Σελίδες

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ποιοι εργαζόμενοι πλήττονται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

ΟΙ 4 ΑΛΛΑΓΕΣ

Ποιοι εργαζόμενοι πλήττονται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Ποιοι εργαζόμενοι πλήττονται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό
Από 2 έως 12 χρόνια θα εργαστούν περισσότερο χιλιάδες ήδη εργαζόμενοι προκειμένου να βγουν στην σύνταξη, μετά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, οι νυν συνταξιούχοι δεν θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις ούτε ένα ευρώ και μετά το 2016.
Επίσης, οι εργαζόμενοι που γεννήθηκαν μετά το 1975 θα πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια προκειμένου να βγουν στη σύνταξη πρόωρα.
Αν και δίνεται περίοδος χάριτος 4 έτη για τους περισσότερους, αν και δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα προκειμένου να μην υπάρξει κύμα φυγής τουλάχιστον 150.000 εργαζόμενων, οι αλλαγές είναι επώδυνες. Όπως έγραψε η «Ημερησία» η κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα τα εξής:
1. Στην αύξηση των ενδιάμεσων (πριν από το 62ο) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2018 με την προσθήκη 2 ετών από την 1/1/2019 και 4 ετών από την 1/1/2020 έτσι ώστε την 1/1/2021 να ισχύει για όλους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (οικοδόμους, εργαζόμενους σε στοές, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α) το 62ο έτος για μειωμένη και το 67ο για πλήρη σύνταξη. Μετά τις αυξήσεις των ορίων που ήδη έχουν επιβληθεί με την προσθήκη 2-12 ετών για όσους θεμελιώνουν από την 1/1/2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, στους υπόλοιπους "παλαιούς" ασφαλισμένους δίνεται περίοδος χάριτος 4 ετών.
2. Στην αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης στα 20 έτη από τα 15 για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά. Με αυτή τη ρύθμιση δεν θα διαψευστούν οι προσδοκίες των μεγαλύτερων σε ηλικία που εκ των πραγμάτων αδυνατούν - λόγω και της υψηλής ανεργίας - να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας για να συμπληρώσουν τα επιπλέον έτη.
3. Στη διατήρηση του "παγώματος" των συντάξεων και μετά το 2016 (το Μνημόνιο έδινε τη δυνατότητα αυξήσεων στις καταβαλλόμενες σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή).
4. Στην αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους με πρόβλεψη να ενταχθεί η σχετική παροχή στο πλαίσιο των κοινωνικών επιδομάτων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα Ταμεία και για όλους τους υπαλλήλους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ουσιαστικά καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πριν τα 62 έτη από το 2021.
Οι αλλαγές θα αρχίσουν με αύξηση κατά 2 έτη το 2019 και άλλα 2 έτη το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου