Σελίδες

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Δοσομετρητής η τρόικα

Δοσομετρητής η τρόικα

xrimata-euro.jpg

Χαρτονομίσματα των 500 και 200 ευρώEUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σε νέες «εκπτώσεις» -τουλάχιστον σε 3 σημεία- της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προχώρησε η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας, αποκλείοντας από αυτήν όλες τις οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Οπως προκύπτει από τη νέα απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, το «σπάσιμο» του απλήρωτου φόρου εισοδήματος και του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) μπορεί να υπαχθεί μόνο στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Αλλαγή υπάρχει και ως προς την ημερομηνία, βάσει της οποίας εντάσσονται χρέη στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων. Ενώ η προηγούμενη απόφαση όριζε ότι εντάσσονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως την 1η Οκτωβρίου και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ώς την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής -δηλαδή θεωρητικά έως τις 31 Μαρτίου 2015-, η νέα απόφαση ορίζει ότι μπαίνουν υποχρεωτικά μόνο όσες έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες ώς την 1η Οκτωβρίου. Συνεπώς, όλες οι δόσεις φόρων που έχουν μείνει απλήρωτες από την 1η Οκτωβρίου και μετά μπορούν να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Πόσες δόσεις;
Νέες προϋποθέσεις βάζει η ρύθμιση και όσον αφορά τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης, ανάλογα με τις οποίες μειώνονται και οι προσαυξήσεις. Η προηγούμενη απόφαση όριζε ότι ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή του σε άλλο πρόγραμμα με διαφορετικό αριθμό δόσεων για το υπόλοιπο ποσό, αλλά η νέα απόφαση ορίζει ότι είναι μεν δυνατή η υπαγωγή σε άλλο πρόγραμμα, αλλά με μικρότερο αριθμό δόσεων για το υπόλοιπο ποσό. Τουτέστιν, αν ένας οφειλέτης επιλέξει ρύθμιση 48 δόσεων, δεν μπορεί να επιλέξει αργότερα την εξόφληση σε 72 δόσεις, αλλά μόνο την εξόφληση σε λιγότερες δόσεις.
Από την άλλη μεριά, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που θα προχωρήσουν στη ρύθμιση να μην τη χάσουν, εφόσον μετά την πάροδο εξαμήνου από την υπαγωγή σε αυτήν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα δύο δόσεις ανά έτος του προγράμματος ρύθμισης. Επίσης η ρύθμιση δεν χάνεται μετά την πάροδο εξαμήνου εφόσον ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα για χρονικό διάστημα δύο μηνών μία δόση της ρύθμισης ανά έτος. Αναλυτικότερα, η απόφαση ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Υποχρεωτικά στη ρύθμιση εντάσσεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.
2. Μετά από επιλογή του οφειλέτη:
  • βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή,
  • βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.
Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών. Σε περίπτωση που στις ανωτέρω διευκολύνσεις ή ρυθμίσεις περιλαμβάνονται οφειλές που δεν μπορούν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση, αυτές πρέπει να τακτοποιηθούν από τον οφειλέτη κατά νόμιμο τρόπο.
3. Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.
● Οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, τυγχάνουν αναδρομικά των εκπτώσεων και των πρόσθετων ευεργετημάτων της νέας ρύθμισης. Για τους οφειλέτες που επιλέξουν να υπαγάγουν την εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή τους στη ρύθμιση του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014, οι εκπτώσεις δύνανται να χορηγηθούν μετά την καταβολή της πρώτης δόσης.
● Οσοι δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής μέχρι 31 Μαρτίου 2015, θεωρείται ότι συνεχίζουν τη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» με τα ευεργετήματα της παρ. 8 του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014, τα οποία θα υπολογιστούν μαζικά από την 1η Απριλίου 2015.
● Οσοι επιθυμούν να τύχουν των σχετικών ευεργετημάτων νωρίτερα, πρέπει να υποβάλουν άπαξ αίτηση διατήρησης της ρύθμισης «τελευταίας ευκαιρίας».
Πώς χάνεται
Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:
● δεν είναι φορολογικά ενήμερος από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης ή
● δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης ή
● έχει δηλώσει ανακριβή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου