Σελίδες

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ο.Α.Ε.Ε. - Η αλήθεια για την εικόνα του ταμείου - Οριακή μείωση στα έσοδα του Ταμείου από εισφορές ασφαλισμένων στο οκτάμηνο 2014 σε σχέση με το 2013

Ο.Α.Ε.Ε. - Η αλήθεια για την εικόνα του ταμείου - Οριακή μείωση στα έσοδα του Ταμείου από εισφορές ασφαλισμένων στο οκτάμηνο 2014 σε σχέση με το 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΟΑΕΕ
ΓΡ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΟΑΕΕ σε σχέση με δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων ημερών, ενημερώνει τους ασφαλισμένους του και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, τα εξής:

1. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 1ου οκταμήνου 2014, τα έσοδα του Ταμείου από εισφορές ασφαλισμένων παρουσιάζουν οριακή και μόνο μείωση σε σχέση με τα έσοδα του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2013, ενώ ήδη στις τελευταίες ήμερες του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται αυξητική τάση στις καταβολές.

2. Μετά από νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, με στόχο την κάλυψη από πλευράς περίθαλψης ανασφάλιστων πολιτών, λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της χώρας, ισχύουν για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι εξής δυνατότητες:

- παροχές ασθενείας σε είδος ( υποπ. Α3 του ν. 4254/2014),

- πρόσβαση στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΚΥΑ αρ. Υ4α/ ΓΠ/48985/ 3 Ιουνίου 2014)

- πρόσβαση στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης (ΚΥΑ αριθ. Γ.Π/οικ 56432/28 Ιουνίου 2014).

Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το μείζον θέμα της παροχής περίθαλψης σε ανασφάλιστους οφειλέτες.

3. Οι παροχές σε είδος των παλαιών συνταξιούχων ΟΑΕΕ που είχαν βιβλιάρια ΙΚΑ, απονέμονται κανονικά, αφού ήδη συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, η σταδιακή μετάβασή τους από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένες περιπτώσεις συνταξιούχων.

Με εξαίρεση, χρονικό διάστημα ολίγων ημερών του Αυγούστου, ήδη από 25/8/2014 έχουν εκδοθεί οδηγίες από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, ώστε ουδέν πρόβλημα εμφανίζεται έκτοτε.

4. Από τα στατιστικά στοιχεία οικονομικού ενδιαφέροντος που τηρούνται και επεξεργάζονται από τον ΟΑΕΕ, προκύπτουν τα εξής, ως προς την εξέλιξη του κόστους παροχών συντάξεων και μέσης σύνταξης των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

- παροχές κλάδου σύνταξης

ΕΤΟΣΠΟΣΑ
20133.379.977.123,00
20123.584.324.262,00
20103.313.188.208,63
20093.431.811.949,17
20083.099.523.020,04
20072.758.858.585,24
- Μέση μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη γήρατος
έτος
2009
2010
2011
2012*
2013*
ποσά
792,54
820,98
851,99
856,51
846,17
* μετά τις μειώσεις
Η παράθεση των ως άνω αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του ΟΑΕΕ, όχι μόνο γιατί οι ασφαλισμένοι και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακριβή μεγέθη και δεδομένα, αλλά και γιατί η προβολή μιας λανθασμένης εικόνας για την κατάσταση του Οργανισμού, δεν προσφέρει θετικές υπηρεσίες ούτε στο Ταμείο, ούτε στους ασφαλισμένους του, ούτε στο Ασφαλιστικό Σύστημα γενικότερα.

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα πλήρωναν φόρο σαν να ήταν κατοικίες!

Η ΝΕΑ ΓΚΑΦΑ

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα πλήρωναν φόρο σαν να ήταν κατοικίες!

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα πλήρωναν φόρο σαν να ήταν κατοικίες!
Άλλη μια γκάφα με τον ΕΝΦΙΑ σπεύδει να διορθώσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή τη φορά το λάθος αφορά στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η διάταξη με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν εξαιρεί τα ενοικιαζόμενα από το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ούτε προβλέπει επιβολή ΕΝΦΙΑ με μειωμένους συντελεστές όπως ισχύει για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα ξενοδοχείων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα. Με τις διατυπώσεις της ψηφισθείσας διάταξης τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ κανονικότατα σαν να ήταν σπίτια.
Γι' αυτό και το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε χθες βράδυ πως «μετά από συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι, η λογική της διάταξης που προστέθηκε στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ψηφισθέν στις 11/9/2014 νομοσχέδιο είναι, οι προβλέψεις που ισχύουν για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία) να εφαρμόζονται και στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα πλην των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων –βιλών του άρθρου 46 παρ.5 του ν. 4179/2013)».

Νωρίτερα από ποτέ οι φορο-δηλώσεις του 2015 Το υπουργείο Οικονομικών θέλει 6 εκατ. δηλώσεις μέχρι το τέλος Απριλίου του 2015.

Νωρίτερα από ποτέ οι φορο-δηλώσεις του 2015
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει 6 εκατ. δηλώσεις μέχρι το τέλος Απριλίου του 2015.
19 Σεπ 2014 - 09:12
Picture 0 for Νωρίτερα από ποτέ οι φορο-δηλώσεις του 2015
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν διορθώσει τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε δηλώσει και τις οποίες μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη μας περιουσίαστο διάστημα μέχρι τον Νοέμβριο του 2013. Αρχές Φεβρουαρίου θα πρέπει να δηλώσουμε ένα προς ένα όλα τα τιμολόγια που εκδώσαμε μέσα στο 2014 ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να «καθαρίσουμε» με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Και αφού τα κάνουμε όλα αυτά, θα προετοιμαστούμε διότι το 2015 το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει –και μάλιστα δια νόμου- να μαζέψει όλες τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων μέχρι τις 30 Απριλίου.

Κι όμως, παρά το γεγονός ότι ο «πήχης» από πλευράς ταχύτητας στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων της επόμενης χρονιάς έχει ανέβει στα ύψη (αν και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει να ομιλούν για νομοθετική πρόβλεψη η οποία είναι αδύνατο να εκπληρωθεί),ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα.

Για παράδειγμα, το περίφημο άρθρο 13 του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ορίζει ότι πρέπει να φορολογούνται ως εισόδημα και οι παροχές προς τους εργαζόμενους σε είδος. Ακόμη και σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει την απόφαση που θα ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο θα επιβληθεί αυτός ο φόρος. Πόσο μάλλον όταν ο νόμος ορίζει ότι από 1/1/2015, θα πρέπει να γίνεται και παρακράτηση φόρου μέσα από το μισθό μας (με λίγα λόγια επειδή θα έχουμε εταιρικό κινητό, θα μειωθούν οι καθαρές αποδοχές μας).

Με ποιους συντελεστές θα γίνεται η παρακράτηση και η φορολόγηση των παροχών σε είδος; Τους συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Ένας μισθωτός με αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ τον μήνα, μπορεί να φτάσει στο σημείο να πληρώνει φόρο 44-45% για το κινητό του (φόρο 42% επειδή φτάνει να φορολογείται με τον ανώτατο συντελεστή της κλίμακας και εισφορά αλληλεγγύης 2% ή και 3%.Φέτος, οι δηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πολύ μεγάλο ζόρι στα μέσα Ιουλίου.

Το υπουργείο Οικονομικώνθέλει να επισπεύσει τη διαδικασία κατά 2,5 μήνες. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει ιδιωτικές επιχειρήσεις και ασφαλιστικά ταμεία να έχουν ολοκληρώσει με την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών του 2014 ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο του 2015 έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα να αντεπεξέλθουν στη νέα ημερομηνία. Ειδικά τα ασφαλιστικά ταμεία είθισται να καθυστερούν μήνες μέχρι να ενημερώσουν το Taxis με τα στοιχεία των συντάξεων ενώ το 2015 θα υπάρχει αυξημένη δυσκολία καθώς άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης των συνταξιούχων εν μέσω της χρονιάς.

Πάντως ο νόμος είναι σαφής και αναφέρει:

  • Οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος.
  • Η αγοραία αξία της παραχώρησης κατοικίας σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, αποτιμάται στο ποσό του μισθώματος που καταβάλλει η επιχείρηση ή σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας σε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
  • Η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, υπολογίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του κόστους του οχήματος που εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη με τη μορφή της απόσβεσης περιλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας, επισκευών, συντηρήσεων, καθώς και του σχετικού χρηματοδοτικού κόστους που αντιστοιχεί στην αγορά του οχήματος ή του μισθώματος. Σε περίπτωση που το κόστος είναι μηδενικό, η αγοραία αξία της παραχώρησης ορίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία (3) έτη.

Thetoc.gr

Γ. Μαυραγάνης: Καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό επιχειρήσεων

Από την 1η Ιανουαρίου 2016

Γ. Μαυραγάνης: Καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό επιχειρήσεων

Γ. Μαυραγάνης: Καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό επιχειρήσεων
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 2
Αθήνα
Την κατάργηση του φορολογικού πιστοποιητικού των επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2016 προανήγγειλε σήμερα, Παρασκευή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στο χαιρετισμό του στο θέμα του συνεδρίου «Αποτελεσματικότεροι Έλεγχοι σε Πολυπλοκότερο Περιβάλλον» ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον για δύο λόγους, αφενός διότι από το 2016 θα ισχύουν οι νέοι κανόνες που τέθηκαν με την Οδηγία 2014/56 για τους ορκωτούς ελεγκτές, και αφετέρου διότι από τη χρονιά αυτή και συγκεκριμένα για χρήσεις που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016, το φορολογικό πιστοποιητικό στη μορφή που είναι σήμερα δεν θα υπάρχει.
«Και οι δύο λόγοι που προανέφερα αποτελούν και την μεγάλη πρόκληση για τους ορκωτούς ελεγκτές στη χώρα μας» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και προσέθεσε πως μέσα στο 2015 το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θα πρέπει να προετοιμάσουν τη μετάβαση στο νέο καθεστώς, ώστε ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων να περιλαμβάνει και έκφραση γνώμης για τη φορολογική κατάσταση της εταιρείας με βάση πάντα τη διεθνή πρακτική στον τομέα αυτό.
Σημειώνεται πως η ενσωμάτωση από το 2016 του φορολογικού πιστοποιητικού στις οικονομικές καταστάσεις που εκδίδουν οι ελεγκτικές εταιρείες θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό των έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων από τις φορολογικές αρχές και αφετέρου θα ελαφρύνει τις εταιρείες από την δαπάνη έκδοσης του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης που σήμερα ανέρχεται από 5.000 ευρώ έως και 100.000!
Ο κ. Μαυραγάνης προσέθεσε πως επιπλέον η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης σε σχέση με την κατάργηση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/34 για τις οικονομικές καταστάσεις συγκεκριμένων τύπων επιχειρήσεων και την κωδικοποίηση των λογιστικών διατάξεων σε ενιαίο κείμενο, θα δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε ένα πιο απλοποιημένο περιβάλλον κανόνων και στους ελεγκτές και στους λογιστές να έχουν τη δυνατότητα να καταφεύγουν σε ένα ενιαίο κείμενο που θα περιέχει τους κανόνες για τα λογιστικά αρχεία, τα παραστατικά συναλλαγών και τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα.
«Ο ρόλος του ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές στα επόμενα χρόνια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, και αναβαθμίζεται. Αυτό σημαίνει ότι στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, τα συμπεράσματα από τους ελέγχους θα είναι  πολύτιμα για τις εποπτικές αρχές, τα υπουργεία, τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Καταργείται ο «νόμος Κατσέλη» για ρύθμιση χρεών από το 2016

Καταργείται ο «νόμος Κατσέλη» για ρύθμιση χρεών από το 2016

Θα αντικατασταθεί από νέο πτωχευτικό κώδικα


Ημερομηνία λήξης το τέλος του 2015 θα έχει η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Από το 2016 και με την προϋπόθεση βεβαίως ότι η οικονομία θα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, τόσο η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, όσο και ο «νόμος Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα αντικατασταθούν από ένα αναμορφωμένο πτωχευτικό δίκαιο για τις επιχειρήσεις, αλλά πλέον και για τα φυσικά πρόσωπα. Και αυτό διότι, τόσο ο νόμος Κατσέλη όσο και η προωθούμενη ρύθμιση για τη διαχείριση του χρέους των επιχειρήσεων θεωρούνται εμβαλωματικές λύσεις που θεσπίστηκαν ακριβώς για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως ήταν αυτές που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Την ίδια ώρα το εάν θα δοθεί παράταση ή όχι στη ρύθμιση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών και πόσης διάρκειας θα είναι αυτή, θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τις πολιτικές εξελίξεις και από την πορεία της συνολικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη», θα έχει αναδρομικότητα ισχύος, ακόμη και μετά την κατάργησή του. Με άλλα λόγια, οι αιτήσεις που θα έχουν υποβληθεί στα Ειρηνοδικεία πριν από την κατάργησή του θα αντιμετωπισθούν με βάση τα όσα προβλέπει, προφανώς για λόγους συνταγματικής τάξης. Μέχρι την κατάργησή του, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα καταχρηστικότητας του νόμου. Ήδη, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και εντοπίζουν τα αδύνατα σημεία του νόμου.

Η επικρατούσα άποψη στις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων είναι ότι ο «νόμος Κατσέλη», αν και συνέβαλε σημαντικά στην απορρόφηση των κοινωνικών κραδασμών που θα προκαλούσαν οι μαζικές κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, είχε εξαρχής πολλά δομικά προβλήματα και απέβη επιζήμιος για την αγορά ακινήτων.

Αντιθέτως η ύπαρξη πτωχευτικού δικαίου και για τα φυσικά πρόσωπα θεωρείται παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα η οποία αφενός θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες και τους ιδιώτες και αφετέρου θα δίνει τη δυνατότητα «δεύτερης ευκαιρίας».
Πηγή News.gr

Σχετικά με την ασφάλιση στο Ι.Κ.Α. των μελών Δ.Σ.

Σχετικά με την ασφάλιση στο Ι.Κ.Α. των μελών Δ.Σ.

Επιμέλεια επιστημονική ομάδα Taxheaven
Το τελευταίο διάστημα έχουν διατυπωθεί αρκετά ερωτήματα από συναδέλφους αναφορικά με το θέμα της υποχρέωσης ή μη ασφάλισης στο Ι.Κ.Α. των προσώπων που λαμβάνουν αμοιβές Δ.Σ., μετά τις διατάξεις του ν.4172/2013. Η σύγχυση σχετικά με το τι ισχύει στις περιπτώσεις αυτές έχει προκληθεί από την αναφορά που γίνεται στο άρθρο 12 του νέου Κ.Φ.Ε. Πιο συγκεκριμένα, εγείρεται το ερώτημα αν τα πρόσωπα που λαμβάνουν αμοιβές Δ.Σ. -και σύμφωνα με τον νέο Κ.Φ.Ε. θεωρείται ότι έχουν εργασιακή σχέση με μια νομική οντότητα-, είναι υπόχρεα σε ασφάλιση στο Ι.Κ.Α. ή όχι.
  
Προκειμένου να δώσουμε απάντηση στο δικαιολογημένο ερώτημα των συναδέλφων πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά τις διατάξεις των νόμων που εμπλέκονται στο θέμα αυτό.

Ας δούμε αναλυτικά τι αναφέρεται στους σχετικούς νόμους :

I. Νόμος 4172/2013

Άρθρο 12. Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
«[...] 1. Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.

2. Για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες:
...
γ) οι οποίες ρυθμίζονται από τη νομοθεσία περί μισθολογίου και ειδικών μισθολογίων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου,
δ) ως διευθυντής ή μέλος του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας,
ε) ως δικηγόρος έναντι πάγιας αντιμισθίας για την παροχή νομικών υπηρεσιών [...]».

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, ο χαρακτηρισμός των αμοιβών Δ.Σ. ως εισόδημα από μισθωτή εργασία προκύπτει από το συνδυασμό των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 12 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, αλλά μόνο για για τους σκοπούς του νόμου αυτού, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην παράγραφο 1 του ιδίου άρθρου και νόμου.

II. Α.Ν. 1846/1951

Η υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Α.Ν. 1846/1951 «Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Συγκεκριμένα, στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ανωτέρω Α.Ν. αναφέρονται τα ακόλουθα:

Άρθρο 2. Πρόσωπα υπαγόμενα εις την ασφάλισιν
«[...] 1. Εις την ασφάλισιν του παρόντος νόμου υπάγονται υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως, υπό τους εν άρθρω 7 οριζόμενους όρους και προϋποθέσεις:
 α' ) Τα πρόσωπα τα οποία εντός των ορίων της χώρας παρέχουν κατά κύριον επάγγελμα εξηρτημένην εργασίαν έναντι αμοιβής, ως τοιαύτης νοουμένης και της παρεχομένης δια λογαριασμόν Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αδιαφόρως νομικής φύσεως της σχέσεως (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου).
 Η έννοια του κυρίου επαγγέλματος δεν αποκλείει την ασφάλισιν προσώπων με μειωμένην απασχόλησιν εφ' όσον δεν έχουν άλλην κυρίαν πηγήν βιοπορισμού.
 Επί δυσχερούς διακρίσεως εξηρτημένης ή μη εργασίας, ή του κυρίου ή μη επαγγέλματος προσώπου τινός, τούτο θεωρείται ως υπαγόμενον εις την ασφάλισιν.
 Κατ' εξαίρεσιν πρόσωπα παρέχοντα εργασίαν εκτός των ορίων της χώρας κατά κύριον επάγγελμα έναντι αμοιβής προς εργοδότην εδρεύοντα εντός των ορίων της χώρας, δύνανται κατά τας διατάξεις Κανονισμού να υπάγωνται εις την ασφάλισιν του ΙΚΑ δι' άπαντας τους Κλάδους αυτής ή δια τινας ή δια τινα μόνον εξ αυτών εφ' όσον υπήρξαν ήδη ησφαλισμένα παρά τω ΙΚΑ ανεξαρτήτως δε τούτου εφ' όσον κέκτηνται την Ελληνικήν υπηκοότητα [...]».

Από τις ανωτέρω διατάξεις του A.N.1846/1951 συνάγεται ότι, προϋπόθεση για την υπαγωγή στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. είναι η παροχή εξαρτημένης εργασίας έναντι αμοιβής.

Υφίσταται δε σχέση εξαρτημένης εργασίας, όταν αυτός ο οποίος παρέχει την εργασία του έναντι αμοιβής, ανεξαρτήτως του τρόπου καθορισμού και καταβολής της τελευταίας, τελεί, κατά την εκτέλεση της εργασίας, σε νομική εξάρτηση έναντι του εργοδότη, η οποία εκδηλώνεται με το δικαίωμα του τελευταίου να δίνει δεσμευτικές για τον εργαζόμενο εντολές και οδηγίες, ως προς τον τρόπο, τόπο και χρόνο παροχής της εργασίας και να ασκεί εποπτεία και έλεγχο για τη διαπίστωση της συμμορφώσεως του εργαζομένου προς αυτές. (ΣτΕ 1635/2014).

Η υποχρέωση μάλιστα του εργαζομένου να δέχεται τον έλεγχο του εργοδότη και να συμμορφώνεται προς τις οδηγίες του ως προς τον τρόπο παροχής της εργασίας, αποτελεί το βασικό γνώρισμα της ως άνω εξαρτήσεως, η οποία μπορεί να είναι χαλαρότερη στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος αναπτύσσει πρωτοβουλία κατά την εκτέλεση της εργασίας του, λόγω των επιστημονικών ή τεχνικών του γνώσεων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει για να θεωρηθεί η εργασία του εξαρτημένη.

Αντίθετα, σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών υπάρχει όταν ο εργαζόμενος παρέχει αντί μισθού τις υπηρεσίες του, χωρίς να υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του εργοδότη ή να είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται προς τις εντολές και οδηγίες αυτού, ιδίως ως προς τον τρόπο και τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του. Και στη σύμβαση αυτή, πάντως, υπάρχει κάποια δέσμευση και εξάρτηση, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που αναλαμβάνονται υποχρεώσεις με ενοχική σύμβαση και γι' αυτό ακριβώς η συμμόρφωση του εργαζομένου προς όρους της συμβάσεώς του, που μπορούν να έχουν σχέση και με τον τόπο ή τα χρονικά πλαίσια παροχής της εργασίας, δεν υποδηλώνουν, χωρίς άλλο, εξάρτηση αυτού από τον εργοδότη, με την προεκτεθείσα έννοια.

Οπωσδήποτε το δικαίωμα του εργοδότη να δίνει εντολές και οδηγίες ως προς τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο παροχής της εργασίας και να ελέγχει την συμμόρφωση του εργαζομένου προς αυτές, καθώς και η έκταση των αντίστοιχων υποχρεώσεων του τελευταίου, αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία της υπάρξεως εξαρτήσεως, η οποία όμως δεν εξαρτάται μόνον από το αν συντρέχουν όλα ή τα περισσότερα από τα στοιχεία αυτά.

Διότι εκείνο που διακρίνει την εξαρτημένη εργασία από την ανεξάρτητη δεν είναι το ποσοτικό στοιχείο, δηλαδή η σώρευση περισσότερων ενδείξεων δεσμεύσεως και εξαρτήσεως, αλλά το ποιοτικό, δηλαδή η ιδιαίτερη ποιότητα της δεσμεύσεως και εξαρτήσεως, η οποία έχει για τον υποβαλλόμενο σε αυτή εργαζόμενο συνέπειες που καθιστούν απαραίτητη την ιδιαίτερη ρύθμιση της σχέσεώς του με τον εργοδότη και δικαιολογούν την ειδική προστασία του από το εργατικό δίκαιο.

Το ποιοτικό αυτό στοιχείο συνάγεται από την εκτίμηση των όρων και εν γένει συνθηκών παροχής της εργασίας και διαφέρει κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος και τη φύση της εργασίας, συνδυαζόμενο δε με τις υφιστάμενες ενδείξεις εξαρτήσεως, παρέχει ασφαλέστερο κριτήριο για τη διάκριση της εξαρτημένης εργασίας από την ανεξάρτητη.

Περαιτέρω, από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 23α παρ. 2 κα, 24 παρ. 3 του κωδικοποιημένου νομού 2190/1920 "περί ανωνύμων εταιρειών" προκύπτει ότι, ο διευθύνων σύμβουλος της ανώνυμης εταιρείας συνδέεται με το νομικό πρόσωπο της εταιρείας με σχέση εντολής.

Αν, για τις υπηρεσίες που προσφέρει, λαμβάνει αμοιβή, η σχέση του χαρακτηρίζεται μίσθωση ανεξαρτήτων υπηρεσιών, αφού, λόγω της ιδιότητάς του, ασκεί εξουσία διοικητική και διαχειριστική με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία, είναι, όργανο της εταιρείας και υποβάλλεται, στο καθεστώς που διέπει το διοικητικό συμβούλιο.

Η σχέση αυτή, είτε ως εντολή, είτε ως μίσθωση παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, μπορεί να λυθεί οποτεδήποτε με καταγγελία (άρθρα 669, 672 ΑΚ) και δεν έχουν επ' αυτής εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Δεν αποκλείεται, όμως ο διευθύνων σύμβουλος, σε εκτέλεση συμβάσεως, (που έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση), να παρέχει, παράλληλα προς τα καθήκοντα που έχει από τον νόμο ή το καταστατικό της εταιρείας, και υπηρεσίες με αμοιβή, τακτικώς προσδιορισμένη με εργασιακή σύμβαση, οπότε, αν η τελευταία προϋπήρχε του διορισμού του ως διευθύνοντος συμβούλου δεν απαιτείται έγκριση της συναφθείσης εργασιακής συμβάσεως με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως.

Ο χαρακτηρισμός της συμβάσεως αυτής, ως συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας ή ανεξαρτήτων υπηρεσιών, εξαρτάται, πέραν από την καταβαλλόμενη αμοιβή, από το αν ο διευθύνων σύμβουλος υποβάλλεται ή όχι σε νομική εξάρτηση από τα αρμόδια όργανα της εταιρείας (εργοδότη), αν δηλαδή αυτά έχουν δικαίωμα να ασκούν έλεγχο και εποπτεία ως προς τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών του και να παρέχουν δεσμευτικές γι` αυτόν (διευθύνοντα σύμβουλο), εντολές και οδηγίες για την επιμελή εκτέλεση τούτων, οπότε πρόκειται για σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Το ίδιο ισχύει και για το μέλος του Δ.Σ της Α.Ε. Ειδικότερα, εξαρτημένη εργασία δεν αποκλείεται να παρέχει και ένα μέλος του Δ.Σ ανώνυμης εταιρίας, όταν προσφέρει αντί μισθού υπηρεσίες πέρα από τα καθήκοντα του ως μέλους του Δ.Σ και υπόκειται στον ως άνω έλεγχο του τελευταίου.

Σημειώνεται, ότι για τον ορθό χαρακτηρισμό μιας συμβάσεως ως συμβάσεως εργασίας ή έργου ή συμβάσεως ανεξαρτήτων υπηρεσιών ερευνώνται οι όροι και οι πραγματικές συνθήκες εκτελέσεως της εργασίας, αφού ληφθεί υπόψη (για την ερμηνεία των δικαιοπρακτικών δηλώσεων) η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη κατά τα άρθρα 173 και 200 ΑΚ, σύμφωνα με τα οποία κατά την ερμηνεία της δηλώσεως αναζητείται η αληθής βούληση χωρίς προσήλωση στις λέξεις και χωρίς επίσης να ασκεί επιρροή ο νομικός χαρακτηρισμός που δίνεται από τους συμβαλλομένους. (ΑΠ 465/2013).

ΙΙΙ. Συμπεράσματα

Από τον συνδυασμό των ανωτέρω εξάγεται το συμπέρασμα ότι, προκειμένου να υπάγεται κάποιος στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. πρέπει να παρέχει εξαρτημένη εργασία -με όσα αυτό συνεπάγεται- και να αμείβεται ταυτόχρονα για την εργασία αυτή. Η αναφορά στον Κ.Φ.Ε. σχετικά με την ύπαρξη εργασιακής σχέσης στις περιπτώσεις διευθυντών ή μελών του Δ.Σ. εταιρειών κ.λπ. που παρέχουν υπηρεσίες στα νομικά αυτά πρόσωπα, δεν συνεπάγεται εκ του λόγου αυτού και την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α., αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο Α.Ν. 1846/1951

Επιπροσθέτως, εάν ενόψει των συνθηκών της κάθε συγκεκριμένης περιπτώσεως, είναι πράγματι δυσχερής η διάκριση μεταξύ εξαρτημένης ή μη εργασίας, εφαρμόζεται το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Α.Ν. 1846/1951, μαχητό τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας και της, ως εκ τούτου, υπαγωγής του προσφέροντος την εργασία αυτή στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α.

Προς ανατροπή δε του τεκμηρίου αυτού πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά, κατά τρόπο βέβαιο και σαφή, ότι η εργασία προσφέρεται υπό καθεστώς ελεύθερων ενεργειών του παρέχοντος αυτή, κατά την σχετική πλήρως αιτιολογημένη κρίση της Διοικήσεως και τελικώς του διοικητικού δικαστηρίου (ΣτΕ 2259/2012.).

Τέλος να σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες από 18-4-2013 διατάξεις του άρθρου 49 του ν.4144/2013, στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον.


Σχετικές δικαστικές αποφάσεις:

ΑΠ 1059/2013
ΑΠ 28/2005
ΑΠ 465/2013
ΣτΕ 684/2013
ΣτΕ 1635/2014

Παρακράτηση 20% σε αμοιβή λογιστών

Παρακράτηση 20% σε αμοιβή λογιστών

Σύμφωνα με την Πολ.1120/2014 σε παρακράτηση φόρου 20% υπόκεινται οι αμοιβές των λογιστών άνω των 300 €. Η πολ.1135/2010 αρ.6 παρ. 12 αναφέρει ότι το όριο των 300€ ανά συναλλαγή, συνδέεται με την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως προκύπτει από την τυχόν υπογραφείσα σύμβαση και όχι με την τμηματική εξόφληση της συναλλαγής.

 Εμείς ως Λογιστικό Γραφείο έχουμε υπογράψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τους πελάτες μας όπου υποχρεώνονται σε τριμηνιαία αμοιβή η οποία είναι κάτω των 300 €. Υπάρχει η υποχρέωση παρακράτησης φόρου 20%; Σημειώνεται ότι στη σύμβαση υπάρχει παράρτημα με αναλυτική περιγραφή όλων των λογιστικών υπηρεσιών.Υποθέτουμε ότι το Λογιστικό Γραφείο είναι ατομική επιχείρηση (φυσικό πρόσωπο). Αν το Λογιστικό Γραφείο είναι νομικό πρόσωπο (εταιρεία), δεν υφίσταται παντελώς η υποχρέωση παρακράτησης φόρου από τον αντισυμβαλλόμενο και λήπτη των υπηρεσιών του Γραφείου.

Στην περίπτωση που αναφέρετε θεωρούμε ότι προκύπτει με σαφήνεια από την έγγραφη συμφωνία, τόσο το ποσό της αμοιβής για την παροχή λογιστικών υπηρεσιών, όσο και το τριμηνιαίο διάστημα, με την πάροδο του οποίου καθίσταται απαιτητή η εν λόγω αμοιβή. Συνεπώς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 6 του ΚΦΑΣ, η υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου υφίσταται με τριμηνιαία βάση και συγκεκριμένο με το πέρας κάθε τριμήνου.

Εν συνεχεία, εφόσον το ποσό που αναγράφεται στο εν λόγω τιμολόγιο και αφορά την αμοιβή του λογιστικού γραφείου είναι μικρότερο των 300 ευρώ, δε θα διενεργηθεί παρακράτηση φόρου (Πολ. 1120/2014). Στην ουσία, δεν πρόκειται για τμηματική εξόφληση της συναλλαγής καθότι η αμοιβή καθίσταται απαιτητή σε τριμηνιαία και όχι σε ετήσια βάση, όπου και στην τελευταία αυτή περίπτωση θα υπερέβαινε τα 300 ευρώ. Δηλαδή, εντός του έτους πραγματοποιούνται τέσσερις (τέσσερα τρίμηνα) συναλλαγές.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την παρ 25, του άρθρου 72 του νέου ΚΦΕ (Ν 4172/2013), από την έναρξη της ισχύος του, ήτοι από 1/1/2014, παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του παλαιού ΚΦΕ (Ν 2238/1994), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού του νόμου.

Ωστόσο, επειδή επικαλείστε την Πολ. 1135/2010, παρόλο που σύμφωνα με τα ανωτέρω δεν ισχύει (αφού αφορά τον καταργηθέντα Ν. 2238/94), θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής, τα οποία υποθέτουμε ότι ισχύουν, ως λογική και νομοθετική συνέχεια των διατάξεων:

Ως μεμονωμένη συναλλαγή ορίζεται αυτή που δεν έχει συμφωνηθεί.

Αν δηλαδή το Γραφείο σας, ως ατομική επιχείρηση, παρέχει μία υπηρεσία σε νομικό πρόσωπο και σε ανύποπτο χρόνο, πχ 250 ευρώ, δεν υφίσταται υποχρέωση για παρακράτηση φόρου, από τον καταβάλλοντα. Αν όμως, συμφωνήθηκε εγγράφως, αμοιβή πχ 500 ευρώ, τότε ανεξαρτήτως του τρόπου εξόφλησης και των ποσών τυχόν περιοδικής έκδοσης ΤΠΥ, θα πρέπει να διενεργείται παρακράτηση φόρου 20% από τον καταβάλλοντα την αμοιβή (ώστε συνολικά η παρακράτηση να είναι: 500 χ 20% = 100 ευρώ). Αυτό γιατί η συναλλαγή δεν αφορά τον τρόπο εξόφλησης, αλλά την αρχικώς συμφωνηθείσα αμοιβή των 500 ευρώ.

Κατά τον ίδιο τρόπο αν το συμφωνητικό προβλέπει ετήσια αμοιβή π.χ. 1000 ευρώ η οποία καταβάλλεται ανά τρίμηνο, ως συναλλαγή θεωρείται το ποσό των 1000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο λογιστής υποχρεούται να εκδώσει ένα Τ.Π.Υ. για το σύνολο του έτους, αλλά ακόμη και εάν προαιρετικά εκδώσει περισσότερα τιμολόγια κάτω των 300 ευρώ η συναλλαγή εξακολουθεί βάσει του συμφωνητικού να είναι μία. Έτσι στην περίπτωση αυτή υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης.

Εάν αντίθετα το συμφωνητικό ορίζει τριμηνιαία αμοιβή π.χ. 250 ευρώ, σημαίνει ότι η αμοιβή είναι απαιτητή ανά τρίμηνο, δηλαδή η συναλλαγή ολοκληρώνεται στο τέλος του τριμήνου οπότε και υπάρχει η υποχρέωση έκδοσης του τιμολογίου, δεν θα υφίσταται και η υποχρέωση παρακράτησης του φόρου. Επισημαίνεται ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας συναλλαγής προσδιορίζεται και από τις διατάξεις του ΚΦΑΣ σύμφωνα με τον οποίο σε μία διαρκή υπηρεσία η συναλλαγή ολοκληρώνεται όταν καθίσταται απαιτητή η αμοιβή.

http://epixeirisi.gr/

Μαυραγάνης: Το φορολογικό πιστοποιητικό δεν θα υπάρχει στη σημερινή του μορφή για τις χρήσεις από 1.1.2016 - Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση σε σχέση με την κατάργηση του Κ.Φ.Α.Σ. και τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Μαυραγάνης: Το φορολογικό πιστοποιητικό δεν θα υπάρχει στη σημερινή του μορφή για τις χρήσεις από 1.1.2016 - Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση σε σχέση με την κατάργηση του Κ.Φ.Α.Σ. και τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.:210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014
Δελτίο Τύπου

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, σε διεθνές συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών με θέμα: «Ο μελλοντικός ρόλος του ελέγχου – Αποτελεσματικότεροι έλεγχοι σε πολυπλοκότερο περιβάλλον»

Ευχαριστώ το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα το Μελλοντικό Ρόλο του Ελέγχου – Αποτελεσματικότεροι Έλεγχοι σε Πολυπλοκότερο Περιβάλλον.

Το θέμα του συνεδρίου έχει μεγάλο ενδιαφέρον για δύο λόγους: Πρώτον, διότι από το 2016 θα ισχύουν οι νέοι κανόνες που τέθηκαν με την Οδηγία2014/56 για τους ορκωτούς ελεγκτές, και δεύτερον, διότι από τη χρονιά αυτή και συγκεκριμένα για χρήσεις που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016, το φορολογικό πιστοποιητικό στη μορφή που είναι σήμερα δεν θα υπάρχει.

Και οι δύο λόγοι που προανέφερα αποτελούν και την μεγάλη πρόκληση για τους ορκωτούς ελεγκτές στη χώρα μας. Μέσα στο 2015 το ΣΟΕΛ σε συνεργασία με την ΕΛΤΕ και τη ΓΓΔΕ θα πρέπει να προετοιμάσουν τη μετάβαση στο νέο καθεστώς ώστε ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων να περιλαμβάνει και έκφραση γνώμης για τη φορολογική κατάσταση της εταιρείας με βάση πάντα τη διεθνή πρακτική στον τομέα αυτό.

Επιπλέον η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης σε σχέση με την κατάργηση του Κ.Φ.Α.Σ., την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/34 για τις οικονομικές καταστάσεις συγκεκριμένων τύπων επιχειρήσεων και την κωδικοποίηση των λογιστικών διατάξεων σε ενιαίο κείμενο, θα δώσει την ευκαιρία, αφενός στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε ένα πιο απλοποιημένο περιβάλλον κανόνων και αφετέρου στους ελεγκτές και στους λογιστές να έχουν τη δυνατότητα να καταφεύγουν σε ένα ενιαίο κείμενο που θα περιέχει τους κανόνες για τα λογιστικά αρχεία, τα παραστατικά συναλλαγών και τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα.

Συνεπώς ο ρόλος του ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές στα επόμενα χρόνια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, και αναβαθμίζεται. Αυτό σημαίνει ότι στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, τα συμπεράσματα από τους ελέγχους θα είναι πολύτιμα για τις εποπτικές αρχές, τα Υπουργεία, τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, τα συμπεράσματα του οποίου αναμένουμε όλοι για περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Μέχρι 29.9.2014 η δήλωση απόδοσης φόρου μερισμάτων A.E. στις Δ.Ο.Υ.

Μέχρι 29.9.2014 η δήλωση απόδοσης φόρου μερισμάτων A.E. στις Δ.Ο.Υ.

Την 29η Σεπτεμβρίου 2014 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης φόρου μερισμάτων Α.Ε. Για τον λόγο αυτό υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους τα ακόλουθα, προκειμένου να μην ξεχαστεί η υποβολή της δήλωσης αυτής:

Παραθέτουμε τις διατάξεις που ισχύουν για την καταβολή του φόρου μερισμάτων ανωνύμων εταιριών που προκύπτουν από ισολογισμούς που εγκρίθηκαν με γενικές συνελεύσεις τον Ιούνιο του 2014.


                      Ι. Από τις διατάξεις του νέου Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013)  βλέπουμε τα ακόλουθα

i. Από το άρθρο 36:
«[...] 1. Ο όρος «μερίσματα» σημαίνει το εισόδημα που προκύπτει από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη τα οποία δεν αποτελούν απαιτήσεις από οφειλές (χρέη), καθώς και το εισόδημα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό.

2. Εάν η διανομή των μερισμάτων υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, όπως ορίζεται στο Μέρος Τέταρτο του Κ.Φ.Ε., ο παρακρατούμενος φόρος εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και για το συγκεκριμένο είδος εισοδήματος του φορολογούμενου με βάση τον Κ.Φ.Ε. [...]». 
ii.  Από το άρθρο 40
«[...] Τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) [...]».
iii. Από το άρθρο 62: 
«[...] 1. Οι ακόλουθες πληρωμές υπόκειται σε παρακράτηση φόρου:
α) μερίσματα,
β) τόκοι [...]».
iv. Από το άρθρο 64

«[...] 1. Οι συντελεστές παρακράτησης φόρου είναι οι εξής:
α) για μερίσματα δέκα τοις εκατό (10%), [...]».

                  ΙΙ. Από μια σειρά αποφάσεων του υπ. Οικονομικών βλέπουμε τα ακόλουθα

i. Σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1012/3.1.2014 ισχύουν τα εξής:
«[...] Άρθρο 1 - Χρόνος υποβολής δήλωσης απόδοσης του φόρου
Όσοι παρακρατούν φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167), υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση για την απόδοση αυτού, το αργότερο τρείς (3) ημέρες πριν το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής [...]».
ii. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1011/2.1.2014 :
«[...] Άρθρο 2 - Χρόνος καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής
1. Ως «καταβολή της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής» νοείται και η πίστωση των δικαιούχων με τα εισοδήματα των περιπτώσεων α', β' και γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του ν. 4172/2013.
2. Πέραν των ανωτέρω, ειδικά για το εισόδημα από μερίσματα, η καταβολή της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής σε κάθε περίπτωση νοείται ότι έχει διενεργηθεί μέσα σε ένα μήνα από την έγκριση του ισολογισμού από τα αρμόδια όργανα. Αν διανεμηθούν μερίσματα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, η καταβολή θεωρείται ότι έχει διενεργηθεί μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της απόφασης διανομής από τα αρμόδια όργανα. Ειδικά επί διανομής προμερισμάτων, η καταβολή θεωρείται ότι έχει διενεργηθεί σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της απόφασης διανομής από το αρμόδιο όργανο.
Ειδικά, για τις προσωπικές εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία η καταβολή της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής θεωρείται ότι έχει διενεργηθεί σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος [...]».


Ημερομηνία έγκρισης ισολογισμού από τα αρμόδια όργαναΠερίοδος που θεωρείται ότι έχει γίνει η καταβολή μερίσματος στους διακιούχουςΚαταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης μερισμάτων (ΠΟΛ.1012/3.1.2014)Ημερομηνία πληρωμής φόρου
Ανώνυμες Εταιρίες30/6/2014Ιούλιος 201429.9.201430.9.2014

Σημείωση: Η δήλωση απόδοσης φόρου μερισμάτων κατατίθεται στην Δ.Ο.Υ. διότι δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής από την Γ.Γ.Π.Σ. αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή.  
Μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο και σε μορφή excel από την κοινότητα λογιστών του κόμβου [Δήλωση απόδοσης φόρου μερισμάτων σε excel]

www.taxheven.gr

Τέθηκε σε ισχύ η νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων

Τέθηκε σε ισχύ η νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοινώνεται ότι από σήμερα (19-09-2014) τίθεται σε ισχύ η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων, που προωθήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια (σχετ. Ανακοίνωση από 05-09-2014).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, σε περιπτώσεις παραβάσεων για ανασφάλιστα οχήματα θα επιστρέφονται πλέον τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια ικανότητας οδήγησης, άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), πριν την παρέλευση της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου αφαίρεσης (από έξι μήνες έως δύο χρόνια), με την προϋπόθεση της καταβολής του διοικητικού προστίμου και προσκόμισης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΨΥΛΛΑ 2
105 57 ΑΘΗΝΑ
Τηλ 213.16.16.900
Fax 2103246165
Email: adedy@adedy.gr,
adedy1@adedy.gr

Αθήνα, 18.09.2014
Αριθμ. Πρωτ.: 333

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη σημερινή, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, συνεδρίασή της και μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την Απεργία – Αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε:

- Καταγγέλλει την Κυβέρνηση που συνεχίζοντας την αυταρχική και αντιλαϊκή πολιτική της επιστρατεύει τη δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Έναν αγώνα που έχει την καθολική συμμετοχή των υπαλλήλων, έναν αγώνα που υπερασπίζεται τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης και παράδοσής τους στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.

- Διακηρύσσει ότι παράνομη και καταχρηστική είναι η πολιτική των απολύσεων, της ανεργίας, της φοροληστείας και των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

- Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μας για την ακύρωση στην πράξη του νόμου 4250/2014 με στόχο την κατάργησή του. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει νέα Απεργία – Αποχή από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου του Ν. 4250/14, καθώς και τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης της σχολικής μονάδας του εκπαιδευτικού έργου.

- Καλεί τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των Σωματείων μέσα από συλλογικές διαδικασίες (Γενικά Συμβούλια και Γενικές Συνελεύσεις αντίστοιχα) να κηρύξουν Απεργία – Αποχή από όλες τις διαδικασίες που αναφέρονται παραπάνω και να αποφασίσουν το πρόγραμμα δράσης για το χώρο τους.

- Την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Απεργίας την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014. Με τη συμμετοχή μας στην Απεργία θα στείλουμε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων και των σχεδίων πλήρους κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος. Σε αυτή την πολιτική εντάσσεται η δικαστική απόφαση που «απαγορεύει να κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο μέλλον Απεργία με τα ίδια αιτήματα»!!! Θα απαιτήσουμε να επαναπροσληφθούν όλοι-ες οι απολυμένοι-ες εργαζόμενοι στο Δημόσιο και να επαναλειτουργήσουν όλες οι δομές και υπηρεσίες που καταργήθηκαν με την ταυτόχρονη επάνοδο όλων των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Τέλος, με την Απεργία μας στις 23/9/2014 και με τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων μας, διεκδικούμε λύσεις στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά μας αιτήματα, όπως αυτά προσδιορίστηκαν στην πρόσφατη απόφαση του Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (21.8.2014).

Καλούμε όλους τους συναδέλφους-ισσες στα απεργιακά συλλαλητήρια την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτήριο του Αρείου Πάγου (Λεωφ. Αλεξάνδρας 121) την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 9:30πμ, την ώρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης που δικαιώνει τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που συνεχίζουν μαζί με όλους τους απολυμένους το δίκαιο μακροχρόνιο αγώνα τους.


Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ Αγροτικό «πριμ» 50.000 ευρώ σε 18.000 νέους που θέλουν να επιστρέψουν στο... χωράφι

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Αγροτικό «πριμ» 50.000 ευρώ σε 18.000 νέους που θέλουν να επιστρέψουν στο... χωράφι

Αγροτικό «πριμ» 50.000 ευρώ σε 18.000 νέους που θέλουν να επιστρέψουν στο... χωράφι
Πριμ έως 50.000 ευρώ και άλλα κίνητρα περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την ενίσχυση των νέων που θέλουν να επιστρέψουν στην ελληνική ύπαιθρο και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία και θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Εθνος του Σαββάτου, ο εθνικός φάκελος με τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα, προβλέπει ειδικά μέτρα στήριξης των νέων αγροτών, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Με ορίζοντα εξαετίας, περισσότεροι από 18.000 νέοι πρόκειται να ενισχυθούν με πριμ ύψους έως 50.000 ευρώ για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο.
16.000 νέοι θα μοιραστούν ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ για να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ περισσότερες από 2.000 νέες επιχειρήσεις, τα λεγόμενα «start-ups», που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. Ευρώ.
Το νέο εθνικό σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική διαιρεί τη χώρα σε τρεις ζώνες και επιφυλάσσει ένα πολύ ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους αγρότες και τις άμεσες ενισχύσεις. Οι νέοι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, που υπολογίζεται σε 50 εκατ. ρυρώ το χρόνο από τη δέσμευση του 2% των κονδυλίων ενώ θα μπει πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.

«Βόμβα» ληξιπρόθεσμων: Σε ένα μήνα οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ - Στα 69,2 δισ. τα συνολικά χρέη προς την εφορία

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΝΟΔΟΣ

«Βόμβα» ληξιπρόθεσμων: Σε ένα μήνα οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ - Στα 69,2 δισ. τα συνολικά χρέη προς την εφορία

«Βόμβα» ληξιπρόθεσμων: Σε ένα μήνα οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ - Στα 69,2 δισ. τα συνολικά χρέη προς την εφορία
«Φουσκώνει» επικίνδυνα μήνα με το μήνα η τεράστια «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη κατέγραψαν νέο ρεκόρ καθώς έφθασαν συνολικά στα 69,24 δισ. ευρώ.
Τον περασμένη μήνα οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους προς την εφορία ύψους 1,4 δισ. ευρώ ενώ από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Αυγούστου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα 8,654 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα οι φόροι που μένουν απλήρωτοι υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ενώ στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο αφού στο τέλος του μήνα πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μαζεμένους δυο φόρους (τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος).
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
- Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 ανήλθαν σε 8,654 δισ. ευρώ στοιχείο που δείχνει ότι κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.
- Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ( παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) ανέρχεται σε 69,24 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 16,63 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2013.
- Οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών για χρέη προς το Δημόσιο καθώς και οι ποινικές διώξεις κυρίως μεγαλοοφειλετών φέρνουν «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου. Ειδικότερα τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο οκτάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 2,384 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,238 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και 1,146 δισ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα έχουν διαγραφεί χρέη συνολικού ύψους 803 εκατ. ευρώ.
Έλεγχοι
Στο ελεγκτικό πεδίο, από τα στοιχεία του οκταμήνου προκύπτει, ότι έως το τέλος Αυγούστου το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου είχε ολοκληρώσει 512 φορολογικούς ελέγχους σε φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα ύψους 184,1 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 46,8 εκατ. ευρώ ή στο 25,4% των βεβαιωθέντων ποσών. Σύμφωνα με το μνημονιακό στόχο μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 720 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και να έχει εισπραχθεί το 50% των βεβαιωθέντων ποσών.
Παράλληλα το ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 250 φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και οι φόροι και τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν διαμορφώθηκαν σε 436,23 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν εισπραχθεί 144,19 εκατ. ευρώ ή το 33,05%.
Μαρία Βουργάνα

Δείτε το νέο έντυπο Ε9 - Ποιοι πρέπει να κάνουν ξανά δήλωση το 2014

ΕΦΟΡΙΑ

Δείτε το νέο έντυπο Ε9 - Ποιοι πρέπει να κάνουν ξανά δήλωση το 2014

Δείτε το νέο έντυπο Ε9 - Ποιοι πρέπει να κάνουν ξανά δήλωση το 2014
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 2444/15-09-2014 η ΠΟΛ 1200/2014, η οποία κοινοποιεί το νέο έντυπο Ε9 για μεταβολές περιουσιακής κατάστασης, που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Ολοι οι φορολογούμενοι που θα έχουν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2014 θα πρέπει να τη δηλώσουν στο στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis.
Οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015 να δηλώσουν τις μεταβολές που επήλθαν στο χρονικό διάστημα από 01/01/2014 έως 30/11/2014. Ειδικά δε οι μεταβολές που θα γίνουν τον μήνα Δεκέμβριο, θα πρέπει να δηλωθούν τον Ιανουάριο και μέσα σε 30 ημέρες από την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής συναλλαγής.
Δείτε το νέο έντυπο Ε9 - Ποιοι πρέπει να κάνουν ξανά δήλωση το 2014
Το ηλεκτρονικό σύστημα για τη δήλωση των φετινών μεταβολών θα ανοίξει μέσα στον Δεκέμβριο.
Αλλαγές ως προς τα στοιχεία που ζητούνται μέσω του εντύπου, δεν υπάρχουν στο φετινό έντυπο Ε9. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ γεννάται η εξής υποχρέωση: «Σε περίπτωση κατά την οποία, εντός της προθεσμίας υποβολής δήλωσης, αποκτάται και μεταβιβάζεται το ίδιο ακίνητο ή μεταβάλλονται στοιχεία αυτού, απαιτείται η υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων». Επίσης, με την απόφαση της γενικής γραμματέως, ορίζονται τα εξής:
  • Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.
  • Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στο αρμόδιο όργανο της Φορολογικής Διοίκησης αποκλειστικά στις εξής περιπτώσεις:
  1. Όταν ο υπόχρεος σε δήλωση έχει αποβιώσει. Στην περίπτωση αυτή η δήλωση υποβάλλεται από όλους τους κληρονόμους ή οποιονδήποτε εξ αυτών ή από πληρεξούσιο, που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γιʼ αυτό, και συνοδεύεται από τα οικεία παραστατικά.
  2. Όταν το υπόχρεο σε δήλωση νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της. Στην περίπτωση αυτή η δήλωση υποβάλλεται από τον τελευταίο νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή από πληρεξούσιο, που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γιʼ αυτό, και συνοδεύεται από τα οικεία παραστατικά.
Συγκεκριμένα η ΠΟΛ.1200/3.9.2014 αναφέρει:
Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων
Κατηγορία: Φορολογία Κεφαλαίου
Αριθμ. ΠΟΛ 1200/2014

(ΦΕΚ Β' 2444/15-09-2014)

H ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α΄).

2. Τις εξουσιοδοτικές διατάξεις των άρθρων 4 και 18 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α΄).

3. Τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α΄).

4. Τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ε2 της παραγρ. Ε του πρώτου άρθρουτου ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄), όπως ισχύει, περί σύστασης θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

5. Την 20/25−6−2014 (ΥΟΔΔ 360) Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

6. Την Δ6Α 1036682 ΕΞ/2014 25.2.2014 (ΦΕΚ 478 Β΄) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότηση υπογραφής “Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων” σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης», όπως ισχύει.

7. Την ΠΟΛ.1052/17.2.2014 (ΦΕΚ 389 Β΄) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2014, τρόπος αναγραφής των ακινήτων, δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται και διαδικασία υποβολής της».

8. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

1. Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, που αφορά μεταβολές περιουσιακής κατάστασης, που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, έχει ως το συνημμένο υπόδειγμα (έντυπο Ε9), το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

2. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

3. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στο αρμόδιο όργανο της Φορολογικής Διοίκησης αποκλειστικά στις εξής περιπτώσεις:

α. Όταν ο υπόχρεος σε δήλωση έχει αποβιώσει. Στην περίπτωση αυτή η δήλωση υποβάλλεται από όλους τους κληρονόμους ή οποιονδήποτε εξ αυτών ή από πληρεξούσιο, που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι' αυτό, και συνοδεύεται από τα οικεία παραστατικά.

β. Όταν το υπόχρεο σε δήλωση νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της. Στην περίπτωση αυτή η δήλωση υποβάλλεται από τον τελευταίο νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή από πληρεξούσιο, που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι' αυτό, και συνοδεύεται από τα οικεία παραστατικά.

4. Σε περίπτωση κατά την οποία, εντός της προθεσμίας υποβολής δήλωσης, αποκτάται και μεταβιβάζεται το ίδιο ακίνητο ή μεταβάλλονται στοιχεία αυτού, απαιτείται η υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων.

5. Για τον τρόπο αναγραφής των ακινήτων, τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται και τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων ισχύουν τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1052/17.2.2014 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, εκτός αν με την παρούσα ορίζεται άλλως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ