Σελίδες

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Στον… Καιάδα 2 στις 3 επιχειρήσεις →Ετοιμο το νομοσχέδιο, μόνη εκκρεμότητα να συμφωνήσουν και οι δανειστές. →Συμφωνούν και οι τράπεζες, που θα έχουν το πάνω χέρι. →Προβλέπεται ενιαία διευθέτηση όλων των υποχρεώσεων και προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) και προς τις τράπεζες. →Ο νόμος θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα ισχύσει για δύο χρόνια. →Από τις 350.οοο.

30/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κόκκινα δάνεια

Στον… Καιάδα 2 στις 3 επιχειρήσεις

→Ετοιμο το νομοσχέδιο, μόνη εκκρεμότητα να συμφωνήσουν και οι δανειστές. →Συμφωνούν και οι τράπεζες, που θα έχουν το πάνω χέρι. →Προβλέπεται ενιαία διευθέτηση όλων των υποχρεώσεων και προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) και προς τις τράπεζες. →Ο νόμος θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα ισχύσει για δύο χρόνια. →Από τις 350.οοο.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

Με «τυρί» το κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία προς τις επιχειρήσεις και «φάκα» την απειλή «αναβίωσης» ολόκληρης της οφειλής αν δεν αποπληρωθεί έστω και μία δόση, η κυβέρνηση ανάβει για πρώτη φορά το πράσινο φως με τον νέο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια για ενιαία διευθέτηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες.

Το νομοσχέδιο είναι πλέον έτοιμο, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στις επιμέρους ρυθμίσεις που τους δίνουν το πάνω χέρι ώστε να επιλέξουν ποιες επιχειρήσεις θα σώσουν και παράλληλα να μπορούν να συμπαρασύρουν προς τα συμφέροντά τους και το Δημόσιο, και μένουν οι τελικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία έχει μεν συμφωνήσει «επί της αρχής», αλλά εγείρει επιφυλάξεις ως προς το δημοσιονομικό κόστος της ρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα έχει την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών για το θέμα το πρωί της Τετάρτης, εκτιμά πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο το νομοσχέδιο θα έχει κλειδώσει σε όλες του τις λεπτομέρειες ώστε να κατατεθεί αμέσως μετά προς ψήφιση στη Βουλή.

Eνιαία συμφωνία

Το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζει όλες τις ληξιπρόθεσμες επιχειρηματικές οφειλές ως ενιαίο σύνολο. Μια εταιρεία θα μπορεί να ρυθμίσει, με μια ενιαία συμφωνία με τους πιστωτές της, τόσο τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια (επιμήκυνση, διαγραφές τόκων, αύξηση δόσεων ή ακόμη και διαγραφές κεφαλαίου κ.ά.) όσο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Για το Δημόσιο θα απαγορεύεται ρητά η διαγραφή χρεών από φόρο μισθωτών υπηρεσιών, μη απόδοση ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά., για πρώτη φορά όμως θα μπορεί να γίνει κούρεμα όλων των προσαυξήσεων και των προστίμων που επιβαρύνουν τη συνολική οφειλή. Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπεται ότι θα μπορεί να γίνεται σε βάθος δεκαετίας και μέχρι 120 μηνιαίες δόσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο νόμος θα είναι έκτακτου χαρακτήρα και θα έχει ισχύ μόνο για δύο χρόνια, αρχής γενομένης από το 2015, ενώ θα αφορά μικρό αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες ρύθμισης «κόκκινων» δανείων και λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια θα αφορά περίπου 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που χρωστούν περί τα 5 δισ. ευρώ σε δάνεια (έως 9 εργαζόμενοι και τζίρος μικρότερος από 1 εκατ. ευρώ) και περίπου 10.000 μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Το σύνολο, όμως, των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ξεπερνά τις 700.000, εκ των οποίων πάνω από 350.000 έχουν συσσωρευμένες οφειλές, είτε αυτές είναι δάνεια, είτε οφειλές στον ΟΑΕΕ, στο ΙΚΑ κ.α., είτε στην εφορία. Πρακτικά, μόνο το 1/3 των υπερχρεωμένων σήμερα επιχειρήσεων θα έχει την ευκαιρία να «διασωθεί».

Τα κριτήρια βιωσιμότητας

Το μεγάλο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν θα προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις και ποια θα είναι αυτά. Κατά πληροφορίες, θα θεσπίζονται κριτήρια με βάση τις ταμειακές ροές, τα μικτά κέρδη και το αντικείμενο δραστηριότητας για τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγαλύτερες η επιλογή «σωτηρίας» θα είναι στο χέρι των τραπεζών. Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων η ρύθμιση θα είναι οριζόντια. Στην πράξη, οι εταιρείες θα έρχονται σε επαφή με τις τράπεζες, θα εξετάζουν όλες τις λύσεις που προσφέρει το πλαίσιο ρυθμίσεων της Τράπεζας της Ελλάδος (Κώδικας Δεοντολογίας) και στη συνέχεια θα «πακετάρουν» τις οφειλές τους σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συνολική αντιμετώπιση της οφειλής.

«Εξατομικευμένη» λύση

Για τις περίπου 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις θα υπάρξει διαφορετική διαχείριση, καθώς κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά ώστε να προσφέρεται «εξατομικευμένη» λύση με τη συμμετοχή και των βασικών μετόχων. Ο νόμος θα προβλέπει ότι οι τράπεζες, ως ενέγγυοι πιστωτές, θα έχουν το πάνω χέρι στη διαδικασία. Αν δεν υπάρχει ομοφωνία πιστωτών επί ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, η πλειοψηφία των πιστωτών (π.χ. το 50%, εκ των οποίων το 33% να έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις) θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να επικυρώσει την απόφαση η οποία θα καθίσταται υποχρεωτική για όλους.

Στη ρύθμιση θα μπορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπαχθούν εταιρείες που αντιμετώπισαν πρόβλημα ληξιπρόθεσμων οφειλών από το 2010 και μετά. Θα προβλέπεται όμως πως, έστω και μία δόση να μην καταβληθεί, η επιχείρηση θα τίθεται εκτός ρύθμισης για το σύνολο της αρχικής οφειλής της.

Θεωρητικά η επιδίωξη κυβέρνησης-τραπεζών είναι να μην υπάρξει πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση για τις τράπεζες από τις ρυθμίσεις που θα γίνουν, ενώ ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να ξαναζωντανέψουν τα περισσότερα από τα σημερινά «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια των 43 δισ. ευρώ και οι τράπεζες να πάρουν πίσω περί τα 20-22 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου