Σελίδες

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Παύει να ισχύει η ειδική διαδικασία υποβολής και διαβίβασης ενδικοφανών προσφυγών κατά του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Παύει να ισχύει η ειδική διαδικασία υποβολής και διαβίβασης ενδικοφανών προσφυγών κατά του ΕΝ.Φ.Ι.Α.


Με τη με αριθ. ΠΟΛ.1218/3.10.2014 εγκύκλιο Γ.Γ.Δ.Ε. ορίστηκε ειδική διαδικασία υποβολής και διαβίβασης ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (ν. 4223/2013) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και των φορολογικών αρχών, λόγω του μεγάλου αριθμού ενδικοφανών προσφυγών που ασκήθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Με την ΠΟΛ.1254/11.12.2014 διευκρινίζεται ότι η οριζόμενη στην ανωτέρω εγκύκλιο διαδικασία παύει να ισχύει εφεξής.

Συνεπώς, για την παραλαβή, ηλεκτρονική καταχώριση και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών που ασκούνται από λήψεως της παρούσας κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισχύει η οριζόμενη διαδικασία στη με αριθ. ΠΟΛ.1069/4.3.2014 εγκύκλιο Γ.Γ.Δ.Ε., η οποία τηρείται και για τις λοιπές ενδικοφανείς προσφυγές.

Krugman: Μην πυροβολείτε την Ελλάδα, η Γερμανία φταίει

Krugman: Μην πυροβολείτε την Ελλάδα, η Γερμανία φταίει

#
Μπορεί από τότε που ξέσπασε η κρίση όλοι να «δείχνουν» την Ελλάδα ως το «κακό παιδί», ωστόσο η ανεύθυνη συμπεριφορά μιας άλλης χώρας είναι αυτή που βρίσκεται στον πυρήνα της καταστροφής της ευρωζώνης, υποστηρίζει σε άρθρο του στους New York Times ο Paul Krugman.
Krugman: Μην πυροβολείτε την Ελλάδα - Η Γερμανία φταίει
Η αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι επιτέλους αρχίζει να βγαίνει από την βαθιά τρύπα που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς, η Ευρώπη, το άλλο επίκεντρο της κρίσης, δεν μπορεί να πει το ίδιο. Η ανεργία στην ευρωζώνη έχει «κολλήσει» σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από αυτό των ΗΠΑ, ενώ ο πληθωρισμός είναι μακράν χαμηλότερος του επίσημου στόχου, με τον κίνδυνο του ξεκάθαρου αποπληθωρισμού να αιωρείται.
Οι επενδυτές το έχουν προσέξει αυτό. Τα ευρωπαϊκά επιτόκια έχουν κάνει «βουτιά», με την απόδοση των γερμανικών μακροπρόθεσμων ομολόγων να διαμορφώνεται στο μόλις 0,7%. Πρόκειται για απόδοση που κάποτε σχετίζαμε τον ιαπωνικό αποπληθωρισμό και οι αγορές πράγματι σηματοδοτούν ότι περιμένουν η Ευρώπη να βιώσει την δική της «χαμένη δεκαετία».
Γιατί βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση η Ευρώπη; Η γενικά αποδεκτή θεωρία μεταξύ των ευρωπαίων νομοθετών είναι ότι αυτό που βλέπουμε είναι το τίμημα της ανευθυνότητας: ορισμένες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συμπεριφερθούν με τη σύνεση που απαιτεί ένα κοινό νόμισμα, επιλέγοντας αντιθέτως να υποκύψουν στους παραπλανημένους ψηφοφόρους και να παραμείνουν προσκολλημένες σε αποτυχημένα οικονομικά δόγματα. Και αν θέλετε τη δική μου γνώμη (και ορισμένων άλλων οικονομολόγων που έχουν εξετάσει σε βάθος το ζήτημα), αυτή η ανάλυση είναι ουσιαστικά σωστή, μόνο που έχουν κάνει λάθος στην ταυτότητα των «κακών παικτών».
Διότι η κακή συμπεριφορά στην «καρδιά» της ευρωπαϊκής καταστροφής δεν προέρχεται από την Ελλάδα, ή την Ιταλία, ή τη Γαλλία, αλλά από τη Γερμανία.
Δεν αρνούμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα πριν την κρίση, ή ότι η Ιταλία έχει μεγάλο πρόβλημα με την στασιμότητα της παραγωγής. Όμως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα της οποίας το δημοσιονομικό «χάλι» είναι μοναδικό, ενώ τα μακροχρόνια προβλήματα της Ιταλίας δεν είναι η πηγή της αποπληθωριστικής κίνησης της Ευρώπης. Αν προσπαθήσετε να ταυτοποιήσετε τις χώρες οι πολιτικές των οποίων ήταν ανάρμοστες πριν την κρίση και έχουν πλήξει την Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η κρίση, και οι οποίες αρνούνται να μάθουν από την εμπειρία, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία ήταν ο χειρότερος «παίκτης».
Σκεφτείτε, ιδιαίτερα, τη σύγκριση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.
Η Γαλλία βλέπει πολλά αρνητικά δημοσιεύματα, με μεγάλη συζήτηση να γίνεται ιδιαίτερα για την υποτιθέμενη απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της. Αυτή η συζήτηση υπερβάλει σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με την πραγματικότητα: δεν θα γνωρίζατε ποτέ από τα περισσότερα δημοσιεύματα του Τύπου ότι η Γαλλία έχει ένα πολύ μικρό εμπορικό έλλειμμα. Ποιο είναι όμως το ζήτημα εδώ; Έχει διαβρωθεί η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας από την υπερβολική αύξηση του κόστους και των τιμών;
Όχι. Από τότε που γεννήθηκε το ευρώ, το 1999, ο αποπληθωριστής της Γαλλίας έχει αυξηθεί κατά 1,7% ετησίως, ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει αυξηθεί κατά 1,9% ετησίως. Και τα δυο νούμερα ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό λίγο χαμηλότερο του 2%, αλλά και με ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, η Γερμανία, συμπεριφέρεται με τελείως ανάρμοστο τρόπο, με τις τιμές και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να αυξάνονται κατά 1% και 0,5% αντίστοιχα.
Και δεν είναι μόνο στη Γαλλία όπου τα κόστη βρίσκονται περίπου εκεί που πρέπει να βρίσκονται. Η Ισπανίαείδε τα κόστη και τις τιμές να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της «φούσκας» των ακινήτων, όμως σε αυτό το σημείο όλες οι υπερβολές εξαλείφθηκαν μετά από χρόνια ανεργίας και περιορισμού των μισθών. Η αύξηση του κόστους στην Ιταλία ήταν πράγματι υπερβολικά υψηλή, όχι όμως τόσο υπερβολικά, όσο υπερβολικά χαμηλή είναι αυτή της Γερμανίας.
Με άλλα λόγια, εάν πράγματι υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, αυτό προκλήθηκε από τις πολιτικές ισχυροποίησης της Γερμανίας σε βάρος των ανταγωνιστών, οι οποίες στην ουσία εξάγουν τον αποπληθωρισμό στις γειτονικές της χώρες.
Και με το χρέος τι γίνεται; Δεν πληρώνει η Ευρώπη εκτός Γερμανίας το τίμημα της παρελθούσας δημοσιονομικής ανευθυνότητας; Στην πραγματικότητα, αυτό αφορά την Ελλάδα και κανέναν άλλον. Και είναι λάθος ιδιαίτερα στην περίπτωση της Γαλλίας, η οποία δεν αντιμετωπίζει καμία δημοσιονομική κρίση. Η Γαλλία μπορεί να δανειστεί μακροπρόθεσμα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια στο 1%, λίγο υψηλότερα δηλαδή από την Γερμανία.
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι νομοθέτες φαίνονται αποφασισμένοι να επιρρίψουν ευθύνες στις λάθος χώρες και στις λάθος πολιτικές για τα προβλήματά τους. Είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κυκλοφορήσει ένα σχέδιο για να τονώσει την οικονομία με δημόσιες επενδύσεις, όμως τα δημόσια κεφάλαια είναι τόσο μικρά σε σχέση με το πρόβλημα, που το σχέδιο είναι σχεδόν αστείο. Και, στο μεταξύ, η Κομισιόν προειδοποιεί τη Γαλλία, η οποία έχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ιστορία της, ότι μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμα διότι δεν έχει μειώσει αρκετά το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.
Με την επίλυση του προβλήματος του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού στη Γερμανία τι γίνεται; Η πολύ επιθετική νομισματική πολιτική μπορεί να είναι αποτελεσματική (αν και δεν θα βασιζόμουν σε αυτό), όμως οι γερμανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν κατά τέτοιων πολιτικών διότι μπορεί έτσι να «τη γλιτώσουν» οι οφειλέτες.
Αυτό που βλέπουμε, συνεπώς, είναι η εξαιρετικά καταστροφική δύναμη των κακών ιδεών. Δεν φταίει αποκλειστικά και μόνο η Γερμανία –η Γερμανία είναι ένας μεγάλος «παίκτης» στην Ευρώπη, όμως μπορεί να επιβάλει αποπληθωριστικές πολιτικές μόνο επειδή ένα τόσο μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ελίτ έχει πιστέψει αυτή την αφήγηση. Και θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα είναι αυτό που θα τους προσγειώσει στην πραγματικότητα.

E.T.E.A. - Παράταση περιόδου υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων

E.T.E.A. - Παράταση περιόδου υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΕΤΕΑ

Η Διοίκηση του ΕΤΕΑ ανακοινώνει ότι παρατείνεται η περίοδος υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων μέχρι 31-03-2015, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργοδότες στην αποστολή των ζητούμενων αρχείων.

Από τη Διοίκηση του ΕΤΕΑ

Κρύβει παγίδες ο νέος φόρος υπεραξίας ακινήτων


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Κρύβει παγίδες ο νέος φόρος υπεραξίας ακινήτων

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επιπλέον φόρο ύψους 3.750 ευρώ μπορεί να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πωλήσουν το ακίνητό τους πριν να έχουν συμπληρωθεί ημερολογιακά πέντε χρόνια από το έτος κτήσης του.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε υπερφορολόγηση οδηγεί ο νέος φόρος υπεραξίας χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που προχωρούν στην πώληση των ακινήτων τους. Συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες και λογιστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη σύνταξη των συμβολαίων, διότι το παραμικρό λάθος κοστίζει πολύ ακριβά. Για παράδειγμα, όσοι πωλήσουν τρία ακίνητα σε διάστημα δύο ετών θα φορολογηθούν ως επιτηδευματίες με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και όχι με φόρο υπεραξίας 15% και με αφορολόγητο 25.000 ευρώ. Επίσης, επιπλέον φόρο ύψους 3.750 ευρώ μπορεί να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πωλήσουν το ακίνητό τους πριν να έχουν συμπληρωθεί ημερολογιακά πέντε χρόνια από το έτος κτήσης του. Και αυτό διότι για να υπολογισθούν τα έτη διακράτησης, ώστε να αφαιρεθεί από την προκύπτουσα υπεραξία το ποσό των 25.000 ευρώ, απαιτείται η πλήρης συμπλήρωση της πενταετίας διακράτησης του συγκεκριμένου ακινήτου. Ειδικότερα και σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

• Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα προβούν σε πώληση τριών ακινήτων σε διάστημα 2 ετών θα θεωρούνται από την εφορία επιχειρηματίες και η υπεραξία από την πώληση των ακινήτων τους θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και όχι με φόρο υπεραξίας 15% και με αφορολόγητο 25.000 ευρώ.

• Επιπλέον φόρο υπεραξίας ύψους 3.750 ευρώ μπορεί να πληρώσουν όσοι δεν προσέξουν την ημερομηνία πώλησης των ακινήτων τους. Προκειμένου να υπολογιστούν τα έτη διακράτησης, ώστε να αφαιρεθεί από την προκύπτουσα υπεραξία το ποσό των 25.000 ευρώ, απαιτείται η πλήρης συμπλήρωση της οικείας πενταετίας διακράτησης του συγκεκριμένου ακινήτου. Αν η μεταβίβαση γίνει έστω και μία ημέρα νωρίτερα, τότε από την υπεραξία που προκύπτει (τιμή πώλησης μείον τιμή κτήσης) χάνεται το αφορολόγητο των 25.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι και επί των 25.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 15%, που οδηγεί σε αύξηση της επιβάρυνσης κατά 3.750 ευρώ. Αντιθέτως, στην περίπτωση εφαρμογής συντελεστών απομείωσης, για τον υπολογισμό των ετών διακράτησης λαμβάνεται υπόψη το συμπληρωμένο έτος με βάση την αντίστοιχη ημερολογιακή ημέρα του χρόνου κτήσης, εάν δε το συμβόλαιο πώλησης συντάσσεται έστω και κατά μία μέρα αργότερα από την ημερομηνία αυτή, το διάστημα αυτό υπολογίζεται, για λόγους χρηστής διοίκησης, ως επιπλέον έτος. Για παράδειγμα: Εστω ότι στις 5 Μαΐου 2009 αποκτήθηκε ακίνητο με αγορά αντί δηλωθέντος τιμήματος 50.000 ευρώ. Στις 3 Μαΐου 2014 γίνεται πώληση του ακινήτου έναντι 110.000 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω η υπεραξία είναι η ακόλουθη: 110.000 - 50.000 = 60.000 x 93% (συντελεστής απομείωσης για 5 έτη διακράτησης) = 55.800 ευρώ x 15% = 8.370 ευρώ. Από το ποσό αυτό δεν αφαιρείται το ποσό των 25.000 ευρώ, διότι ο πωλητής δεν διακράτησε το ακίνητο τουλάχιστον 5 έτη (ημερολογιακά συμπληρωμένα), ενώ, αντίθετα, ο συντελεστής απομείωσης είναι αυτός των 5 ετών.

• Σε περίπτωση πώλησης οικοπέδου ή αγροτεμαχίου το οποίο εντάχθηκε στα όρια οικισμού αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία απόκτησής του από τον πωλητή, ως χρόνος κτήσης δεν θεωρείται η ημερομηνία στην οποία πραγματικά αποκτήθηκε το ακίνητο, αλλά ο χρόνος ένταξης του ακινήτου στα όρια του οικισμού. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο χρόνος που εμφανίζεται να έχει μεσολαβήσει μεταξύ κτήσης και πώλησης του ακινήτου, με αποτέλεσμα οι φόροι να αυξάνονται σημαντικά. Ακόμη και στην περίπτωση που ο πραγματικός χρόνος κτήσης είναι πριν από την 1η Ιανουαρίου 1995, αλλά ο χρόνος ένταξης στα όρια του οικισμού είναι μετά την ημερομηνία αυτή, ως χρόνος κτήσης λαμβάνεται η ημερομηνία ένταξης στα όρια του οικισμού με συνέπεια να μην ισχύει για τον πωλητή η απαλλαγή που προβλέπεται σε περίπτωση κτήσης του ακινήτου πριν από την 1η Ιανουαρίου 1995.
Έντυπη

Η τράπεζα του μέλλοντος θα είναι ψηφιακή και εξατομικευμένη


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Η τράπεζα του μέλλοντος θα είναι ψηφιακή και εξατομικευμένη

Το να ωφεληθεί μία τράπεζα από την ψηφιακή επανάσταση απαιτεί αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το μέλλον των τραπεζών διαγράφεται ψηφιακό, με τις υπηρεσίες προς τους πελάτες τους έντονα εξατομικευμένες. Αυτήν την εικόνα σκιαγραφεί και τελευταία έκθεση του ομίλου συμβούλων επιχειρήσεων McKinsey. Επεξηγώντας τα δεδομένα, ο Σόμες Κάνα, ένας από τους διευθυντές του γραφείου της McKisney στη Νέα Υόρκη, αναφέρει πως ήδη προωθούνται διαφορετικά μοντέλα από τους τραπεζικούς ομίλους σε όλον τον κόσμο, όπως λόγου χάριν ιδιαίτερα ψηφιοποιημένα υποκαταστήματα - κόμβοι, που περιβάλλονται από μικρότερα: ορισμένα έχουν απλώς τη μορφή αυτόματων ταμειακών μηχανών, ενώ άλλα έχουν ορισμένα ταμεία ή και καθόλου. Μια διαφορετική προσέγγιση, όπως σημειώνει ο κ. Κάνα, είναι το να τοποθετηθούν μέσα στην πόλη έξι με δέκα υποκαταστήματα σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία, τα οποία θα τυγχάνουν ισχυρότατης τεχνολογικής στήριξης.

Εξατομίκευση

Ενα χαρακτηριστικό της νέας εποχής είναι ότι «το ταξίδι του πελάτη μέσω των ψηφιακών δυνατοτήτων θα λαμβάνει έντονο ατομικό χαρακτήρα», προσθέτει ο διευθυντής της McKinsey. Εχει να κάνει με τη διασύνδεση που θα έχει ο κάθε άνθρωπος με τις επιμέρους συσκευές της τράπεζας (π.χ. ΑΤΜ), τα μηνύματα που λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με έναν τρόπο μη ορατό, το πώς η συσκευή θα αναγνωρίζει καθέναν ξεχωριστά, το πώς τον ανταμείβει για την αφοσίωσή του στην τράπεζα. «Υπό το πρίσμα αυτό, διαφαίνεται τεράστιο πεδίο δυνατοτήτων για τις τράπεζες να καινοτομήσουν, αρκεί να αμφισβητήσουν τα πάντα και να είναι διατεθειμένες να μάθουν από την αντίδραση του κάθε πελάτη τους», προσθέτει ο κ. Κάνα. Είναι ενδιαφέρων ο παραλληλισμός τον οποίο κάνει με τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες μετασχημάτισαν τις μετακινήσεις από μία εντελώς προσωπική σχέση σε μία σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένη.

Το να ωφεληθεί μία τράπεζα από την ψηφιακή επανάσταση απαιτεί αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα. Επίσης, απαιτεί μια παρά πολύ ξεκάθαρη και διατμηματική συνεργασία. Η ενορχήστρωση και ο συντονισμός επαφίονται στον/στη διευθύνοντα/διευθύνουσα σύμβουλο, που μπορεί να ενθαρρύνει τη συνεργασία, να δώσει κατευθύνσεις ή και να διαρρήξει τις σχέσεις. «Το ζήτημα δεν αφορά τον ρόλο, αλλά τον άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να οραματιστεί το αύριο», προσθέτει το στέλεχος της ΜcKinsey.Το θέμα, βέβαια, με την τεχνολογία είναι ότι εξελίσσεται, ενόσω πιθανώς οι τράπεζες χρησιμοποιούν παλαιότερης γενιά εργαλεία και υπηρεσίες. Ορισμένες ιδιαίτερα διορατικές τράπεζες κάνουν επενδύσεις στη σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών τους στο Διαδίκτυο και στις φορητές συσκευές, στο να συγκροτήσουν κέντρα καινοτομίας και να αποκτήσουν συνήθειες και νοοτροπίες που έχουν οι εγγενώς τεχνολογικές εταιρείες. Τέλος, άλλες αδυνατούν να μάθουν σημαντικές δεξιότητες για την πλήρη εξατομικευμένη προσέγγιση των πελατών τους και για την επαρκή εξοικείωση με την τεχνολογία και την ανάλυση δεδομένων.
Έντυπη

Το κρίσιμο στοίχημα του προϋπολογισμού για είσπραξη εσόδων 5,8 δισ. τον Δεκέμβριο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Το κρίσιμο στοίχημα του προϋπολογισμού για είσπραξη εσόδων 5,8 δισ. τον Δεκέμβριο

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού του 2014, εξέλιξη που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μείωση των φορολογικών εσόδων, αλλά και στην αβεβαιότητα που προκαλείται από τις πολιτικές εξελίξεις.

Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δημιουργούν έντονη ανησυχία, δεδομένου ότι το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί τον τελευταίο μήνα του έτους ανέρχεται στα 8,43 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν εισπραχθεί περίπου 5 δισ. ευρώ.

Βέβαια, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι δύο τελευταίες δόσεις του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, καθώς και η μεταφορά εσόδων στον προϋπολογισμό από τα ANFAs (κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που επιστρέφονται στο ελληνικό Δημόσιο) που ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από τα 8,43 δισ. ευρώ:

-  Τα 5,8 δισ. ευρώ αποτελούν φορολογικά έσοδα τα οποία πρέπει να εισπραχθούν τον τελευταίο μήνα του έτους. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου ότι ήδη καταγράφεται κόπωση στην αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και στην είσπραξη φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός παρουσιάζει έντονα σημάδια αποδιοργάνωσης, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο τόσο στους μνημονιακούς στόχους που έχουν τεθεί, όσο κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2013 το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε το ποσό των 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα πολλοί φορολογούμενοι εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας έχουν σταματήσει να πληρώνουν τους φόρους τους.

-  Τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν τις δύο τελευταίες δόσεις του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, καθώς και τα έσοδα από τα ANFAs. Τα 600 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι θα εισπραχθούν κανονικά. Ωστόσο, τα 2 δισ. ευρώ από τα ANFAs θα εισπραχθούν εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την τρόικα στο διάστημα της δίμηνης παράτασης που έχει λάβει η χώρα.

Στην περίπτωση που ο έλεγχος κλείσει αργότερα, δηλαδή μετά τη δίμηνη παράταση, τα έσοδα αυτά θα καταγραφούν στον προϋπολογισμού του 2015.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από τα στοιχεία εστιάζεται στα έσοδα του προϋπολογισμού. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση υπάρχει αγωνία από το οικονομικό επιτελείο για την τελική διαμόρφωση των δαπανών, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία και τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ, υψηλότερο κατά 660 εκατ. ευρώ από τον επικαιροποιημένο στόχο.

Ειδικότερα:

1. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Ειδικότερα, κατά το ενδεκάμηνο του 2014, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 45,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση εισροής ορισμένων πόρων στο σκέλος των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς και στην υστέρηση, περίπου κατά 650 εκατ. ευρώ, των φορολογικών εσόδων (κυρίως των φόρων εισοδήματος, εξαιτίας και της αβεβαιότητας που προκλήθηκε για το εύρος εφαρμογής του νέου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών). Σχετικά με τους άμεσους φόρους, τονίζεται ότι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ κινούνται εντός στόχων, καθώς κατά τους τρεις πρώτους μήνες είσπραξής του, αυτές ανήλθαν περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ και οι εισπράξεις από ΦΠΑ και ΕΦΚ καυσίμων ανακάμπτουν και, ειδικά τον μήνα Νοέμβριο, ανήλθαν στα 730 εκατ. ευρώ περίπου, υπερβαίνοντας τους στόχους.

2. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες, τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα 37 δισ. ευρώ, περίπου 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 1,1 δισ. ευρώ καλύτερα από τον επικαιροποιημένο στόχο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά το ενδεκάμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες, ύψους 490 εκατ. ευρώ για την καταβολή «κοινωνικού μερίσματος», 59 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης (το επίδομα διαμορφώθηκε στα 160 εκατ. ευρώ από 102 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) και 47 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των τρεχουσών αποδοχών των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, και στην ανακοπή της πτωτικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επίσης, οι δαπάνες τόκων είναι σημαντικά μειωμένες έναντι της περυσινής περιόδου, κατά 540 εκατ. ευρώ.
3. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν περίπου στα 4,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Ωστόσο, είναι μειωμένες κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.048 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η χώρα, εν μέσω του ασφυκτικού πλαισίου που είχε τεθεί, με μεγάλες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και έχει δομήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη δημοσιονομική πειθαρχία».

Η νέα ρύθμιση
Περίπου 74.000 ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την αποπληρωμή των χρεών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, το ύψος των ρυθμισμένων υποχρεώσεων ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις έναντι ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 34 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31/3/2015. Η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Ειδικότερα μπορούν να ρυθμιστούν:
-  Υποχρεωτικά: υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.

-  Κατόπιν επιλογής του οφειλέτη:
α) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.
β) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

-  Η υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Έντυπη

ΠΟΛ.1252/10.12.2014 Αναγραφή του ΦΠΑ στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται κατά την παράδοση αγαθών στο εσωτερικό της χώρας με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, κατόπιν χορήγησης άδειας αναστολής καταβολής ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 29.4.α του ν. 2960/2001

ΠΟΛ.1252/10.12.2014
Αναγραφή του ΦΠΑ στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται κατά την παράδοση αγαθών στο εσωτερικό της χώρας με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, κατόπιν χορήγησης άδειας αναστολής καταβολής ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 29.4.α του ν. 2960/2001
Κατηγορία: Φ.Π.Α.


Αθήνα, 10.12.2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β'
ΤΜΗΜΑ Α' - ΦΠΑ

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Θ. Πετρούλα
Τηλέφωνο : 210- 3645378
Fax : 210-3645413
e-mail : dfpa.a1@1992.syzefxis.gov.gr

ΠΟΛ 1252/2014

ΘΕΜΑ: Αναγραφή του ΦΠΑ στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται κατά την παράδοση αγαθών στο εσωτερικό της χώρας με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, κατόπιν χορήγησης άδειας αναστολής καταβολής ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 29.4.α του ν. 2960/2001


Κατά το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 35.1 .η) του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), όπως ισχύει, ο λήπτης των αγαθών υποκείμενος στο φόρο, που διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ, στο εσωτερικό της χώρας ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασής του είναι υπόχρεος στο φόρο, στην περίπτωση που ο προμηθευτής των αγαθών δεν είναι εγκατεστημένος στη χώρα και έχει λάβει άδεια ο ίδιος ή επιχείρηση που ανήκει στον ίδιο όμιλο για αναστολή καταβολής του φόρου κατά την εισαγωγή αγαθών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την παράγραφο 4.α' του άρθρου 29 του ν. 2960/2001.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΑΥΟ ΠΟΛ.1126/28.5.2013, σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας αναστολής καταβολής του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή αγαθών και εφαρμογής του συστήματος αντιστροφής της υποχρέωσης για τις παραδόσεις αγαθών στο εσωτερικό της χώρας, ο πωλητής κατά την παράδοση των αγαθών εκδίδει φορολογικό στοιχείο στο οποίο αναγράφει τον αναλογούντα ΦΠΑ, ο οποίος όμως δεν εισπράττεται.

Εντούτοις, στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1267/19.12.2013 με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν.4211/2013 (ΦΕΚ 256A'), σχετικά και με την τροποποίηση του άρθρου 35.1 .η του Κώδικα ΦΠΑ, αναφέρεται ότι στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται στην περίπτωση της μετέπειτα παράδοσης των αγαθών στο εσωτερικό της χώρας από οποιαδήποτε επιχείρηση μέλος του ίδιου ομίλου η οποία διαθέτει άδεια αναστολής καταβολής του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των αγαθών, δεν αναγράφεται ο ΦΠΑ, οδηγία η οποία δόθηκε εκ παραδρομής.

Ως εκ τούτου, με την παρούσα διευκρινίζεται ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή του φόρου στα φορολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω αναφερόμενη ΑΥΟ, παρότι ο φόρος δεν εισπράττεται. Ωστόσο, για λόγους χρηστής διοίκησης γίνεται δεκτό ότι δεν επέρχονται επιπτώσεις από τη μη αναγραφή του φόρου στα φορολογικά στοιχεία για το διάστημα από την έκδοση της εγκυκλίου (20.12.2013) και μέχρι την έκδοση της παρούσας.



Η Γενική Γραμματέας Δημ. Εσόδων
Αικ. Σαββαΐδου

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΟΛ.1254/11.12.2014 Παύση της ισχύος της με αριθ. ΠΟΛ. 1218/2014 εγκυκλίου Γ.Γ.Δ.Ε. σχετικά με την υποβολή και διαβίβαση ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (ν. 4223/2013) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

ΠΟΛ.1254/11.12.2014
Παύση της ισχύος της με αριθ. ΠΟΛ. 1218/2014 εγκυκλίου Γ.Γ.Δ.Ε. σχετικά με την υποβολή και διαβίβαση ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (ν. 4223/2013) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών
Κατηγορία: Κώδικας Φορολογικών διαδικασιών ΚΦΔ
Καλλιθέα, 11-12-2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β1

Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19
Ταχ. Κωδ. : 17671 - Καλλιθέα
Τηλ. : 210 9576 882, -883
FAX : 210 9531321
Email : yee@mofadm.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1254/2014

ΘΕΜΑ: «Παύση της ισχύος της με αριθ. ΠΟΛ. 1218/2014 εγκυκλίου Γ.Γ.Δ.Ε. σχετικά με την υποβολή και διαβίβαση ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (ν. 4223/2013) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών»


Με τη με αριθ. ΠΟΛ.1218/3.10.2014 εγκύκλιο Γ.Γ.Δ.Ε. ορίστηκε ειδική διαδικασία υποβολής και διαβίβασης ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (ν. 4223/2013) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και των φορολογικών αρχών, λόγω του μεγάλου αριθμού ενδικοφανών προσφυγών που ασκήθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Ήδη με την παρούσα διευκρινίζεται ότι η οριζόμενη στην ανωτέρω εγκύκλιο διαδικασία παύει να ισχύει εφεξής.

Συνεπώς, για την παραλαβή, ηλεκτρονική καταχώριση και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών που ασκούνται από λήψεως της παρούσας κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισχύει η οριζόμενη διαδικασία στη με αριθ. ΠΟΛ.1069/4.3.2014 εγκύκλιο Γ.Γ.Δ.Ε., η οποία τηρείται και για τις λοιπές ενδικοφανείς προσφυγές.



Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΙΚ. ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

ΠΟΛ.1253/10.12.2014 Κοινοποίηση των διατάξεων της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του ν.4281/2014 (ΦΕΚ Α' 160), σχετικά με την αντιστροφή της υποχρέωσης στην περίπτωση τεχνικών έργων για λογαριασμό του δημοσίου, ΟΤΑ και λοιπών οργανισμών δημοσίου δικαίου

Δημοσιεύθηκε στις : [ 12-12-2014 ]
ΠΟΛ.1253/10.12.2014
Κοινοποίηση των διατάξεων της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του ν.4281/2014 (ΦΕΚ Α' 160), σχετικά με την αντιστροφή της υποχρέωσης στην περίπτωση τεχνικών έργων για λογαριασμό του δημοσίου, ΟΤΑ και λοιπών οργανισμών δημοσίου δικαίου
Κατηγορία: Φ.Π.Α.
Αθήνα, 10/12/2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1. ΥΠΟΔ/ΝΣΗ Β - ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α' -ΦΠΑ
2. ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ Β' - ΚΦΑΣ

Ταχ. Δ/νση:Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας:106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες:Σ. Κουρβετάρη
Θ. Γκαραβέλας
Τηλέφωνο:210 - 3645615/378
Fax:210 - 3645413
E-Mail: dfpa.a1@1992.syzefxis.gov.gr

ΠΟΛ 1253/2014

Θέμα: Κοινοποίηση των διατάξεων της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του ν.4281/2014 (ΦΕΚ Α' 160), σχετικά με την αντιστροφή της υποχρέωσης στην περίπτωση τεχνικών έργων για λογαριασμό του δημοσίου, ΟΤΑ και λοιπών οργανισμών δημοσίου δικαίου.


Κοινοποιούμε τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του ν.4281/2014 (ΦΕΚ Α' 160), σχετικά με την αντιστροφή της υποχρέωσης στην περίπτωση τεχνικών έργων για λογαριασμό του δημοσίου, ΟΤΑ, οργανισμών δημοσίου δικαίου κλπ. και παρέχουμε διευκρινίσεις για την ομοιόμορφη εφαρμογή τους.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του ν. 4281/2014 προστέθηκε νέα παράγραφος 4 στο άρθρο 39ατου Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000).

Γενικά


1. Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής προβλέπεται ότι εφαρμόζεται ο κανόνας της αντιστροφής της υποχρέωσης (καταβολή του φόρου από το λήπτη) σε ορισμένες κατασκευαστικές εργασίες που υλοποιούνται για λογαριασμό του Δημοσίου, ΟΤΑ, οργανισμών δημοσίου δικαίου και λοιπών αναθετουσών αρχών σύμφωνα με τα π.δ. 59/2007 και 60/2007. Η εν λόγω ρύθμιση βασίζεται στη δυνατότητα που προβλέπεται από το άρθρο 199.1.α της Οδηγίας2006/112/ΕΚ (Οδηγία ΦΠΑ).

2. Σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο, η αντιστροφή της υποχρέωσης απόδοσης του ΦΠΑ εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών σε ακίνητα κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2β' του Κώδικα ΦΠΑ, δηλ. στις περιπτώσεις τεχνικών έργων, προς αναθέτουσες αρχές των Π.Δ. 59/2007 και 60/2007, εφόσον οι αναθέτουσες αυτές αρχές είναι κύριοι των τεχνικών έργων και υποκείμενοι στο φόρο για την εκμετάλλευση του εν λόγω έργου με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου. Οι ανωτέρω πράξεις θεωρούνται πράξεις λήπτη για την αναθέτουσα αρχή-αποδέκτη των κατασκευαστικών εργασιών και πράξεις χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών για τον υποκείμενο που τις εκτελεί δηλ. τον εργολάβο που εκτελεί τις κατασκευαστικές εργασίες.

3. Με την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση αντιμετωπίζεται η απρόσκοπτη εκτέλεση έργων του δημοσίου, ΟΤΑ, οργανισμών δημοσίου δικαίου κλπ., καθώς δεν είναι απαραίτητη η εκταμίευση του ΦΠΑ της κατασκευής, στις ανωτέρω περιπτώσεις, δεδομένου ότι το έργο χρησιμοποιείται σε φορολογητέα δραστηριότητα και υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών. Επίσης αντιμετωπίζεται το πρόβλημα φοροδιαφυγής στην περίπτωση εκτέλεσης κατασκευαστικών εργασιών.

4. Για την υπαγωγή στην ανωτέρω διάταξη, απαραίτητες προϋποθέσεις, που πρέπει να ισχύουν σωρευτικά, είναι:

α) να πρόκειται για κατασκευαστικές εργασίες του άρθρου 6 παρ. 2β',

β) να παρέχονται προς τις αναθέτουσες αρχές των π.δ. 59/2007 και 60/2007,

γ) αυτές οι αρχές να είναι κύριοι των έργων που κατασκευάζονται και

δ) οι εν λόγω αρχές να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο έργο σε φορολογητέα δραστηριότητα, με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών.

Αναλυτικότερες οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης

Ι. Πράξεις για τις οποίες ισχύει η αντιστροφή της υποχρέωσης


1. Οι πράξεις για τις οποίες εφαρμόζεται η αντιστροφή της υποχρέωσης είναι αυτές που θεωρούνται ως παράδοση ακινήτου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6.2.β, δηλ. η εκτέλεση εργασιών σε ακίνητα με μίσθωση έργου, ανεξάρτητα αν για την εκτέλεσή τους τα υλικά διατίθενται από τον εργοδότη (κύριο του έργου) ή τον εργολάβο. Τέτοιες εργασίες είναι, μεταξύ άλλων, και οι εκσκαφές, οι κατεδαφίσεις, η κατασκευή οικοδομών, οδών, γεφυρών, υδραγωγείων, υδραυλικών και αποχετευτικών έργων, ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων και τεχνικών γενικά έργων, καθώς και οι συμπληρώσεις, επεκτάσεις, διαρρυθμίσεις και επισκευές. Οι εργασίες συνήθους συντήρησης των παραπάνω έργων, δεν καλύπτονται από το άρθρο 6.2.β, καθώς θεωρούνται ως παροχή υπηρεσιών και όχι ως παράδοση αγαθών, κατά συνέπεια δεν εντάσσονται στην αντιστροφή της υποχρέωσης.

2. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω κατηγορίες έργων που υπάγονται στην έννοια του άρθρου 6.2.β και ανατίθενται από τις αρχές των π.δ. 59/2007 και 60/2007:

■ Χώροι επεξεργασίας, διαλογής, εκμετάλλευσης και διάθεσης κάθε είδους αποβλήτων (ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ)
■ Εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης ή και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων
■ Φράγματα και αγωγοί μεταφοράς
■ Αρδευτικά δίκτυα
■ Γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις
■ Δεξαμενές και διυλιστήρια
■ Εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης
■ Δίκτυα συλλογής και μεταφοράς υγρών αποβλήτων
■ Μονάδες επεξεργασίας λυμάτων
■ Αντλητικά συγκροτήματα και δίκτυα διανομής ενέργειας
■ Συγκοινωνιακές και μεταφορικές υποδομές.

Όταν αυτά τα έργα χρησιμοποιούνται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε φορολογητέα δραστηριότητα από την αναθέτουσα αρχή-λήπτρια του τιμολογίου εφαρμόζεται η αντιστροφή της υποχρέωσης του άρθρου 39α παρ. 4.

ΙΙ. Αναθέτουσες αρχές

1. Ως Αναθέτουσες Αρχές του π.δ. 59/2007 (που αφορά διαδικασίες σύναψης συμβάσεων στους τομείς ύδατος, ενέργειας, μεταφορών και ταχυδρομικών υπηρεσιών) που καθίστανται υπόχρεες για την απόδοση του φόρου ως λήπτες αγαθών (τεχνικών έργων), εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, αναφέρονται στο εν λόγω π.δ. οι ακόλουθες:

■ το κράτος
■ οι αρχές, τοπικές ή περιφερειακές ,
■ οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου και
■ οι ενώσεις μιας ή περισσότερων από τις προαναφερόμενες αρχές ή οργανισμούς δημοσίου δικαίου

Ως «οργανισμός δημοσίου δικαίου» θεωρείται κάθε οργανισμός, ο οποίος έχει συσταθεί με συγκεκριμένο σκοπό την κάλυψη αναγκών γενικού συμφέροντος που δεν εμπίπτουν στο βιομηχανικό ή εμπορικό τομέα, έχει νομική προσωπικότητα, και του οποίου η δραστηριότητα χρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από το κράτος ή τις τοπικές ή περιφερειακές αρχές ή άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου ή του οποίου η διαχείριση υπόκειται σε έλεγχο ασκούμενο από τους οργανισμούς αυτούς ή περισσότερο από το ήμισυ των μελών του διοικητικού, του διευθυντικού ή του εποπτικού συμβουλίου του διορίζεται από το κράτος, τις τοπικές ή περιφερειακές αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

2. Ως Αναθέτουσες Αρχές του π.δ. 60/2007 (που αφορά διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών) που καθίστανται υπόχρεες για την απόδοση του φόρου ως λήπτες αγαθών (τεχνικών έργων), εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, αναφέρονται στο εν λόγω π.δ. οι ακόλουθες:

■ το κράτος
■ οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης
■ οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου και
■ οι ενώσεις μιας ή περισσότερων από αυτές τις αρχές ή τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου

Ως «οργανισμός δημοσίου δικαίου», νοείται κάθε οργανισμός:

α) ο οποίος έχει συσταθεί με συγκεκριμένο σκοπό την κάλυψη αναγκών γενικού συμφέροντος που δεν εμπίπτουν στον βιομηχανικό ή εμπορικό τομέα.

β) ο οποίος έχει νομική προσωπικότητα, και

γ) η δραστηριότητα του οποίου χρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από το κράτος, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, ή η διαχείριση του οποίου υπόκειται σε έλεγχο ασκούμενο από τους οργανισμούς αυτούς, ή του οποίου περισσότερο από το ήμισυ των μελών του διοικητικού, του διευθυντικού ή του εποπτικού συμβουλίου, διορίζεται από το κράτος, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ή από άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Οι οργανισμοί και οι κατηγορίες οργανισμών δημοσίου δικαίου που πληρούν τα κριτήρια τα οποία απαριθμούνται στο δεύτερο εδάφιο σημεία α), β) και γ), παρατίθενται στο Παράρτημα ΙΙΙ του εν λόγω π.δ. Οι σχετικοί πίνακες μπορούν να εμπλουτίζονται με την προσθήκη και άλλων οργανισμών ή κατηγοριών οργανισμών δημοσίου δικαίου.

Στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου περιλαμβάνονται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ:

α) Οι δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς.

β) Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά το 50 % τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού των ή των οποίων το εταιρικό κεφάλαιο ανήκει κατά 51 %, τουλάχιστον, στο κράτος.

γ) Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης οποιασδήποτε βαθμίδας, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), σε τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, καθώς και σε δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς, και σε υπό το στοιχείο β) νομικά πρόσωπα, ή επιχορηγούνται τακτικά από αυτά, κατά το 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού των, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις ή με το καταστατικό τους, ή τα προαναφερόμενα νομικά πρόσωπα που κατέχουν τουλάχιστον το 51% του εταιρικού κεφαλαίου αυτών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

(Σημειώνεται ότι πλέον δεν υφίσταται η ΚΕΔΚΕ, όπως ορίζει το παραπάνω π.δ. αλλά η ΚΕΔΕ -Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος- όπως επίσης δεν υπάρχουν οι τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων αλλά οι περιφερειακές ενώσεις δήμων-ΠΕΔ-).

3. Για την ευχερή διαπίστωση ότι ο λήπτης των κατασκευαστικών εργασιών είναι αναθέτουσα αρχή σύμφωνα με τα ανωτέρω προεδρικά διατάγματα, με σκοπό τη διευκόλυνση των συμβαλλομένων (εργολάβου και λήπτη) και της φορολογικής διοίκησης, στις συμβάσεις που υπογράφονται εφεξής, σκόπιμο είναι να αναφέρεται ρητά ότι ο λήπτης και κύριος του έργου αποτελεί αναθέτουσα αρχή των π.δ. 59/2007 και 60/2007.

III. Αναθέτουσες αρχές - κύριοι των έργων που κατασκευάζονται

1. Προκειμένου να εφαρμοστεί η αντιστροφή της υποχρέωσης του άρθρου 39α παρ. 4, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναθέτουσα αρχή να είναι κυρία του έργου υπό την έννοια ότι το τεχνικό έργο αποτελεί επενδυτικό αγαθό της αναθέτουσας αρχής (το οποίο χρησιμοποιεί σε φορολογητέα δραστηριότητα). Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ, ως αγαθά επένδυσης, για την εφαρμογή των διατάξεων του ΦΠΑ θεωρούνται: «α) Τα ενσώματα αγαθά, που ανήκουν κατά κυριότητα στην επιχείρηση και τίθενται από αυτή σε διαρκή εκμετάλλευση, καθώς και τα κτίσματα ή άλλου είδους κατασκευές που κατασκευάζονται από την υποκείμενη στο φόρο επιχείρηση σε ακίνητο που δεν ανήκει κατά κυριότητα σε αυτήν, αλλά έχει, βάσει οποιασδήποτε έννομης σχέσης, τη χρήση του ακινήτου αυτού, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα χρόνων.......».

IV. Χρησιμοποίηση των έργων σε φορολογητέα δραστηριότητα με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών

1. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί η αντιστροφή της υποχρέωσης και να είναι υπόχρεη προς απόδοση του φόρου η αναθέτουσα αρχή, κυρία του έργου και λήπτρια του τιμολογίου, είναι η αναθέτουσα αυτή αρχή (περιφέρεια, δήμος, οργανισμός δημοσίου δικαίου κλπ.) να αποτελεί υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο και να υπάγεται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για τη δραστηριότητα στην οποία χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα τεχνικά αυτά έργα. Έτσι μπορεί κάποια τεχνικά έργα να χρησιμοποιούνται σε φορολογητέα δραστηριότητα π.χ. δίκτυο ύδρευσης που κατασκευάζεται για ένα δήμο και το οποίο χρησιμοποιείται από το δήμο για την ύδρευση των δημοτών (φορολογητέα δραστηριότητα), και κάποια άλλα τεχνικά έργα για τον ίδιο δήμο να χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της δημόσιας εξουσίας του, όπως π.χ. κατασκευή δρόμων, κτιρίου για τη στέγαση γραφείων του δήμου, κλπ. (πράξεις εκτός πεδίου ΦΠΑ).

2. Στις περιπτώσεις τεχνικών έργων που αναφέρονται ενδεικτικά στο σημείο I.2 παραπάνω, ως κατηγορίες έργων που εντάσσονται στο άρθρο 6.2.β, και χρησιμοποιούνται σε φορολογητέα δραστηριότητα, εφαρμόζεται το άρθρο 39α, παρ. 4 (αντιστροφή της υποχρέωσης). Στις περιπτώσεις αυτές δηλαδή το Δημόσιο, οι περιφέρειες, οι Δήμοι, και οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου διενεργούν τις ανωτέρω πράξεις, όχι στα πλαίσια εκπλήρωσης της αποστολής τους ως φορείς άσκησης δημόσιας εξουσίας, αλλά ως υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα, όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση που διενεργεί φορολογητέα δραστηριότητα.

3. Αντίθετα, όταν τα παραπάνω πρόσωπα ενεργούν στα πλαίσια εκπλήρωσης της αποστολής τους, δεν αποτελούν υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο παραπάνω κανόνας αντιστροφής της υποχρέωσης, οπότε το σχετικό τιμολόγιο του εργολάβου επιβαρύνεται με ΦΠΑ, τον οποίο οφείλει να καταβάλει η λήπτρια αναθέτουσα αρχή. Π.χ. το τιμολόγιο που εκδίδεται προς ένα Δήμο για την κατασκευή του δημοτικού καταστήματος πρέπει να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ, καθώς τα γραφεία του Δήμου δεν χρησιμοποιούνται για άσκηση φορολογητέας δραστηριότητας αλλά στα πλαίσια εκπλήρωσης της αποστολής του ως δημόσια εξουσία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που το τεχνικό έργο χρησιμοποιείται από την αναθέτουσα αρχή για πραγματοποίηση πράξεων που απαλλάσσονται από το φόρο, χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών.

4. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που το τιμολόγιο εκδίδεται από τον εργολάβο προς αναθέτουσα αρχή-κύριο του έργου, η οποία όμως δεν εκμεταλλεύεται το έργο η ίδια με ΦΠΑ αλλά το παραχωρεί προς εκμετάλλευση (άνευ ανταλλάγματος) σε άλλο πρόσωπο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο μηχανισμός αντιστροφής της υποχρέωσης καθώς δεν πληρούται η προϋπόθεση της χρησιμοποίησης του έργου σε φορολογητέα δραστηριότητα. Τέτοια είναι π.χ. η περίπτωση που ο εργολάβος τιμολογεί Δήμο (αναθέτουσα αρχή-κύριο του έργου) για κατασκευή δικτύου ύδρευσης, ο Δήμος όμως δεν εκμεταλλεύεται ο ίδιος το δίκτυο αλλά το παραχωρεί σε δημοτική επιχείρηση προς εκμετάλλευση.

V. Υποχρεώσεις εργολάβου

Ο υποκείμενος στο φόρο εργολάβος που εκτελεί κατασκευαστικές εργασίες, σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεν χρεώνει ΦΠΑ στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδει προς την αναθέτουσα αρχή και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης». Ο υποκείμενος στο φόρο εργολάβος έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχεί στις εν λόγω πράξεις, καθώς πρόκειται για πράξεις χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους. Οι πράξεις αυτές εμφανίζονται στη δήλωση ΦΠΑ του άρθρου 38του Κώδικα ΦΠΑ στο πεδίο των εκροών χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης.

VI. Υποχρεώσεις αναθέτουσας αρχής

1. Η αναθέτουσα αρχή που καθίσταται υπόχρεη προς απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα ανωτέρω και δεδομένου ότι έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, καθώς το έργο χρησιμοποιείται σε φορολογητέα δραστηριότητα, καταβάλλει το φόρο στο δημόσιο με χρεοπίστωση, δηλαδή η φορολογητέα αξία και ο αναλογών φόρος καταχωρούνται στη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται για την αντίστοιχη φορολογική περίοδο έκδοσης των φορολογικών παραστατικών, τόσο στις εκροές, όσο και στις εισροές και στον αντίστοιχο συντελεστή. Σημειώνεται ότι, όπως ισχύει σήμερα ο Κώδικας ΦΠΑ, οι κατασκευαστικές εργασίες του άρθρου 6.2.β υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23% για τη λοιπή Ελλάδα και 16% για τα νησιά του Αιγαίου).

Η αξία που αναγράφεται στο φορολογικό στοιχείο προσαυξάνει επίσης τον ΚΩΔ. 343 (πράξεις λήπτη αγαθών και υπηρεσιών) για πράξεις που πραγματοποιούνται μέχρι 31.12.2014. Για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.1.2015 δεν υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση.

2. Με τον ανωτέρω μηχανισμό της χρεοπίστωσης, η αναθέτουσα αρχή, δεν εκταμιεύει ποσό προς απόδοση ΦΠΑ στο Δημόσιο, αφού το ποσό που οφείλει να αποδώσει συμψηφίζεται στην ίδια δήλωση (του άρθρου 38 του Κωδ. ΦΠΑ) με το ίδιο ποσό που δικαιούται να εκπέσει, εφόσον υπάρχει πλήρες δικαίωμα έκπτωσης.

Εννοείται ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρχει πλήρες δικαίωμα έκπτωσης επειδή το κατασκευαστικό έργο χρησιμοποιείται, τόσο σε δραστηριότητες με δικαίωμα έκπτωσης, όσο και σε δραστηριότητες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης, το δικαίωμα έκπτωσης τελικά προσδιορίζεται με βάση την pro-rata που προβλέπεται στο άρθρο 31 του Κώδικα ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή το ποσό του φόρου που δεν εκπίπτεται αναγράφεται στον ΚΩΔ. 411 της δήλωσης ΦΠΑ.

VII. Έναρξη ισχύος

Η αντιστροφή της υποχρέωσης που προβλέπεται στο άρθρο 39α, παρ. 4 εφαρμόζεται για τις κατασκευαστικές εργασίες για τις οποίες τα τιμολόγια εκδίδονται, εμπρόθεσμα σύμφωνα με τον Κ.Φ.Α.Σ. (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών), από 8.8.2014 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου) και εφεξής, ανεξάρτητα από το χρόνο υπογραφής της σύμβασης.

Επισημαίνεται ότι για τα φορολογικά στοιχεία που έχουν ήδη εκδοθεί από την ημερομηνία ισχύος της κοινοποιούμενης διάταξης (8.8.14) μέχρι την έκδοση της παρούσας και δεν έχουν εξοφληθεί, μπορεί ο εργολάβος να εκδώσει νέα τιμολόγια σύμφωνα με την κοινοποιούμενη διάταξη με ταυτόχρονη έκδοση πιστωτικών τιμολογίων για τα ήδη εκδοθέντα, για λόγους λογιστικής τακτοποίησης._

VIII. Τρόπος έκδοσης φορολογικών στοιχείων

Α. Έκδοση τιμολογίων


1. Από το συνδυασμό των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και της παραγράφου 15 του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ. - υποπαράγραφος Ε1 του ν. 4093/2012) προκύπτει ότι, εάν ο αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο (ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το τιμολόγιο μπορεί να εκδοθεί μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία έγινε η πιστοποίηση των δημοσίων έργων και το αργότερο μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα της διαχειριστικής περιόδου, εφόσον παραδίδονται μέχρι την ημέρα αυτή, σε αυτόν που αφορούν.

Επίσης, με τις διατάξεις του προτελευταίου εδαφίου της παραγράφου 14 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ. ορίζεται ότι στην περίπτωση εκτέλεσης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων, το τιμολόγιο εκδίδεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την προσωρινή επιμέτρηση και πάντως μέσα στην ίδια φορολογική περίοδο που πραγματοποιήθηκε η επιμέτρηση. Σημειώνεται ότι, η διάταξη αυτή εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων και στις περιπτώσεις εκτέλεσης τεχνικών έργων με αντισυμβαλλόμενο νομικό πρόσωπο κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

2. Κατά συνέπεια, στις περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών σε ακίνητα που υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ, τα τιμολόγια προς τις αναθέτουσες αρχές - κυρίους των έργων εκδίδονται στους προαναφερόμενους χρόνους ανάλογα δηλαδή με το αν η αναθέτουσα αρχή - κύριος του έργου είναι το δημόσιο ή νομικό πρόσωπο κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

Επισημαίνεται ότι, ο ίδιος χρόνος έκδοσης τιμολογίων ισχύει κατά περίπτωση (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.-κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.) όταν τα τιμολόγια αυτά εκδίδονται προς το φορέα υλοποίησης αντί στην αναθέτουσα αρχή - κύριο του έργου.

Β. Έκδοση εκκαθαρίσεων

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ. ορίζεται ότι, οι διατάξεις της παραγράφου 7 του ίδιου άρθρου του Κ.Φ.Α.Σ. εφαρμόζονται ανάλογα και επί αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών για λογαριασμό τρίτου.

Κατά συνέπεια, στις περιπτώσεις που έχουν τιμολογηθεί εργασίες σε ακίνητα προς το φορέα υλοποίησης αντί στην αναθέτουσα αρχή - κύριο του έργου, μπορεί να εκδίδεται η προαναφερόμενη εκκαθάριση από το φορέα υλοποίησης προς την αναθέτουσα αρχή - κύριο του έργου για τις τιμολογηθείσες σε αυτόν (φορέα υλοποίησης) εργασίες σε ακίνητα της αναθέτουσας αρχής, προκειμένου να επέλθει λογιστική τακτοποίηση των εργασιών αυτών στα βιβλία των εμπλεκομένων.

Σημειώνεται ότι, τα εκδοθέντα τιμολόγια προς το φορέα υλοποίησης παραμένουν και διαφυλάσσονται απ' αυτόν και δεν παραδίδονται στην αναθέτουσα αρχή - κύριο του έργου.

2. Τέλος, επισημαίνεται ότι, εάν ο αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο (ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα η εκκαθάριση από το φορέα υλοποίησης προς την αναθέτουσα αρχή - κύριο του έργου, μπορεί να εκδοθεί μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία έγινε η πιστοποίηση των δημοσίων έργων και το αργότερο μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα της διαχειριστικής περιόδου, εφόσον παραδίδεται μέχρι την ημέρα αυτή, στην αναθέτουσα αρχή - κύριο του έργου. Ωστόσο, εάν ο αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι νομικό πρόσωπο κερδοσκοπικού χαρακτήρα η εκκαθάριση από το φορέα υλοποίησης προς την αναθέτουσα αρχή - κύριο του έργου εκδίδεται την τελευταία ημέρα του μήνα λήψης του τιμολογίου από τον εργολάβο, η οποία (εκκαθάριση) αποστέλλεται στην αναθέτουσα αρχή - κύριο του έργου μέχρι τη δεκάτη πέμπτη (15η) ημέρα του μήνα της εκκαθάρισης και προκειμένου για τον τελευταίο μήνα της διαχειριστικής περιόδου μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα.


Η Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
Αικατερίνη Σαββαΐδου

Αρ. πρωτ.: Δ12Α 1164337 ΕΞ 2014/11.12.2014 Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013)

Αρ. πρωτ.: Δ12Α 1164337 ΕΞ 2014/11.12.2014
Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013)
Κατηγορία: Κώδικας Φορολογικών διαδικασιών ΚΦΔ


Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014
Δ12Α 1164337 ΕΞ 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
ΥΠΟΔ/ΝΣΗ Α΄ - ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄ και Β΄
Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄
ΥΠΟΔ/ΝΣΗ Γ΄ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΥΠΟΔ/ΝΣΗ Β΄ - ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄ - Φ.Π.Α.

Ταχ. Δ/νση: Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο: 210 3375317, 318
ΦΑΞ: 210 3375001

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013).

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, σχετικά με το παραπάνω θέμα, διευκρινίζονται τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.

2. Επίσης, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. ορίζεται ότι, η υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων πρέπει να γίνεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης. (Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω διάταξη δεν έχει εφαρμογή στις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, στις οποίες ο Κ.Φ.Δ. θα εφαρμοστεί από 1-1-2015, άρα και η εν λόγω διάταξη).

3. Επομένως, τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλλονται όταν γίνεται μεταβολή στη δηλούμενη φορολογητέα ύλη ή δηλώνεται νέα φορολογητέα ύλη ή τροποποιούνται ή συμπληρώνονται ουσιαστικά στοιχεία της δήλωσης, σύμφωνα με την οικεία απόφαση που καθιερώνει τον τύπο και το περιεχόμενό της.

4. Όμως, δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης όταν στα πλαίσια και κατά τη διάρκεια του διενεργούμενου ελέγχου παρέχονται από τον φορολογούμενο διευκρινίσεις ή προσκομίζονται από το φορολογούμενο υποστηρικτικά έγγραφα ή άλλα στοιχεία ή υποβάλλονται έγγραφα, τα οποία παραλαμβάνει η φορολογική αρχή με απλή αίτηση του φορολογούμενου.



ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
ΑΙΚ. ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ 

ΠΟΛ.1229/20.11.2014 Τροποποίηση διατάξεων των Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1075/13−3−1995 και ΠΟΛ. 1155/6−6−1995

ΠΟΛ.1229/20.11.2014
Τροποποίηση διατάξεων των Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1075/13−3−1995 και ΠΟΛ. 1155/6−6−1995
Κατηγορία: Φ.Π.Α.
ΠΟΛ 1229/2014

(ΦΕΚ Β' 3329/11-12-2014)

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις κάτωθι διατάξεις του Ν. 2859/2000 «Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας» (ΦΕΚ 248 Α΄), όπως ισχύει:
α) του άρθρου 20,
β) του άρθρου 23,
γ) του άρθρου 24, παρ. 1, περ. ζ΄ και παρ. 2,
δ) του άρθρου 28, παρ. 1 περ. α΄, γ΄, δ΄ και 2,
ε) του άρθρου 60,
στ) της παραγράφου 3 του άρθρου 64.

2. Τις διατάξεις των άρθρων 23 και 66 παρ. 27 του Ν. 4174/2013 (Φ.Ε.Κ. 170/26−7−2013 τ.Α΄) «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας», όπως ισχύει.

3. Τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε΄ του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α΄ 222) περί σύστασης θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4141/2013 (Φ.Ε.Κ. 81 Α΄) και συμπληρώθηκε με το Ν. 4152/2013 (Φ.Ε.Κ. 107 Α΄).

4. Την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 20 της 25.6.2014 (τ.Υ.Ο.Δ.Δ. 360/25−6−2014) «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

5. Την παρ. 42 της αριθμ. πρωτ. Δ6Α 1196756 ΕΞ 2013/23.12.2013 (Φ.Ε.Κ. 3317/27−12−2013 τ.Β΄) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και Υφυπουργού Οικονομικών με την οποία συμπληρώθηκε η αριθμ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 (Φ.Ε.Κ. 130/28−1−2013 τ.Β΄) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

6. Τις διατάξεις της Α.Υ.Ο. 1103551/8478/Α0014/ΠΟΛ.1262/2.8.1993 (Φ.Ε.Κ. 675/2−9−1993 τ.Β΄).

7. Τις διατάξεις του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. 1017949/693/165/0014/ΠΟΛ.1075/13.3.1995 (Φ.Ε.Κ. 212/23−3−1995 τ.Β΄).

8. Τις διατάξεις της Α.Υ.Ο. 1058757/2754/791/0014/ΠΟΛ.1155/6.6.1995 (Φ.Ε.Κ. 527/16−6−1995 τ.Β΄).

9. Την ανάγκη ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας επιχειρήσεων των οποίων η παραγωγική δραστηριότητα, λόγω της φύσεως της παραγωγής και των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του οριζομένου από τις προαναφερόμενες αποφάσεις χρονικό διάστημα.

10. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της απόφασης αυτής, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

1. Καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1075/13.3.1995, όπως έχουν συμπληρωθεί με τις όμοιες του άρθρου 1 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1155/6.6.1995, οι οποίες θέτουν προθεσμία εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών τα οποία αποκτήθηκαν με απαλλαγή σύμφωνα με τη διαδικασία της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1262/2.8.1993.

2. Η ισχύς της απόφασης αυτής ορίζεται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2014

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ