Σελίδες

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

«Υπό εξέταση» η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

«Υπό εξέταση» η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

xenodoxia_kokkina_daneia.jpg

ΕUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
H αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% ήταν το θέμα της συνάντησης που είχαν μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη η κυβέρνηση έδειξε να αναγνωρίζει ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει πιθανότατα αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, παρ' όλα αυτά όμως το προωθεί ως μέτρο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015.
Η τρόικα τηρεί ακόμη «σιγήν ιχθύος» ως προς το μέτρο ακούγοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης πως από την αύξηση του φόρου οι εισπράξεις θα ενισχυθούν κατά 350 εκατ. ευρώ, ενώ οι ξενοδόχοι μιλάνε  για πρόσθετα έσοδα ύψους  260 εκατ. ευρώ.  
Από τις επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου χθες στην Αθήνα με τον νέο Επίτροπο της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί  έγινε γνωστό ότι οι δανειστές προβλέπουν ακόμη μικρότερα έσοδα!  Αυτό σημαίνει πως, και αν ακόμα το δεχτούν προς συζήτηση, δεν θα αρκεστούν μόνο σε αυτό που τους προτείνει η κυβέρνηση σαν λύση για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.   
Οι ξενοδόχοι έχουν παραγγείλει και δύο ανεξάρτητες μελέτες  επί του θέματος (από την Deloite και την Ernst & Young) που θα παρουσιαστούν έως τις 15 Ιανουαρίου. Εκτιμούν όμως ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε πτώση 10% και άνω στον τουρισμό, εξέλιξη που θα στοιχήσει 1% στην ανάπτυξη για το 2015 και 2% το 2016. Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για το 2015 και η ΤτΕ 2,5%, μετά το μέτρο (και χωρίς να υπάρξει καμία άλλη αναταραχή στην πολιτική και στην οικονομία) η ανάπτυξη μπορεί να μην ξεπεράσει το 1,5%.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ δεν θα φανούν φέτος αφού ήδη έχουν γίνει οι παρακρατήσεις από τους μεγάλους tour operators αλλά από το 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΤΕ ασκεί και κριτική στα οικονομικά επιτελεία των τελευταίων ετών, αφού όπως υποστηρίζει οι επενδυτές στον τουρισμό τρομάζουν όταν διαπιστώνουν ότι ο ΦΠΑ στη χώρα μας έχει αλλάξει 6 φορές τα τελευταία πέντε χρόνια (από 8% το 2008, σε 9%  και από 6,5% σε 13% ή και μέχρι 23%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου