Σελίδες

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Η μεγαλύτερη στην ιστορία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Η μεγαλύτερη στην ιστορία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους

Η μεγαλύτερη στην ιστορία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους
Του Γιώργου Γάτου
Βαθιά ανάσα στην αγορά δίνει η τριπλή και ταυτόχρονη ρύθμιση χρεών. Η συντονισμένη κίνηση για αποπληρωμή των οφειλών σε τράπεζες, Δημόσιο και Ταμεία έως και 100 δόσεις διευκολύνει χιλιάδες επιχειρήσεις και παρέχει μια δεύτερη ευκαιρία σε περισσότερους από τέσσερα εκατ. φορολογουμένους να σταθούν στα πόδια τους.
Το δείχνει το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι οφειλέτες, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους. Τα πρώτα στοιχεία από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου άρχισε να τρέχει η ρύθμιση, είναι ενθαρρυντικά.
Τη Δευτέρα ανοίγει και το σύστημα για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο, όπου οι οφειλές ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ. Συγχρόνως οι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν στη μεγαλύτερη στην ιστορία λογική διευθέτηση «κόκκινων» δανείων.
Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και νοικοκυριά αποκτούν μια ευκαιρία για τη μεγάλη επανεκκίνηση. Οι προς ρύθμιση οφειλές ξεπερνούν τα 100 δισ. για Δημόσιο και Ταμεία, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια (στεγαστικά και επιχειρηματικά) αγγίζουν τα 75 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εν δυνάμει ρύθμιση ιδιωτικού χρέους που προς το συνολικό ύψος του (175 δισ.) ισούται με το ΑΕΠ της χώρας.
1.000 οφειλέτες την ημέρα στο... ταμείο για ρύθμιση
Σχεδόν1.000 οφειλέτες, κατά μέσο όρο, την ημέρα άρχισαν να υποβάλουν αιτήσεις και να «μπαίνουν» στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία! Τη θετική ανταπόκριση των οφειλετών καταγράφει τόσο το ΙΚΑ όσο και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στις πρώτες τρεις ημέρες που «τρέχει» η ρύθμιση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ και της συντονίστριας του ΚΕΑΟ Β. Χατζηευσταθιάδου, την πρώτη ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση (αμέσως μετά την έκδοση των βασικών εγκυκλίων από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και από τις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ) 1.500 οφειλέτες υπέβαλαν πανελλαδικά αιτήσεις και εντάχθηκαν σε ρύθμιση οφειλών ύψους 50 εκατ. ευρώ. Τη δεύτερη ημέρα οι αιτήσεις αυξήθηκαν στις 2.195 για 61 εκατ. ευρώ και χθες, τρίτη ημέρα, ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 3.025 με συνολικά ρυθμιζόμενο ποσό οφειλής 85 εκατ. ευρώ.
«Η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική και θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή αν η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ήταν 1 - 2 μήνες», υπογραμμίζει στην «ΗτΣ» ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος. Η ιδιαίτερα «ευρύχωρη» (σχεδόν πεντάμηνη έως και τις 31 Μαρτίου του 2015) προθεσμία δεν... βλάπτει ευθέως τα Ταμεία, αφού για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, όμως, λειτουργεί προς όφελος των οφειλετών μια και μεταθέτει για αργότερα την έναρξη καταβολής των 72 ή 100 δόσεων.
Με αυτό το δεδομένο και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις για πληρωμές φόρων κ.α. είναι αυξημένες αυτή την περίοδο, στελέχη των Ταμείων εκτιμούν ότι «όσο θα πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν σε ρύθμιση».
Να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση με την έκδοση της απόφασης της ρύθμισης, ο οφειλέτης καλείται να καταβάλει την πρώτη δόση, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των δόσεων είναι η 21η κάθε μήνα. Το μεγάλο «στοίχημα» της ρύθμισης, τόσο για τις διοικήσεις των Ταμείων όσο και για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, είναι να αυξηθούν τα έσοδα που... λείπουν κάθε μήνα. Και σε βάθος χρόνου να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 11 - 19 δισ. ευρώ (ανάλογα με τις εκπτώσεις στις προσαυξήσεις) των συσσωρευμένων οφειλών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικητών, στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν έως και 700.000 οφειλέτες (300.000 στο ΙΚΑ και 400.000 στον ΟΑΕΕ, όπου οι περισσότεροι χρωστούν 15.000 ευρώ - 20.000 ευρώ).
Τα «κρυφά» και «φανερά» οφέλη
Τα «φανερά» και τα «κρυφά» οφέλη της ρύθμισης «κωδικοποιεί» για την «Η» η διοικητής του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου. Συγκρίνοντας την προηγούμενη ρύθμιση (του ν. 4152/13) με τη νέα διαπιστώνεται ότι:
  1. Δίνονται περισσότερες δυνατότητες παραμονής στη ρύθμιση, αφού προβλέπει μεγάλο πλήθος δόσεων (έως 100 για οφειλέτες με κύρια οφειλή μέχρι 15.000 ευρώ, οι οποίες δεν μειώνονται ανάλογα με τον μήνα υπαγωγής όπως συνέβαινε με την προηγούμενη ρύθμιση) αλλά και επανένταξης σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των δόσεων. Κατ' έτος παρέχεται η δυνατότητα απώλειας μίας ή δύο δόσεων, με καθυστέρηση ενός μήνα για την κάθε μία ή μιας δόσης, με καθυστέρηση έως δυο μήνες και επιτόκιο 2% αντί του 15% στην προηγούμενη ρύθμιση. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης λόγω ανωτέρας βίας, είναι δυνατή η επανένταξη σε αυτήν.
  2. Δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών και δηλώσεων σε άμεση σχέση με την περιουσιακή κατάσταση των ασφαλισμένων, απαίτηση που είχε δημιουργήσει αρνητικό ψυχολογικό κλίμα και δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα σε μία, ούτως ή άλλως, δύσκολη επαγγελματική καθημερινότητα των επαγγελματιών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.
  3. Προβλέπει μειωμένο επιτόκιο στη διάρκεια ισχύος της (στο 4,56% από το ευρωπαϊκό επιτόκιο της ΕΚΤ+ 8%).
  4. Δίνει άμεσα βεβαίωση οφειλής που επέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας, για όσους τηρούν τη ρύθμιση.
  5. Έχει «γενναία» ποσοστά έκπτωσης επί των τελών καθυστέρησης που είχαν επιβληθεί έως τις 31/12/2012. Για παράδειγμα, το ποσοστό ανέρχεται σε 90% για την περίπτωση ρύθμισης σε 12 δόσεις, ενώ για την ίδια περίπτωση το ποσοστό της «νέας αρχής» ήταν 40%.
  6. Ρυθμίζει με δίκαιο τρόπο το δικαίωμα του συνεπούς στην τήρηση της νέας αρχής οφειλέτη προβλέποντας τη δυνατότητα μετάπτωσης στις ρυθμίσεις του νέου νόμου.
  7. Αναστέλλει (όπως και η προηγούμενη ρύθμιση) τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, ποινικών διώξεων και εκτέλεσης ποινών.
ΟΑΕΕ
Μείωση - «ανάσα» στα ασφάλιστρα έως τα τέλη του 2016
Χαμηλότερα ασφάλιστρα θα μπορούν να πληρώνουν έως το τέλος του 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ. Την παράταση της δυνατότητας επιλογής 1 ή 2 κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών (και παραμονής για δύο ακόμα χρόνια των περίπου 170.000 που έχουν επιλέξει χαμηλότερα ασφάλιστρα) δίνει νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση.
Η μείωση ασφαλίστρων (κατά 49 ευρώ - 100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία) θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης της καταβολής των τρεχουσών εισφορών + των δόσεων για όσους ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις οφειλών χωρίς να διευρυνθεί περαιτέρω, εξ αιτίας τουλάχιστον αυτού του μέτρου, το έλλειμμα των 545,7 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΕ (θα υπάρχει αναλογική μείωση σύνταξης για την περίοδο καταβολής χαμηλότερου ασφαλίστρου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου