Σελίδες

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Οι εξαιρέσεις από τον ειδικό φόρο

Οι εξαιρέσεις από τον ειδικό φόρο

akinita.jpg

ακίνητα στην πόληΔιαχρονικά ο εφοπλισμός στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν φορολογικά διαφορετικά από τα συνήθη υποζύγια, με πιο χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της εισφοράς αλληλεγγύης | EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Διευκρινίσεις για τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση των ακινήτων που αγοράστηκαν από εταιρείες ναυτιλιακών συμφερόντων στο παρελθόν δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των ενδιαφερομένων.
Διαχρονικά ο εφοπλισμός στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν φορολογικά διαφορετικά από τα συνήθη υποζύγια, με πιο χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της εισφοράς αλληλεγγύης. Ενώ για τους εφοπλιστές έγινε προαιρετική -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την είσπραξή της-, για τους υπόλοιπους φορολογουμένους όχι μόνον είναι υποχρεωτική, αλλά παρατάθηκε τουλάχιστον μέχρι το 2016.
Ετσι και για τα ακίνητα των ναυτιλιακών υπήρχε διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση, τουλάχιστον μέχρι το 2010.
Μέχρι τότε απαλλάσσονταν από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων τα ακίνητα εταιρειών ναυτιλιακών συμφερόντων που είχαν αποκτηθεί από αυτές μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2002, εφόσον τα χρήματα που είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα για την απόκτηση των ακινήτων αυτών προέρχονταν από ναυτιλιακή δραστηριότητα.
Τα δικαιολογητικά
Οπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξαιρεθούν αυτά τα νομικά πρόσωπα από τον ειδικό φόρο, απαιτείται η προσκόμιση:
● Βεβαίωσης από τραπεζικό κατάστημα της Ελλάδας για την εισαγωγή ναυτιλιακού συναλλάγματος με το οποίο έγινε η αγορά του ακινήτου ή αρχικά του οικοπέδου, πράγμα το οποίο πρέπει να αναφέρεται και στο σχετικό συμβόλαιο αγοράς, αν η εταιρεία ανήκει σε ναυτιλιακά συμφέροντα.
● Σε περίπτωση που στη βεβαίωση της τράπεζας αναφέρεται ότι η εισαγωγή ναυτιλιακού συναλλάγματος έγινε για την αγορά ακινήτου, δεν απαιτείται να αναγράφεται τούτο στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο.
● Σε περίπτωση που στο συμβόλαιο γίνεται μνεία του παραστατικού εισαγωγής του ναυτιλιακού συναλλάγματος, δεν απαιτείται η βεβαίωση από την τράπεζα.
Στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ακόμα ότι:
-Για τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων, εταιρείες ναυτιλιακών συμφερόντων θεωρούνται οι εταιρείες οι οποίες είχαν εισαγάγει άμεσα ή έμμεσα στην Ελλάδα ναυτιλιακό συνάλλαγμα, προκειμένου να αποκτήσουν ακίνητο στη χώρα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2002, ανεξάρτητα από το αντικείμενο εργασιών τους.
-Η αγορά του ακινήτου πρέπει να είχε πραγματοποιηθεί με ναυτιλιακό συνάλλαγμα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2002.
-Η βεβαίωση εισαγωγής ναυτιλιακού συναλλάγματος πρέπει να αναφέρεται στη χρονολογία αγοράς του ακινήτου και δεν πρέπει να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του τιμήματος, εφόσον αυτό υπερβαίνει την αντικειμενική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου