Σελίδες

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Οι τράπεζες (δεν) αποφασίζουν το «κούρεμα» επιχειρηματικών χρεών

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 08:11

Οι τράπεζες (δεν) αποφασίζουν το «κούρεμα» επιχειρηματικών χρεών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι τράπεζες (δεν) αποφασίζουν το «κούρεμα» επιχειρηματικών χρεών
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν «κλείδωσαν» οι κεφαλαιακές επάρκειες και δεν σκοπεύουν να τις διακινδυνεύσουν. Οι τράπεζες λένε «ναι» στις ρυθμίσεις, αλλά δεν δέχονται το... κούρεμα κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, τουλάχιστον ως οριζόντια ρύθμιση. Έτσι, η ολιστική προσέγγιση του υπουργείου Ανάπτυξης κινδυνεύει να μείνει ως μεγάλη προσδοκία.
Γράφει:  

Σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο νόμου, το οποίο θα πρέπει να λάβει την έγκριση της τρόικας, οι τράπεζες θα αποφασίζουν αν κάποιος θα ενταχθεί σε ρύθμιση και με τι όρους. Μάλιστα, δεν ορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις, καθώς αυτά θα αποφασίζονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία και θα καθορίζουν το παιχνίδι.
Οι περισσότερες από 180.000 επιχειρήσεις που μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και να μειώσουν το χρέος τους θα πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στην τράπεζα ή τις τράπεζες που συνεργάζονται και να υποβάλλουν την σχετική αίτηση. Το αν και πόσο θα «κουρευτεί» το χρέος τους εξαρτάται από το μέγεθος της οφειλής, τις προοπτικές τους και την απόφαση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτή η διαδικασία είναι κομβική σημασίας, μια και ο οφειλέτης που θα πάρει το «πράσινο φως» από την τράπεζα δικαιούται ταυτόχρονη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές στο δημόσιο με 20% επιπλέον του ποσοστού “κουρέματος” που προβλέπουν οι αποφάσεις για ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθά, για την κυβερνητική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων: «Για άλλη μια φορά δίνονται υπερεξουσίες στις συστημικές τράπεζες και ουσιαστικά τους δίνει το πάνω χέρι για το ποιος θα ενταχθεί στη ρύθμιση και ποιος όχι. Με αυτό τον τρόπο όμως, δεν λύνονται ούτε τα ουσιαστικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ούτε και της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.»
Διαγραφές απαιτήσεων κεφαλαίου και τόκου είναι επιλέξιμες για όσους στο τέλος Ιουνίου είχαν προς τη τράπεζα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών (επίδικη ή ρυθμισμένη), δεν είχαν φορολογική- ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, ή είχαν ενημερότητα λόγω ρύθμισης. Πρέπει το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Ωστόσο, τραπεζικές πηγές με τις οποίες είχε επικοινωνία η FMVoice.gr αποκλείουν το ενδεχόμενο «κουρέματος» στοάληκτο κεφάλαιο του δανείου.
Ρύθμιση για τα πιστωτικά ιδρύματα νοούνται τα μοντέλα που προβλέπονται και από τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας Ελλάδος. Έτσι, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε επιχειρηματία προχωρούν σε επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 30 χρόνια, σε μείωση του επιτοκίου ακόμα και στο μισό, στην πληρωμή μόνο τόκων και όλα αυτά μέχρι να ορθοποδήσει και πάλι η εταιρεία.
Οι τράπεζες προχωρούν σε «διαγραφή» των τόκων υπερημερίας, ενδεχομένως και των ληξιπρόθεσμων δόσεων μόνο αν υπάρξει παροχή εξασφαλίσεων από τον δανειολήπτη, δηλαδή η προσημείωση κάποιου ακινήτου.
«Κούρεμα» στο κεφάλαιο γίνεται σε λίγες περιπτώσεις και εφόσον η επιχείρηση είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας και δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία για εξασφάλιση. Εκεί δηλαδή που η τράπεζα τα έχει χάσει όλα, έχει λάβει τη σχετική πρόβλεψη για κάλυψη επισφαλειών και πιθανόν έχει κάνει και διαγραφή του δανείου από τα βιβλία της.

haikouroi@gmail.com
Twitter @haikouroi

Διαβάστε επίσης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου