετώπιση διακανονισμού χρέους με προμηθευτή, όταν λαμβάνει χώρα κεφαλαιοποίηση αυτού

Φορολογική αντιμετώπιση διακανονισμού χρέους με προμηθευτή, όταν λαμβάνει χώρα κεφαλαιοποίηση αυτού
1163933/Δ12Β/30.11.2011
Σχετ.: Η από 4.11.2011 αίτηση.
Απαντώντας στη σχετική αίτησή σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ι’ της παρ. 3 του άρθρου 28 του Ν.2238/1994, οι οποίες τέθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.3522/2006, η ωφέλεια επιχείρησης, που προκύπτει από την παραίτηση πιστώτριας επιχείρησης από την είσπραξη χρέους, η οποία λαμβάνει χώρα μέσα στα πλαίσια της επαγγελματικής τους συνεργασίας, θεωρείται εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φορολογίας δωρεών.
2. Από τα στοιχεία που μας θέσατε υπόψη με τη σχετική αίτησή σας προκύπτει, ότι ανώνυμη εταιρία προέβη σε διακανονισμό χρέους με τον προμηθευτή της, από την αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων, ως εξής: αντί για άφεση μέρους του χρέους, συμφωνήθηκε τελικά να λάβει χώρα κεφαλαιοποίηση αυτού, με μείωση των υποχρεώσεων της εταιρίας και παράλληλα, συμμετοχή του προμηθευτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, ώστε αυτός να κατοχυρωθεί τόσο για την εξόφληση του υπολοίπου του χρέους του, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας.
3. Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι ο διακανονισμός χρέους με προμηθευτή στην περίπτωση που συμφωνείται κεφαλαιοποίηση αυτού, αποτελεί ουσιαστικά μεταβολή των στοιχείων του παθητικού (μεταστοιχείωση), αφού λαμβάνει χώρα μείωση των υποχρεώσεων και ταυτόχρονα ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Κατά συνέπεια, από τον διακανονισμό αυτό δεν επηρεάζονται τα φορολογικά αποτελέσματα της οφειλέτριας εταιρίας, όπως συμβαίνει με την άφεση χρέους, και επομένως, δεν υπάρχει καμία φορολογική συνέπεια για την εταιρία που προέβη στον διακανονισμό, μη εφαρμοζομένων στην περίπτωση αυτή των διατάξεων της περ. ι’ της παρ. 3 του άρθρου 28 του Ν.2238/1994.

 Φορολογική υποχρέωση διακανονισμού χρέους με προμηθευτή, όταν λαμβάνει χώρα κεφαλαιοποίηση αυτού
1174883/Δ12Α/22.12.2011
Απαντώντας στο από 3.11.2011 ερώτημά σας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ι' της παρ. 3 του άρθρου 28 του ΚΦΕ, οι οποίες τέθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.3522/2006, η ωφέλεια επιχείρησης, που προκύπτει από την παραίτηση πιστώτριας επιχείρησης από την είσπραξη χρέους, η οποία λαμβάνει χώρα μέσα στα πλαίσια της επαγγελματικής τους συνεργασίας, θεωρείται εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φορολογίας δωρεών.
2. Από τη διοίκηση έχει γίνει δεκτό (σχετ. το υπ’ αριθ. 1163933/Δ12B/30.11.2011 έγγραφο) ότι προκειμένου για ανώνυμη εταιρία, ο διακανονισμός χρέους με προμηθευτή σε περίπτωση που συμφωνείται κεφαλαιοποίηση αυτού, αποτελεί στην ουσία μεταβολή των στοιχείων του παθητικού, αφού λαμβάνει χώρα μείωση των υποχρεώσεων και ταυτόχρονα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και συνεπώς δεν επηρεάζονται τα φορολογικά αποτελέσματα της οφειλέτριας εταιρίας, όπως συμβαίνει με την άφεση χρέους και δεν υπάρχει καμία φορολογική συνέπεια για την εταιρία που προβαίνει σε διακανονισμό, μη εφαρμοζόμενων στην περίπτωση αυτή των διατάξεων της περ. ι’ της παρ. 3 του άρθρου 28 του ΚΦΕ.
3. Ύστερα από τα παραπάνω, σας γνωρίζουμε ότι όσα αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο του παρόντος, εφαρμόζονται ανάλογα και στην περίπτωση των προσωπικών εταιριών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου