Σελίδες

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ Νέο τελεσίγραφο για αλλαγές στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Νέο τελεσίγραφο για αλλαγές στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις

Νέο τελεσίγραφο για αλλαγές στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σε κλοιό πρωτοφανών πιέσεων κινείται η διαπραγμάτευση για την επίτευξη έστω μιας επώδυνης συμφωνίας με την τρόικα, που έστειλε χθες νέο τελεσίγραφο ωρών προς την Αθήνα. Οι πιστωτές ζήτησαν ισχυρές δεσμεύσεις, μεταξύ αυτών και αλλαγές στον νόμο για τις 100 δόσεις αλλά και προειδοποίησαν, ρητά, πως οι σφιχτές διορίες, καθιστούν υπαρκτό τον κίνδυνο εξόδου από το πρόγραμμα, την 1η Ιανουαρίου, χωρίς συμφωνία για την επόμενη μέρα.
«Ο χρόνος τελειώνει και μόνο μια δέσμη ισχυρών δεσμεύσεων από την Αθήνα, τις επόμενες ώρες, θα καθιστούσαν πιθανό να ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», είναι το μήνυμα που έστελναν χθες υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, σε επικοινωνία με την «Η». Διευκρίνιζαν δε πως αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν όχι μόνον μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, ΦΠΑ, αγορές προϊόντων, αλλά και τροποποίηση του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες και ταμεία, ωθώντας, ειδικά με το τελευταίο, τις πιέσεις στα άκρα. Και αυτό, επειδή η κυβέρνηση έχει ήδη ενεργοποιήσει τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, και οποιαδήποτε υπαναχώρηση σε αυτό το πεδίο, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη πολιτικά.
Ενιαίο μέτωπο από την τρόικα
Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως η θέση της τρόικας είναι κοινή, απέναντι στην Ελλάδα. «Τα μέλη της είναι ευθυγραμμισμένα στην ίδια εκτίμηση: Είμαστε δεσμευμένοι, καλή τη πίστη, να κλείσουμε την αξιολόγηση και η συνάντηση στο Παρίσι, αυτή την εβδομάδα, ήταν χρήσιμη», λένε χαρακτηριστικά. Σπεύδουν όμως να υπογραμμίσουν στέλνοντας σαφές μήνυμα πως «ακόμη περιμένουμε, ισχυρές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων: Της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015, προώθηση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και το ΦΠΑ, ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων και τροποποίηση του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών».
Πρέπει να σημειωθεί, όπως κατ' επανάληψη έχει γράψει η «Η» μεταφέροντας το κλίμα από το στρατόπεδο των πιστωτών, πως οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν έφυγαν ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την τρόικα να εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από το ότι η κυβέρνηση προχώρησε, πρακτικά, μονομερώς, στη ρύθμιση. Τις προηγούμενες εβδομάδες στελέχη της τρόικας ασκούσαν πιέσεις, έχοντας ταχθεί υπέρ αλλαγών, όπως την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα περιόριζαν τον αριθμό των οφειλετών που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Σενάρια έχουν ακουστεί και για το ενδεχόμενο εξαίρεσης των επιχειρήσεων από τη ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση, αυτή τη στιγμή, «τρέχει» και έχει ανταποκριθεί πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη πληρώσει και την πρώτη δόση της ρύθμισης. Στοιχείο που αποτελεί και βασική γραμμή άμυνας της κυβέρνησης απέναντι στις αλλαγές στις οποίες επιμένει η τρόικα.
«Χωρίς αξιολόγηση, δεν συζητάμε κάτι άλλο»
Πηγές της τρόικας ξεκαθαρίζουν πως τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, έχουν καταστήσει σαφές ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί προτού προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που θα μπορούσε να είναι η ενισχυμένη, προληπτική γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα (ECCL). «Ο χρόνος όμως τελειώνει και μόνο μια δέσμη ισχυρών δεσμεύσεων από την Αθήνα, στις επόμενες ώρες θα καθιστούσαν πιθανή την έναρξη των τεχνικών εργασιών για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση», υπογραμμίζει στέλεχος της τρόικας. Σπεύδει δε να υπογραμμίσει τους κινδύνους που απορρέουν από το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, τονίζοντας με νόημα πως η έξοδος από το πρόγραμμα, χωρίς συμφωνία στην αξιολόγηση, την 1η Ιανουαρίου, είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και πρέπει να αποτελεί σημείο ανησυχίας.
Πρέπει να σημειωθεί πως εάν την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τον μηχανισμό της επόμενης μέρας, ανοίγουν μια σειρά από ζητήματα, όπως η επαρκής ροή φθηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες αλλά και η ένταση της αβεβαιότητας στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου