Σελίδες

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ο νέος προϋπολογισμός ο πρώτος ισοσκελισμένος της μεταπολίτευσης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ο νέος προϋπολογισμός ο πρώτος ισοσκελισμένος της μεταπολίτευσης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός της μεταπολίτευσης κατατίθεται αύριο στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα θα προβλέπει επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 που θα συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ανέρχεται στο 2,9% του ΑΕΠ. Το συνολικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα είναι ελαφρώς αρνητικό (0,2% του ΑΕΠ), αλλά επί της ουσίας είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Δηλαδή, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες της χώρας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, στις εκτιμήσεις αυτές θα περιλαμβάνονται και τα εξής μέτρα:

1. Διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

2. Μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως έχει ήδη ψηφιστεί.

3. Επέκταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στο 2015, αλλά μειωμένη κατά 30% σε σχέση με φέτος.

4. Μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων (υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ).

5. Αν και δεν θα είναι κοστολογημένο ως μέτρο, θα προβλέπεται επίσης στο προσχέδιο ότι θα προχωρήσει η αλλαγή στη ρύθμιση των οφειλών που έχουν οι υπόχρεοι προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Πέραν αυτών, στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπεται η αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, που θα προκύπτει εξαιτίας της σημαντικής βελτίωσης της οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως με ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, είναι βέβαιο ότι τα κρατικά ταμεία θα ενισχυθούν κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του τι θα συγκεντρώσουν φέτος.

Παράλληλα, η συγκράτηση των δαπανών θα συνεχιστεί, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωτογενείς δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 600 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014.

Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι το 2015 θα αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, θα συρρικνωθεί η μείωση της δημόσιας κατανάλωσης σε μηδενικά επίπεδα και παράλληλα θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, για να «τρέξει» η οικονομία με ρυθμό 2,9% θα πρέπει να συντρέξουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

- Να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,6%.

- Να μειωθεί η δημόσια κατανάλωση κατά μόλις 0,2%.

- Να αυξηθούν οι επενδύσεις κατά 11,7%.

Στις προβλέψεις αυτές για το 2015, θα πρέπει να προστεθεί και η μείωση της ανεργίας. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως το επόμενο έτος το ποσοστό ανεργίας θα υποχωρήσει στο 22,5%. Κάτι που θα προέλθει από την προβλεπόμενη αύξηση των επενδύσεων και την επακόλουθη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αρχική πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 ήταν ότι θα ανέλθει στο 2,34% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο –μετά και την αντίδραση της τρόικας– προχώρησαν σε αναθεώρηση της εν λόγω εκτίμησης ανεβάζοντας τον πήχυ στο 2,9% του ΑΕΠ. Η αλλαγή αυτή προήλθε:

- Από την αύξηση της πρόβλεψης των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 500 εκατ. ευρώ.

- Από τον εντοπισμό ενός ομολόγου του υπουργείου Εργασίας που δεν είχε αρχικώς καταγραφεί.

- Από τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που δεν είχαν υπολογιστεί σωστά αρχικώς.

- Από τις βελτιωμένες εκτιμήσεις για το οικονομικό αποτέλεσμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΝΠΔΔ.
Πού συγκλίνουν και πού διαφωνούν
Αν και από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με τις προβλέψεις που θα περιληφθούν για την οικονομία στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού η τρόικα θα συμφωνήσει, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας αμφισβητούν τόσο τις προβλέψεις στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών, όσο και το μακροοικονομικό σενάριο του 2015.

Θεωρούν, δε, ότι η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το επόμενο έτος δεν θα μπορέσει να επιβεβαιωθεί, δεδομένου κυρίως των εξωτερικών παραγόντων.

Μάλιστα, η τρόικα δείχνει να διαφωνεί και με τις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπώσει επισήμως την αντίρρησή της. Στάση που ενδεχομένως να διατηρήσει για αρκετό διάστημα έως ότου και η ίδια επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και καταλήξει στις δικές της προβλέψεις.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου