Σελίδες

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Στα χέρια των τραπεζιτών

Στα χέρια των τραπεζιτών

katoikies_trapezes_ekpoiisi.jpg

Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να νομοθετήσει τη χρονική παράταση του υφιστάμενου Nόμου Κατσέλη που ψηφίστηκε πέρυσι ως προσωρινό μέτρο
Αποκλειστικά στο χέρι των τραπεζιτών περνά από την πρωτοχρονιά του 2015 η διαχείριση της «καυτής πατάτας» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής χρεών προς τις τράπεζες και δεν έχουν προσφύγει στο «καταφύγιο» του Νόμου Κατσέλη.
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει ούτε υπέρ της χρονικής παράτασης του υφιστάμενου νόμου (4224/2013), που ψηφίστηκε πέρυσι ως προσωρινό μέτρο και προέβλεπε την -υπό αυστηρές προϋποθέσεις- δυνατότητα προστασίας με την υποβολή αίτησης δύο μήνες μετά την επίδοση διαταγής πληρωμής, ούτε πολύ περισσότερο να επαναφέρει διάταξη που θα απαγορεύει οριζόντια τη διενέργεια πλειστηριασμών, όπως συνέβαινε από το 2008 μέχρι το 2013.
Αντίθετα, θα αφήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν πλέον χωρίς περιορισμούς τα «κόκκινα» δάνεια με «ενεργητικές μεθόδους» (πώληση σε funds, προτάσεις για ρυθμίσεις, κατασχέσεις κ.ά.), αξιοποιώντας τους όρους του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εμφανίστηκε χθες βέβαιος ότι «με τον Κώδικα Δεοντολογίας, που είναι δεσμευτικός για τις τράπεζες και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015, η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει για όσους δανειολήπτες βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια», ενώ διευκρίνισε πως το θέμα δεν τέθηκε καν στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρακτικά ο υπουργός Ανάπτυξης έκλεισε χθες την πόρτα στις προσδοκίες και τα σενάρια ότι η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την πολιτική συγκυρία, θα έφερνε κάποιου είδους νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών. Τίποτα δεν αποκλείει, ωστόσο, να κατατεθεί σχετική πρόταση ή τροπολογία από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατ’ επανάληψη στο παρελθόν έχουν κάνει εισηγήσεις ώστε να υπάρξει προστασία για συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων.
Ο Νόμος Κατσέλη
Επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι πως ο Κώδικας Δεοντολογίας, που έχει καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδας, και ο Νόμος Κατσέλη, στον οποίο έχουν ήδη προσφύγει πάνω από 100.000 δανειολήπτες, επιτυγχάνοντας πάγωμα του χρέους τους και μειωμένες καταβολές στο 10% της μηνιαίας δόσης, αποτελούν επαρκές δίχτυ προστασίας. Και σε συνδυασμό με τις... καλές προθέσεις των τραπεζών να μη βγάλουν ακίνητα σε πλειστηριασμούς, για να μην προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση στην αγορά και κατά συνέπεια στους ισολογισμούς τους, θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους δανειολήπτες που έχουν αντικειμενικό πρόβλημα αποπληρωμής των χρεών τους.
Η άποψη αυτή βρίσκει κάθετα αντίθετες τις μεγάλες καταναλωτικές οργανώσεις, και είναι ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, με την οποία σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση βάζει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», δίνοντας στις τράπεζες το πάνω χέρι για τη διενέργεια πλειστηριασμών. Επισημαίνει δε ότι οι διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας δεν αφορούν οφειλές που έχουν καταγγελθεί και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση, αλλά οφειλές που πρόκειται ή μόλις έχουν βρεθεί σε καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου