Σελίδες

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την κυβέρνηση για ολιγόμηνη παράταση και διαχωρισμό των θυμάτων της κρίσης από τους προ κρίσης κακοπληρωτές Επιμένει η τρόικα στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την κυβέρνηση για ολιγόμηνη παράταση και διαχωρισμό των θυμάτων της κρίσης από τους προ κρίσης κακοπληρωτές

Επιμένει η τρόικα στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Σχέδιο Β’ με στόχο να αποφευχθούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας στις αρχές του επόμενου έτους επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση μετά και τις έντονες πιέσεις που ασκεί το ΠΑΣΟΚ προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Παρά την άρνηση και τις διαρκείς πιέσεις εδώ και δύο εβδομάδες στελεχών του ΔΝΤ, και κυρίως του επικεφαλής του, Ινδού Ρίσι Γκογιάλ, να ανοίξει το θέμα και να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις δίχως να προωθείται η ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, που θα αποτελούσε ασπίδα προστασίας για χιλιάδες νοικοκυριά, όλα δείχνουν πως η ελληνική πλευρά κινείται σε διαφορετική γραμμή από τους δανειστές. Μια γραμμή που πιθανότατα θα οδηγήσει ακόμη και σε μονομερή νομοθετική εκ μέρους μας δράση.
Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πηγές, προ του διαφαινόμενου προβλήματος και αδιεξόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση πριν από λίγες ημέρες μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημήτρη Σταμάτη και του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές Χρήστου Πρωτόπαπα για το μείζον αυτό θέμα. Ο κ. Πρωτόπαπας ξεκαθάρισε πως η στάση του κόμματός του ως προς τις κατασχέσεις ακινήτων είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ ζήτησε να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης για την προστασία των ελληνικών κατοικιών.
Η παρέμβαση αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Ηδη στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις και τις πιέσεις των δανειστών, και κυρίως του ΔΝΤ, ως προς αυτό το θέμα. Οι δανειστές μέσω email προσωπικά του κ. Γκογιάλ, ο οποίος έχει αντικαταστήσει τον κ. Πολ Τόμσεν, απαιτούν από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να μην υπάρξει επέκταση του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας εντός του 2015 και η ρύθμιση αυτή να τερματιστεί στις 31/12/2014. Χωρίς όμως νόμο-πλαίσιο για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και με 120.000 και πλέον κατοικίες να είναι «μαυρισμένες», όλοι κατανοούν πως θα προκύψουν φαινόμενα τύπου Ισπανίας, όπου εκατοντάδες πολίτες ωθήθηκαν εκτός των σπιτιών τους, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές εντάσεις, ακόμα και αυτοκτονίες. Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ απαντούν κυνικά στις επισημάνσεις των Ελλήνων διαπραγματευτών «το πώς θα χειριστείτε την κοινωνική κατάσταση είναι δικό σας ζήτημα», με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται και σε αυτό το θέμα ανυποχώρητοι.
Παιχνίδια με τις αξίες στο real estate
Βέβαια, κάθε άλλο παρά αθώες είναι αυτές οι πιέσεις των τροϊκανών, καθώς ξεκάθαρα η αγορά στέγης έχει μπει στο στόχαστρό τους εδώ και αρκετό καιρό. Το πρώτο βήμα ήταν τα εμπόδια στο καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς, που εδώ και ενάμιση χρόνο συστηματικά τίθενται. Σε δεύτερο βαθμό ασκήθηκαν σφοδρές πιέσεις προς τις τράπεζες διά των stress tests να απαλλαχθούν από αυτά τα κόκκινα δάνεια, να αφαιρεθούν δηλαδή οι υποθήκες ως περιουσιακά τους στοιχεία και κατόπιν να μεταβιβαστούν σε ξένα funds τα οποία με τη σειρά τους θα μεταβίβαζαν τις απαιτήσεις αυτές σε τρίτους βγάζοντας υπερκέρδη. Η τελευταία βαθμίδα παρέμβασης ήταν η απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων που σήμερα φέρνει σε απόγνωση δεκάδες μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται μπροστά σε φαινόμενα εξπρές εξώσεων. Οπως αναφέρει στο «business stories» Eλληνας διαπραγματευτής με πλήρη γνώση των σχεδίων που έχουν εκπονήσει οι δανειστές, «ουσιαστικός στόχος είναι ο εξευτελισμός των αξιών στα ακίνητα, γεγονός που θα ωφελήσει ξένα funds που ήδη βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά ακινήτων». Η ίδια πηγή αναφέρεται σε ταυτόχρονες πιέσεις που υπήρξαν ακόμα και από στελέχη του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα, αν και, όπως τονίζεται, το ΔΝΤ είναι εκείνο που με σφοδρό τρόπο πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οπως και να 'χει, πάντως, ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή προς το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης να υπάρξει plan B. Ενα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης ώστε να δοθεί παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με παράλληλη όμως τοποθέτηση μιας σειράς κριτηρίων ώστε το ΔΝΤ να μείνει έως έναν βαθμό ικανοποιημένο. Σημαντικό κριτήριο που αναμένεται να τεθεί στο εν λόγω σχέδιο είναι ο χρόνος. Δηλαδή να υπάρξει τροποποίηση βάσει της οποίας θα ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας κατοικίες των οποίων οι οφειλές σε δάνεια είναι μετά το 2009, άρα εντός της κρίσης και όχι πριν από αυτήν. Βέβαια, με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση πετάει εκτός χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να πληρώσουν και χρωστάνε δόσεις από πριν. Μάλιστα πηγές αναφέρονται σε πάνω από 35.000 σπίτια που ενδέχεται να μείνουν άμεσα απροστάτευτα και για τα οποία οι κατασχέσεις θα είναι παραπάνω από ορατές. «Οι επόμενες 30 ημέρες είναι παραπάνω από κρίσιμες και ελάχιστοι ασχολούνται με το θέμα της κατοικίας», αναφέρει αρμόδια πηγή με γνώση του θέματος.
Θα πρέπει να θυμίσουμε πως οι τραπεζίτες πριν από δέκα ημέρες διά στόματος Μιχάλη Σάλλα είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών. Από το ΔΝΤ, όμως, ασκούνται και προς αυτή την κατεύθυνση πιέσεις με αναφορές σε email του τύπου «οι τράπεζες θα πρέπει να εξηγήσουν στους Ελληνες και τους ξένους μετόχους για ποιον λόγο δεν διεκδικούν τα δικαιώματά τους στον τομέα αυτό».


Πηγή: Επιμένει η τρόικα στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/75054/epimenei-i-troika-stoys-pleistiriasmoys-protis-katoikias#ixzz3Jz8EebZs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου