Σελίδες

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Στον «αέρα» η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα - Θέτουν τρεις όρους

ΣΚΛΗΡΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ

Στον «αέρα» η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα - Θέτουν τρεις όρους

Στον «αέρα» η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα - Θέτουν τρεις όρους
Στον αέρα βρίσκεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα με τους δανειστές να απειλούν ότι δεν θα έρθουν για τις διαπραγματεύσεις αν δεν σημειωθεί πρόοδος σε όσα έχουν συμφωνηθεί.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg Athens, επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών, «η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι η τρόικα θα επιστρέψει όταν η Αθήνα δείξει πρόοδο».
Το τελευταίο Eurogroup συζήτησε με θετικό τρόπο για το μέλλον του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και για τα επόμενα βήματα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Εξάλλου, τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε προτίθεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κ. Αντρέεβα είπε ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό του 2015, τα «κόκκινα» δάνεια, την είσπραξη των φόρων και άλλες πηγές δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι επαφές με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται, ενώ -όπως είπε- δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, η οποία θα επιστρέψει μόλις υπάρξει πρόοδος στα παραπάνω θέματα. Σημείωσε ακόμη ότι ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτησε την άποψη που εξέφρασαν οι ελληνικές Αρχές για την άμεση αντιμετώπιση βασικών θεμάτων με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.
Την ίδια, ώρα, ωστόσο, ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες έλεγε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, επικαλούμενος την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, ότι η τρόικα θα επιστρέψει πιθανόν εντός της εβδομάδας στην Αθήνα, αλλά και ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά θέματα στη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος (που δεν κατονομάστηκε) κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει στο μέτωπο των δεσμεύσεών της προς τους δανειστές, μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα, πάλι, με καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η τρόικα αναμένει εντός της εβδομάδος τις απαντήσεις των ελληνικών Αρχών σε σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί και αμέσως μετά οι επικεφαλής της προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων στο πλαίσιοτης πέμπτης αξιολόγησης.
Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει θετικά η εν λόγω αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έως το τέλος του έτους, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της. Σημείωσε δε ότι ο χρόνος πιέζει, λέγοντας ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις της Ευρωομάδας (τέλη Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου) και πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. «Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη-μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σε ό,τι αφορά θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «ανοιχτά», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα», «περιορισμένη βέβαια», από την πλευρά των κρατών- μελών, υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων μπορεί να μεταφερθεί στο 2015. Ανέφερε, ακόμη, ότι η τρόικα κατανοεί ως έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η τρόικα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Ο ίδιος τόνισε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.
Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οπως φαίνεται, η υπόθεση εξελίσσεται σε σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, εστάλη από τον τρόικα στον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, e-mail με τις απαιτήσεις των δανειστών ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση. Πρόκειται για 19 δράσεις οι οποίες δεν είναι καθόλου «εύκολες» για την Αθήνα καθώς περιλαμβάνονται ακόμη και την κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2,6 δις ευρώ για του χρόνου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι 19 απαιτήσεις της τρόικας είναι:

1. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015. Αυτό το κενό υπάρχει καθώς η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην επίτευξη 3% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.

2. Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνει αφού οι ρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί και δημοσιοποιηθεί από χθες. «Τρέχουν» δηλαδή και οι οφειλέτες ξεκινούν να κάνουν τις ρυθμίσεις που τους συμφέρει.

3. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών). Επίσης ότι θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους. Ηδη πάντως η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για διατήρηση του «παγώματος» των πλειστηριασμών καθώς πρόκειται για θέμα που «καίει» πολιτικά και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πάει σε προεδρικές εκλογές με ανοικτό ένα τέτοιο ζήτημα.

4. Διαπίστωση της τρόικας ότι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί όπως αναμενόταν και απαιτείται περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

5. Στο θέμα του ασφαλιστικού η τρόικα ζητάει να παράσχει η ελληνική πλευρά παραμετρικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης μεταξύ άλλων), να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης. Αυτό σημαίνει, όμως, μειώσεις μισθών και συντάξεων και είναι ένα ζήτημα που δύσκολα μπορεί να «ανοίξει» στην παρούσα φάση.

6. Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (που συνήθως παρέχονται στα νησιά).

7. Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

8. Η μεταρρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε.

9. Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

10. Παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν μειώσεις έως και 30% σε κλάδους υπαλλήλων που σήμερα έχουν εξαιρεθεί.

11. Περιορισμός των επιδομάτων εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κ.λ.π). Να περιοριστούν οι μισθολογικές διαφορές στη δημόσια διοίκηση.

12. Αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους φορείς.

13. Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.

14. Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015.

15. Επισήμανση ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί (ήταν 1,5 δισ. και τελικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανέρχονται στα 600-700 εκατομμύρια). Επισήμανση ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και οι στόχοι για τις απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

16. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

17. Στον τομέα των στατιστικών η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

18. Υιοθέτηση ώς τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.

19. Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου