Σελίδες

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας - Αποκάλυψη Ενας στους δύο ηλικιωμένους στον κόσμο δεν παίρνει σύνταξη

01/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διεθνής Οργάνωση Εργασίας - Αποκάλυψη

Ενας στους δύο ηλικιωμένους στον κόσμο δεν παίρνει σύνταξη

        
 
Του Μπάμπη Μιχάλη

Oι μισοί ηλικιωμένοι του πλανήτη που έχουν υπερβεί την ηλικία συνταξιοδότησης δεν λαμβάνουν σήμερα σύνταξη, αποκαλύπτει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Στην έκθεσή της «Social protection for older persons: Key policy trends and statistics» που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ILO διαπιστώνει ότι το 48% των ηλικιωμένων ανθρώπων της υφηλίου δεν λαμβάνουν σύνταξη, ενώ ένα μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο 52% λαμβάνει ποσά που δεν επαρκούν για την επιβίωσή του. Αποτέλεσμα είναι η πλειονότητα των ηλικιωμένων να μην έχει καμιά εισοδηματική εξασφάλιση, κανένα δικαίωμα συνταξιοδότησης και να αναγκάζεται να δουλεύει μέχρι τελικής πτώσεως, με αβέβαιους όρους και συχνά-πυκνά πολύ κακές αμοιβές.

Η έκθεση της ILO που μελετά τα συνταξιοδοτικά συστήματα 178 χωρών διαπιστώνει ακόμη ότι περισσότερες από 45 χώρες του κόσμου κατάφεραν να έχουν ποσοστό συνταξιοδοτικής κάλυψης μεγαλύτερο του 90%. Επίσης ότι περισσότερες από 20 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επιτύχει, σχεδόν ή πλήρως, κάλυψη της τάξης του 100%.

«Σφαγείο» η Ευρώπη

Παρ’ όλα αυτά, σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ευρώπη, οι εξελίξεις ήταν αντιστρόφως ανάλογες. Η εφαρμογή της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής ή αυστηρής λιτότητας, των περικοπών των δημοσίων δαπανών έχει συμβάλει στην αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού πλήττοντας τουλάχιστον 123 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 24% του πληθυσμού της Ευρώπης. Οι περικοπές, μείωση παροχών, αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τα άλλα μέτρα υπονομεύουν την επάρκεια των συνταξιοδοτικών συστημάτων και μειώνουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια. Προκαλεί εφιάλτες το γεγονός ότι σε τουλάχιστον 14 χώρες της Ευρώπης οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις.

Σε αντίθεση πάντως με την Ευρώπη, που περικόπτει ανελέητα ό,τι ανήκει στο Δημόσιο, κάποιες άλλες χώρες που είδαν κι έπαθαν επιλέγουν να κινηθούν αντίστροφα. Η Αργεντινή, η Βολιβία, η Χιλή, η Ουγγαρία, το Καζακστάν, η Πολωνία επιλέγουν να επανακρατικοποιήσουν τα ιδιωτικοποιημένα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 συνταξιοδοτικά τους συστήματα, αφού αυτά αποδείχθηκαν και πανάκριβα και ανίκανα για να μεγεθύνουν τη συνταξιοδοτική κάλυψη.

Η έκθεση διαπιστώνει ακόμη ότι το ποσοστό των δημόσιων δαπανών που κατευθύνεται στις συντάξεις σήμερα κυμαίνεται παγκοσμίως από 0% ώς 2% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και έως 11% του ΑΕΠ στις χώρες υψηλού εισοδήματος της Δυτικής Ευρώπης. Κατά μέσο όρο ο πλανήτης δαπανά για συντάξεις το 3,3% του ΑΕΠ.

Πρόβλημα αποτελεί ακόμη και η επάρκεια του εισοδήματος που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση της αξίας των συντάξεων απαιτούνται προσαρμογές ανάλογα με τις αυξήσεις των μισθών, του πληθωρισμού και άλλους παράγοντες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου