Σελίδες

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική πύλη για τη ένταξη των φορολογουμένων στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε σήμερα η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου από το βήμα εκδήλωσης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που διοργανώθηκε στο ΕΒΕΑ.
Όπως επισήμαναν οι συντονιστές της εκδήλωσης, την οποία συνδιοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με θέμα: «Νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της ύφεσης και της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας.
Κι όσο η αδυναμία αυτή συνεχίζεται και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε λουκέτο, τόσο εντονότερο γίνεται το πρόβλημα για τα ταμεία και για τον προϋπολογισμό. Η λύση σε αυτό τον γόρδιο δεσμό μπορεί να προέλθει από τη βελτίωση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία η οποία θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι στα χρόνια που διαρκεί η οικονομική κρίση, περίπου 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Συντονιστές της συζήτησης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα είναι ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς.
Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο γενικότερα, σε 100 δόσεις εκτιμάται από τους επιχειρηματίες ότι χρήζει ορισμένων βελτιώσεων προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Ο κ. Μίχαλος ανέφερε τις βελτιώσεις που προτείνουν οι επιχειρηματίες. Η πρώτη, αφορά την επέκταση της ρύθμισης και για τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ. Δεν είναι δίκαιο να εξαιρούνται επιχειρήσεις από τη ρύθμιση, τη στιγμή, μάλιστα, που αν ενταχθούν είναι βέβαιο ότι θα συνεισφέρουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Η δεύτερη βελτίωση αφορά τις μειώσεις των προσαυξήσεων που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, για τις μεγάλες οφειλές. Η τρίτη, αφορά το επιτόκιο που μπορεί να είναι αισθητά μικρότερο από το 4,5% που προβλέπει η ρύθμιση. Προτείνουμε, είπε, ένα επιτόκιο της τάξης περίπου του 2%- 2,5%, το οποίο παραμένει υψηλότερο από το επιτόκιο που καταβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Η τέταρτη βελτίωση αφορά τις συνεπείς επιχειρήσεις που εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους. Γι' αυτές θα έπρεπε να προβλεφθεί «μπόνους» μείωσης κατά 5% των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, ως επιβράβευση της συνέπειάς τους.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρθηκε, παραμένει θετικό το γεγονός της προώθησης μιας ρύθμισης, η οποία ανταποκρίνεται στην τρέχουσα πραγματικότητα.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις αφορούν την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ότι οι πιθανότητες είσπραξης είναι σαφώς περισσότερες από επιχειρήσεις που διατηρούνται στη ζωή, παρά από επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο λόγω κατασχέσεων και δέσμευσης λογαριασμών. Σημείωσε, δε, ότι αν είχε εφαρμοστεί ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα η ρύθμιση θα είχαν σωθεί οι μισές από τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο.
Ο ίδιος πρότεινε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία έναρξης της οφειλής με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι εντός κρίσης.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς, σημείωσε ότι αν και είναι θετική η ρύθμιση για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία πρώτον έχει έρθει καθυστερημένα στην αγορά και δεύτερον ότι θα μπορούσε να είχε συμπεριλάβει περισσότερες περιπτώσεις.
Υπογράμμισε δε ότι παρά τα όσα λέγονται δεν έχουν σταματήσει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και υπάρχουν κατασχέσεις μέχρι και πριν δύο μέρες, εις χείρας τρίτων, στις τράπεζες.
Το πρόβλημα στον ΟΑΕΕ είναι οι εισροές του ταμείου και η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ είναι κεφαλαιοποίηση- «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών με εξαγορά στο τέλος, ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης και ίσως για τους 370.000 σημερινούς ανασφάλιστους να μπορούν να ξαναμπούν στη χαμηλότερη κλάση εισφοράς.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Παναγιώτης Κοκκόρης υπενθύμισε ότι στόχος είναι τη 1/7/2017 να γίνεται κοινή είσπραξη εισφορών και φόρων. Υπογράμμισε δε σε ό,τι αφορά στις κατασχέσεις ότι δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση σε σημαντικό στοιχείο επιβίωσης και γίνεται μόνο ενημέρωση σχετικά με τις υποχρεώσεις του οφειλέτη.
Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, ανέφερε ότι η στήριξη των φορολογούμενων που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία είναι βασικός στόχος και έχει υπάρξει σειρά αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση όπως ο νέος τρόπος απόδοσης ΦΠΑ, που περίπου 2000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί μέσα σε έναν μήνα στο συγκεκριμένο καθεστώς και η επιστροφή ΦΠΑ για επιχειρήσεις εξαγωγικές ή χαμηλού ρίσκου. Αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η φορολογική συμμόρφωση.
Ο διοικητής του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι είναι πεπερασμένος ο χρόνος της ρύθμισης δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτό και σχολίασε ότι η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει τροποποίηση στον νόμο ούτε νέα ρύθμιση και για κάποια διαδικαστικά ζητήματα, που πιθανόν προκύψουν, θα γίνουν κανονιστικές παρεμβάσεις.
Η διοικητής του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου, τέλος, σημείωσε τη σπουδαιότητα της ρύθμισης για τον Οργανισμό. Τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα μη πληρωμής συντάξεων όμως η αναλογία στις καταβαλλόμενες εισφορές με τις εισπράξεις είναι μικρότερη της μονάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου