Σελίδες

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΛΠΑΖΟΥΝ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ «Βαβέλ» με τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια - Οργή στο Μαξίμου για την καθυστέρηση της ρύθμισης

ΚΑΛΠΑΖΟΥΝ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ

«Βαβέλ» με τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια - Οργή στο Μαξίμου για την καθυστέρηση της ρύθμισης


Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Να «κλειδώσει» μια λύση - πακέτο για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και για τα «κόκκινα» δάνεια σπεύδει, τώρα, η κυβέρνηση.
Η τρόικα πιέζει ώστε οι δύο ρυθμίσεις να «κουμπώνουν», ενώ χθες σε διαδοχικές συσκέψεις αναζητήθηκε διέξοδος, με στόχο την άμεση κατάθεση στη Βουλή, τουλάχιστον της ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία. «Επειγόμαστε», ήταν η χαρακτηριστική φράση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα όσον αφορά στην προώθηση λύσης - πακέτου για την εξόφληση των οφειλών στο Δημόσιο και τα «κόκκινα» δάνεια, μετά από διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ Γκ. Χαρδούβελη, Ν. Δένδια, Γ. Βρούτση και Χ. Αθανασίου, για το θέμα.
Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι έντονα δυσαρεστημένος για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην οριστικοποίηση των ρυθμίσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε αυστηρή εντολή για άμεση λύση. Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή σύσκεψη του Αντ. Σαμαρά με τον Ευάγγ. Βενιζέλο. Την ίδια ώρα «φουσκώνουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η τρόικα πιέζει οι δύο ρυθμίσεις να «κουμπώνουν», κυρίως όσον αφορά στον αριθμό των δόσεων, αλλά και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων, και να αντιμετωπίζονται σε σημαντικό βαθμό ενιαία οι οφειλέτες, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, θα μιλάμε για μονομερή ενέργεια από την Αθήνα.
Το πλαίσιο αυτό, δεν σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δύο ρυθμίσεις θα κατατεθούν μαζί στη Βουλή, αφού μπορεί η ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο, ως πιο ώριμη, να κατατεθεί, πρώτη, ίσως και έως το τέλος της εβδομάδας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Αρκεί όμως η τρόικα να δώσει, τελικά το «πράσινο φως». «Ως κυβέρνηση, σχεδόν καταλήξαμε», σχολίαζε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες επιδίωξη είναι να υπάρξει σημαντική πρόοδος έως σήμερα το πρωί, κυρίως από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε η τρόικα να λάβει τις επικαιροποιημένες, ελληνικές, προτάσεις.
Παράλληλα προωθείται η χορήγηση «μπόνους» στους συνεπείς εργοδότες που μπήκαν στη ρύθμιση οφειλών «νέα αρχή» και παραμένουν σε αυτή ακόμα και τώρα. Για τους συγκεκριμένους οφειλέτες, αναμένεται να δοθεί επιπλέον έκπτωση 10% στις προσαυξήσεις και θα εφαρμοστεί το μειωμένο επιτόκιο (4,6% από 8,76% που είναι σήμερα).
Τα «αγκάθια»Όσον αφορά στις δύο ρυθμίσεις, στο επίκεντρο των συζητήσεων, βρίσκεται ο αριθμός των δόσεων, που κατά την τρόικα πρέπει να είναι ίδιος και στις δύο ρυθμίσεις και να μην υπερβαίνει τις 100. Παράλληλα ζήτημα προκύπτει και ως προς το «κούρεμα» προσαυξήσεων και προστίμων, που σύμφωνα με το σχέδιο για τις οφειλές σε εφορίες και ταμεία κλιμακώνεται από το 30% έως το 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης, ενώ στο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια συνδέεται με το «κούρεμα» που γίνεται στις οφειλές έναντι των τραπεζών.
Πτωχευτικό δίκαιο Την ίδια ώρα, «αγκάθια» φέρεται να προκύπτουν στο «μέτωπο» του Πτωχευτικού Δικαίου, το οποίο θα δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να κηρύσσουν πτώχευση, στο πρότυπο ανάλογων μέτρων που ισχύουν στο εξωτερικό. Επίσης προβλέπει μια σειρά προπτωχευτικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις.
«Φουσκώνουν» οι ληξιπρόθεσμες Την ώρα που η τρόικα έχει «μπλοκάρει» τη νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία, τα «φέσια» των φορολογουμένων κατέγραψαν νέο ρεκόρ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν το «φράγμα» των 70 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 70,16 δισ., ενώ μόνο τον περασμένο μήνα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους 1,03 δισ. ευρώ. Μάλιστα από την αρχή του έτους έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα 9,683 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κάθε μήνα οι φόροι που δεν εξοφλούνται υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. Όσο καθυστερεί η εφαρμογή της νέας ευνοϊκής ρύθμισης, τόσο τα χρέη θα «φουσκώνουν» επικίνδυνα, αφού οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και συγκεκριμένα να εξοφλήσουν μέχρι το τέλος του έτους τους μαζεμένους φόρους (τρίτη δόση φόρου εισοδήματος, τρεις δόσεις ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας του 2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου