Σελίδες

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Επτά φορολογικά διλήμματα της κάλπης

Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 07:18

Επτά φορολογικά διλήμματα της κάλπης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Επτά φορολογικά διλήμματα της κάλπης

Να πληρώνουν φόρο ακινήτων όλοι οι ιδιοκτήτες ακόμη και αν έχουν στην κατοχή τους ένα τετραγωνικό μέτρο γης ή να επικεντρωθεί ο φόρος σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη περιουσία;
Γράφει ο Θάνος Τσίρος
Να ζητείται φόρος από έναν μικροεπαγγελματία με αποδοχές 4.000-5.000 ευρώ το χρόνο ή να απαλλάσσονται οι έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα; Φόρος στα ενοίκια από το πρώτο ευρώ ή επιβολή ενός γενικού αφορολογήτου το οποίο θα προστατεύει τους έχοντες τα μικρότερα εισοδήματα, ανεξάρτητα από την πηγή αυτών των εισοδημάτων;
Η φορολογική πολιτική που θα ακολουθηθεί από την επομένη των εκλογών, ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα αυτής της προεκλογικής περιόδου. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τα προγράμματά τους και, από την ανάλυσή τους, προέκυψε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να απευθυνθούν σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με δύο εξαγγελίες, όπως η αύξηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ και η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επέλεξε να υποσχεθεί απαλλαγή από κάθε φορολογική επιβάρυνση πολιτών που σήμερα πληρώνουν ακόμη και αν έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Η Ν.Δ. επέλεξε να υποσχεθεί μείωση φόρου στους έχοντες τους υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, αλλά και οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε μικροϊδιοκτήτες και μεγαλοϊδιοκτήτες να ελαφρυνθούν το ίδιο.
Ποια όμως ήταν τα φορολογικά διλήμματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;
1. Να υπάρξουν μειώσεις φόρου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δηλώνουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο, ή να ελαφρυνθούν όσοι έχουν αποδοχές άνω των 42.000 ευρώ ετησίως;
Αυτή είναι η βασική διαφορά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προτείνει καθολική εφαρμογή του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μιλά για μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 42% που είναι σήμερα στο 33%. Ο ανώτατος συντελεστής, όμως, αφορά μόνο στους συνταξιούχους και στους μισθωτούς με ετήσιες απολαβές άνω των 42.000 ευρώ.
2. Πρέπει να πληρώνουν φόρο οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν έσοδα της τάξεως των 3.000-4.000 ευρώ;
Η σημερινή κυβέρνηση επιβάλλει φόρο με συντελεστή 26%, πέραν του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καλυφθούν από το γενικό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για να μην επιβαρύνονται για τόσο μικρά ποσά εισοδήματος,
3. Με το ισχύον καθεστώς ένας μικροεισοδηματίας με εισόδημα από ενοίκια της τάξεως των 5.000-6.000 ευρώ, πληρώνει φόρο 11% από το πρώτο ευρώ.
Ένα στέλεχος μιας πολυεθνικής, με υψηλότατες αμοιβές που εισπράττει το ίδιο ακριβώς ενοίκιο, πληρώνει και αυτός τον ίδιο φόρο. Αυτό συμβαίνει διότι η σημερινή κυβέρνηση έχει προωθήσει την αυτοτελή φορολόγηση για διάφορες μορφές εισοδημάτων όπως τα ενοίκια, τα μερίσματα ή τα ελεύθερα επαγγέλματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει όλα τα εισοδήματα να μπουν σε μια κλίμακα, έτσι ώστε αυτός που εισπράττει περισσότερα, να φορολογείται και με προοδευτικά υψηλότερο συντελεστή. Η Ν.Δ. επιμένει στο ισχύον σύστημα το οποίο ευνοεί αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα από διάφορες πηγές.
4. Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα απαλλάξει την πρώτη κατοικία και τη μικρή περιουσία από τη φορολόγηση.
Το φορολογικό βάρος θα πέσει σε αυτούς που θα έχουν άθροισμα περιουσίας πάνω από ένα όριο (π.χ. 200.000 ή 300.000 ευρώ) το οποίο θα καθοριστεί. Η Ν.Δ. επιμένει στον ΕΝΦΙΑ, που είναι ένας καθολικός φόρος και υποβάλλεται σε όλους ανεξαρτήτως του Έλληνες. Το μόνο που υπόσχεται η Ν.Δ., για το τρέχον έτος. είναι μια οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7%.
5. Οι φόροι ακινήτων πρέπει να επιβάλλονται επί των αντικειμενικών ή επί των πραγματικών τιμών, οι οποίες και υπολείπονται κατά 30% σε σχέση με τις αντικειμενικές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για άμεση εξίσωση αντικειμενικών-εμπορικών, ενώ η Ν.Δ. έχει μεταθέσει την εξίσωση για το 2017, παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει απόφαση για άμεση διόρθωση των αντικειμενικών αξιών, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
6. Πρέπει οι φορολογούμενοι να υπάγονται σε καθολικό πόθεν έσχες ή όχι;
Επί σειρά ετών, κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ξεπλένονταν, πότε μέσω του χρηματιστηρίου και πότε μέσω της κτηματαγοράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει κατάργηση κάθε απαλλαγής από το πόθεν έσχες. Η Ν.Δ., όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θέλει να υπάρξει απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από το πόθεν έσχες, για να τονωθεί η κτηματαγορά.
7. Το περιουσιολόγιο πρέπει να ισχύει για όλους ή όχι;
Η Ν.Δ. εφαρμόζει νόμο, που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, βάσει του οποίου καταθέτες και εφοπλιστές δεν υποχρεούνται να «εμφανιστούν» στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο (σ.σ αυτό προβλέπει ο νόμος του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου). Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το περιουσιολόγιο «εργαλείο» για την πάταξη της φοροδιαφυγής και μιλάει για καθολική εφαρμογή.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Πέμπτης 22 Ιανουαρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου