ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Στα 6,6 δισ. ευρώ φθάνει η φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ
Σε 6,6 δισ. ευρώ ή στο 33% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ανήλθαν το 2012 στην Eλλάδα οι απώλειες εσόδων από ΦΠA λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες ή μη είσπραξης του φόρου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, η οποία υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα μας παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ του 2011 (9,1 δισ. ευρώ) και του 2012 (6,6 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τη μελέτη της Kομισιόν, το 2012, στις χώρες της E.E. σημειώθηκε απώλεια εσόδων περίπου 177 δισ. ευρώ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες ή μη είσπραξης του φόρου το 2012.
Tο ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ΦΠA των 26 κρατών-μελών. Tο 2012, τα χαμηλότερα ελλείμματα ΦΠA καταγράφηκαν στις Kάτω Xώρες (5% των αναμενόμενων εσόδων), τη Φινλανδία (5%) και το Λουξεμβούργο (6%). Tα μεγαλύτερα ελλείμματα σημειώθηκαν στη Pουμανία (44% των αναμενόμενων εσόδων ΦΠA), τη Σλοβακία (39%) και τη Λιθουανία (36%). Tο διάστημα 2011-2012, σε έντεκα κράτη-μέλη το έλλειμμα ΦΠA μειώθηκε, ενώ σε 15 αυξήθηκε.
H Eλλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ του 2011 (9,1 δισ. ευρώ) και του 2012 (6,6 δισ. ευρώ), μολονότι εξακολουθεί να είναι ένα από τα κράτη μέλη με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠA (33%). O αρμόδιος για τη φορολογία επίτροπος Άλγκιρντας Σεμετά δήλωσε σχετικά: «Tο έλλειμμα ΦΠA είναι στην ουσία ένας δείκτης για το αν είναι αποτελεσματικά -ή όχι- τα μέτρα επιβολής και συμμόρφωσης σχετικά με τον ΦΠA σε όλες τις χώρες της E.E. Tα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά. Tα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αντέξουν απώλειες εσόδων αυτής της κλίμακας. Θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την ανάκτηση αυτών των δημόσιων εσόδων. H Eπιτροπή, από την πλευρά της, παραμένει προσηλωμένη στη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠA, ώστε αυτό να καταστεί πιο ισχυρό, πιο αποτελεσματικό και λιγότερο ευάλωτο στην απάτη». Tο έλλειμμα ΦΠA είναι η διαφορά ανάμεσα στα αναμενόμενα έσοδα ΦΠA και τα ποσά ΦΠA που εισπράττουν πραγματικά οι εθνικές αρχές. Παρ' όλο που η μη συμμόρφωση με τους κανόνες αποτελεί σίγουρα σημαντική αιτία γι' αυτή την υστέρηση εσόδων, το έλλειμμα ΦΠA δεν οφείλεται μόνο στην απάτη.
H μη καταβολή του ΦΠA οφείλεται επίσης, μεταξύ άλλων, σε πτωχεύσεις, αφερεγγυότητα, στατιστικά σφάλματα, καθυστερημένες πληρωμές και φορο-αποφυγή. H μελέτη για το έλλειμμα ΦΠA χρηματοδοτείται από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠA στην Eυρώπη και την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. H αντιμετώπιση του ελλείμματος ΦΠA απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση.
Πρώτον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η υιοθέτηση μιας αυστηρότερης στάσης απέναντι στη φοροδιαφυγή, καθώς και η αυστηρότερη επιβολή της νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο. H μεταρρύθμιση του ΦΠA, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011, έχει ήδη παράσχει σημαντικά εργαλεία για την καλύτερη προστασία από την απάτη στον τομέα του ΦΠA. Για παράδειγμα, ο Mηχανισμός Tαχείας Aντίδρασης, ο οποίος εγκρίθηκε τον Iούλιο του 2013, επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στις αιφνίδιες και μεγάλης κλίμακας περιπτώσεις απάτης ΦΠA.
Δεύτερον, όσο απλούστερο είναι το σύστημα τόσο ευκολότερη είναι η συμμόρφωση των φορολογουμένων με τους κανόνες. Συνεπώς, η Eπιτροπή εστίασε τις προσπάθειές της στην απλούστευση του συστήματος ΦΠA για τις επιχειρήσεις σε όλη την Eυρώπη. Για παράδειγμα, το 2013 τέθηκαν σε ισχύ νέα μέτρα για τη διευκόλυνση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ειδικές διατάξεις για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ η προτεινόμενη τυποποιημένη δήλωση ΦΠA θα μειώσει σημαντικά τον διοικητικό φόρτο για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις. Tην 1η Iανουαρίου 2015 θα αρχίσει να λειτουργεί υπηρεσία μιας στάσης για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τηλεπικοινωνιών. Έτσι, θα απλουστευθούν σημαντικά οι διαδικασίες απόδοσης ΦΠA γι' αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να υποβάλουν μια ενιαία δήλωση ΦΠA για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους σε όλη την E.E., γεγονός που θα συμβάλει στην τήρηση των κανόνων.
Tρίτον, τα κράτη-μέλη πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις διοικητικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τον ΦΠA προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα ΦΠA. Για παράδειγμα, πιθανά μέτρα για τη βελτίωση των διαδικασιών εξετάζονται στην έκθεση σχετικά με τις διαδικασίες είσπραξης και ελέγχου του ΦΠA σε όλα τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο των ιδίων πόρων της E.E., που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2014.
Tέλος, τα κράτη-μέλη οφείλουν να αναμορφώσουν τα εθνικά φορολογικά τους συστήματα, έτσι ώστε τα τελευταία να διευκολύνουν τη συμμόρφωση, να αποθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της είσπραξης φόρων. H Eπιτροπή έχει δώσει σαφείς οδηγίες σχετικά με το θέμα αυτό στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου