Σελίδες

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΟΓΚΩΣΑΝ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ Πώς θα «κουρευτούν» έως 50% τα φορολογικά πρόστιμα (παραδείγματα)

ΔΙΟΓΚΩΣΑΝ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ

Πώς θα «κουρευτούν» έως 50% τα φορολογικά πρόστιμα (παραδείγματα)


Της Μαρίας Βουργάνα
«Κούρεμα» έως 50% στα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα στους φορολογουμένους που δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές τους στην εφορία, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Εννέα μήνες μετά την ενεργοποίηση του νέου συστήματος προστίμων και τόκων που ανεβάζει απότομα την οφειλή από τους πρώτους κιόλας μήνες καθυστέρησης της πληρωμής, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου, εκτιμά ότι το σύστημα αυτό δεν αποδίδει και θα πρέπει να επανεξεταστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εισηγηθεί «ψαλίδισμα» των προστίμων.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των χρηματικών προστίμων και παράλληλα να μπει «φρένο» στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών που αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ. Όπως έχει διαπιστωθεί, μεγάλο μέρος των οφειλών -περίπου το 38%- προέρχεται από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και μένουν απλήρωτα, ενώ μόλις το 0,3% των προστίμων εισπράττεται.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη σύνταξη ενός νέου «φιλικότερου» ποινολογίου, αλλά και στην προώθηση μιας νέας ρύθμισης με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους. Την ίδια ώρα, όμως, σχεδιάζεται «σκληρό μαρκάρισμα» για τους μεγαλοοφειλέτες και συγκεκριμένα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 300.000 ευρώ με την ενεργοποίηση μέτρων που δεν είχαν αξιοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, όπως η άσκηση αγωγής καταδολίευσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να προχωρεί στην κατάσχεση ακινήτων τα οποία είχε στην κατοχή του ο οφειλέτης, αλλά τα μεταβίβασε εικονικά σε συγγενικά του πρόσωπα (παιδιά, σύζυγο, εγγόνια) προκειμένου να αποφύγει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Αντίθετα, με επιείκεια θα αντιμετωπίζονται οι μικροί οφειλέτες.
Πώς θα «κουρευτούν» έως 50% τα φορολογικά πρόστιμα (παραδείγματα)
Ειδικότερα, το σχέδιο που προωθεί η ΓΓΔΕ για τα πρόστιμα και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει:
1. Τον εξορθολογισμό των εξοντωτικών προστίμων που αντιμετωπίζουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα που καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) στην εφορία. Το νέο σύστημα που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014 προβλέπει την επιβολή τόκου 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης στην πληρωμή της οφειλής, ο οποίος «τρέχει» από την επόμενη ημέρα που λήγει η προθεσμία, ενώ παράλληλα ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με πρόστιμο που ξεκινά από 10% για καθυστέρηση δύο μηνών και φτάνει το 20% για ένα χρόνο και στο 30% για καθυστέρηση δύο ετών. Μάλιστα στην περίπτωση της εκπρόθεσμης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, τότε από την επόμενη ημέρα που λήγει η προθεσμία επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο του φόρου που έχει βεβαιωθεί και «τρέχει» τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στελέχη της ΓΓΔΕ εκτιμούν ότι ο εξορθολογισμός των προστίμων, η κατάργηση των ποινικών διώξεων, σε συνδυασμό με τη νέα ρύθμιση που εξετάζεται με την τρόικα για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών έως σε 100 δόσεις, θα δώσει «ανάσα» σε περίπου 3 εκατ. φορολογουμένους που χρωστούν στην εφορία.
2. Άγριο κυνηγητό των μεγαλο-οφειλέτων και συγκεκριμένα για όσους χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες αυτούς θα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και οι κατασχέσεις κινητών αξιών και ακινήτων, ενώ και οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με διαδικασίες-εξπρές. Σύντομα η δημοσίευση των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων θα γίνεται και στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ.
3. Ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων με την πρόσληψη μέχρι το τέλος του μήνα 500 ελεγκτών που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα θα εξειδικευτούν και στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου με τις οποίες θα αποκαλύπτονται «κρυφά» εισοδήματα.
4. Αύξηση από 60 σε 90 ή ακόμη και σε 120 μέρες του χρονικού περιθωρίου εντός του οποίου η Διεύθυνση Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη να εξετάζει τις προσφυγές των φορολογουμένων κατά των πράξεων επιβολής φόρων και προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου