Σελίδες

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Το 24,2% αγγίζει η "κατρακύλα" των μισθών στην Ελλάδα

Το 24,2% αγγίζει η "κατρακύλα" των μισθών στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 06/12/2014 - 09:51
Τελευταία δημοσίευση: 10:25Οικονομία
Το 24,2% αγγίζει η κατρακύλα των μισθών στην Ελλάδα
Το 24,2% αγγίζει η "κατρακύλα" των μισθών στην Ελλάδα
Στασιμότητα των μισθών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αργή σύγκλιση των μισθών των φτωχότερων χωρών και δραματικές μειώσεις μισθών στην Ελλάδα καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ.
Εξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι μισθοί μόλις και μετά βίας έχουν ξεπεράσει το επίπεδο όπου βρίσκονταν το 2007, σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ για τους μισθούς και την ανεργία στον κόσμο. Οι πραγματικοί μισθοί (υπολογίζοντας την επίπτωση του πληθωρισμού) στις πλούσιες χώρες παρέμειναν στάσιμοι το 2012 και το 2013, αφού αυξήθηκαν κατά μέσον όρο μόλις κατά 0,1% και 0,2% αντίστοιχα. Ωστόσο, ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις ευρωπαϊκών οικονομιών όπου οι μισθοί συρρικνώθηκαν και ήταν μικρότεροι το 2013 απ’ ό,τι ήταν το 2007. Δυστυχώς, η Ελλάδα αποτελεί και πάλι ειδική περίπτωση. Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 24,2% από το 2007! Πολύ μεγάλη υπήρξε η μείωση μισθών και σε Ιταλία (5,7%), Βρετανία (7,1%) και κάπως μικρότερη σε Ισπανία (3,2%) και Ιρλανδία (2,1%).
Αντιθέτως, στην περίπτωση της Πορτογαλίας οι μισθοί ήταν το 2013 κατά 3,4% υψηλότεροι σε σχέση με το 2007. Η χαώδης διαφορά στη μείωση μισθών μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που έγιναν σε τοπικό επίπεδο. Αναμφίβολα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν πολύ σοβαρότερα απ’ ό,τι των υπολοίπων, ωστόσο η πολύ μεγάλη μείωση μισθών υποδηλώνει ότι στην Ελλάδα ήταν πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων, την οποία αποδέχθηκε η τρόικα, να επιχειρηθεί η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας σχεδόν αποκλειστικά μέσω της μείωσης των μισθών και όχι μέσω μεταρρυθμίσεων που θα αύξαναν την παραγωγικότητα.
Πολύ κακές ήταν οι επιδόσεις και άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών όσον αφορά την αύξηση των μισθών μετά την κρίση. Σε γενικές γραμμές, μόνο σε οικονομίες που επωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων παρατηρείται αξιοπρεπής ενίσχυση των μισθών μεταξύ 2007 και 2013, όπως στην Αυστραλία (8,9%) και στον Καναδά (5%). Ανάξιες λόγου αυξήσεις μισθών καταγράφονται σε Γερμανία (2,7%), Γαλλία (2,3%) και ΗΠΑ (1,4%) και μεγάλες μειώσεις σε Ιταλία και Βρετανία. Σύμφωνα με την κ. Σάντρα Πολάσκι, αναπληρώτρια διευθύντρια της ΔΟΕ, η στασιμότητα των μισθών εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τη στασιμότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών και πλέον απειλεί με αποπληθωρισμό την Ευρωζώνη. Κατά τη ΔΟΕ, τα χρόνια πριν από την κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες η παραγωγικότητα αυξανόταν περισσότερο απ’ όσο οι μισθοί. «Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ παραγωγικότητας και μισθών μεταφράστηκε σε μείωση του ποσοστού εισοδημάτων που προέρχονται από εργασία στο συνολικό ΑΕΠ».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου