Σελίδες

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΚΕΑΟ Πάνω από 8.500 αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία το πρώτο δεκαήμερο

ΚΕΑΟ

Πάνω από 8.500 αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία το πρώτο δεκαήμερο

Πάνω από 8.500 αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία το πρώτο δεκαήμερο
«Επιτυχής» κρίνεται από το υπουργείο Εργασίας η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον των οφειλετών, τα ποσά τα οποία ρυθμίζονται και τις εισπράξεις που διενεργεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ κατά το πρώτο δεκαήμερο της εφαρμογής του νέου σχήματος ρύθμισης εκδόθηκαν 8.579 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 229.920.368,81 ευρώ. Στο ίδιο δεκαήμερο έχουν εισπραχθεί 10.797.168 ευρώ.
Η διαφορά με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ρυθμίσεων είναι εμφανής καθώς το συνολικό ποσό οφειλής, που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση με τα προηγούμενα σχήματα έως το τέλος Οκτωβρίου 2014, αντιστοιχεί σε 860.730.350,89 ευρώ και αφορά 23.463 αποφάσεις.
Ακόμη, το σύνολο των εισπράξεων του ΚΕΑΟ από την ίδρυση του μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2014 ανέρχεται σε 270.623.729 ευρώ.
Στη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών υπαγωγής και τη διευκόλυνση των οφειλετών να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους αποδίδει κατά μεγάλο μέρος την επιτυχία της ρύθμισης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
«Ένα από τα βασικότερα σημεία της απλοποίησης των διαδικασιών είναι ότι η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται απευθείας στο κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ και στις ταμειακές υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπου ο έλεγχος των εισφορών που έχουν δηλωθεί και εκείνων που έχουν καταβληθεί διενεργείται κάθε μήνα.
Ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζει τη νέα ρύθμιση «γενναία», τονίζοντας ότι «αφενός επιβραβεύονται με όρους δικαιοσύνης όλοι όσοι μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος, ενώ, παράλληλα, ανοίγεται ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για όσους θέλουν να επανέλθουν στο δρόμο της υπευθυνότητας και της συνέπειας».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το 81% των οφειλών που είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση έως το τέλος του Οκτωβρίου δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και παλαιότερα. Αντίστοιχα, μόνο το 19% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και μετά.
«Τα ποσοστά αυτά αποκαλύπτουν ανάγλυφα, ότι σήμερα διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις της ασυνέπειας και το τίμημα της ανευθυνότητας, που αναπτύχθηκε κυρίως στην περίοδο της 'ευημερίας'» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.
Το σύνολο πάντως των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρεται στη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, έως το τέλος Οκτωβρίου 2014 είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 10.643.422.972 ευρώ από συνολικά 223.016 οφειλέτες, ενώ το τρέχον υπόλοιπο για την αντίστοιχη περίοδο είναι ύψους 11.485.586.901 ευρώ και αφορά 220.615 οφειλέτες.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας εάν στο ποσό αυτό προστεθούν οι οφειλές που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ, το ύψος των οφειλών φθάνει τα 19 δις ευρώ.
Σε ότι αφορά το προφίλ των οφειλετών περίπου ο ένας στους δυο οφειλέτες, (124.754), οφείλει ποσά έως 15.000 ευρώ, ενώ μόνο 871 οφειλέτες, οφείλουν ποσά άνω του 1.000.000 ευρώ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται αισιόδοξος για την συνολική πορεία των εισπράξεων και χαρακτηρίζει το ΚΕΑΟ «μεταρρυθμιστική τομή» και «ιδιαίτερα αποτελεσματικό εισπρακτικό μηχανισμό, που συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος»
«Πριν από τη δημιουργία του Κέντρου, κανείς δεν ήξερε ποιος χρωστούσε, σε ποιο ταμείο, ποιος αποπλήρωνε τις οφειλές του και ποιος όχι» αναφέρει ο κ. Βρούτσης.
Σημαντική θεωρεί ο υπουργός Εργασίας και την εφαρμογή του δείκτη αφερεγγυότητας με τον οποίο το σύστημα εντοπίζει επιχειρήσεις με πολύ υψηλές οφειλές και υπέργηρους υπεύθυνους, Ήδη, σύμφωνα με τον Υπουργό, έχουν εντοπιστεί 40 περίπου επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν υψηλό δείκτη αφερεγγυότητας και θα υποστούν άμεσα το μέτρο της αναστολής της δυνατότητας υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).
Αναφερόμενος τέλος ο κ. Βρούτσης στη μείωση των εισπράξεων τον Οκτώβριο 2014 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, την θεωρεί «συγκυριακή» και εκτιμά, ότι «οφείλεται κατά βάση στο γεγονός, ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών ανέμενε την έκδοση νομοθεσίας για τη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, η οποία και θεσπίστηκε τελικά στις αρχές του Νοεμβρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου