Σελίδες

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Σκοπιμότητα, προχειρότητα ή άγνοια στις Γ.Γ. Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Προβολής;

Σκοπιμότητα, προχειρότητα ή άγνοια στις Γ.Γ. Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Προβολής;

dimosiografos.jpg

EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα, ακόμη και σε χώρες με ειδικό βάρος για την Ελλάδα (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα), παραμένουν τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό καταγγέλλει η Ένωση Ακολούθων Τύπου.
O κλάδος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας αποτελείται από 188 στελέχη τα οποία, κατόπιν εξειδικευμένης εκπαίδευσης στο Τμήμα Ακολούθων Τύπου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ανέλαβαν θεσμικά την αρμοδιότητα των σχέσεων του ελληνικού κράτους με τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς και τη διαχείριση και προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Τα μέλη αυτού του κλάδου στελεχώνουν τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας σε έδρες Ελληνικών Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών και τις αντίστοιχες οργανικές μονάδες υποστήριξής τους στην Ελλάδα, στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Προβολής.
«Ο συγκεκριμένος κλάδος παραμένει εγκλωβισμένος και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητος σε ένα ιδιότυπο και ανορθολογικό διοικητικό μόρφωμα που δεν είχε ποτέ σαφή προσανατολισμό και δεν δίνει τη δέουσα σημασία στην χάραξη και εφαρμογή μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής διεθνούς επικοινωνιακής στρατηγικής για την χώρα» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, οι Ακόλουθοι Τύπου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, που είναι από τα πλέον πολύτιμα εργαλεία άσκησης δημόσιας διπλωματίας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τη θετική προβολή της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ, τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμιστεί και παραμένουν υποστελεχωμένα, ακόμη και σε χώρες με ειδικό βάρος για την Ελλάδα (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα)».
Επιπλέον, «ακραίο παράδειγμα κακοδιοίκησης αποτελεί ο νέος Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Προβολής, ο οποίος βρίθει ανορθολογισμών και αλληλοεπικαλύψεων, καθώς συντάχθηκε με προχειρότητα και χωρίς διαβούλευση. Οι λειτουργίες που απευθύνονται στο διεθνές κοινό συγχέονται επανειλημμένα με εκείνες του εσωτερικού, ενώ παράλληλα μεθοδεύεται η αποειδίκευση, η απαξίωση και η υπηρεσιακή υποβάθμιση των Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Ο Οργανισμός που εφαρμόστηκε προ τριμήνου στις Γενικές Γραμματείες έχει ήδη δημιουργήσει σύγχυση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων σε όλες σχεδόν τις οργανικές μονάδες, έχει θεσμοθετήσει οργανικές μονάδες φαντάσματα που αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου και υποβάθμισε μεγάλο μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται πως «ο τελευταίος παραλογισμός στις Γενικές Γραμματείες είναι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, που εκδόθηκε στις 31.12.2014, να αναθέσει μέρος του βάρους επιλογών που σχετίζονται με θέματα Δημόσιας Διπλωματίας και διεθνούς επικοινωνίας της χώρας, μεταξύ άλλων, σε εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού), της ΔΟΥ Γλυφάδας και της ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά (ΠΕ Εφοριακών). Συγκεκριμένα, ελλείψει Προϊσταμένων Διεύθυνσης και εξαιτίας του πρόχειρου και αναποτελεσματικού Οργανισμού των Γενικών Γραμματειών, η πολιτική ηγεσία έκρινε σκόπιμο, για θέματα διεθνούς επικοινωνίας και Δημόσιας Διπλωματίας (π.χ. στελέχωση Γραφείων Τύπου εξωτερικού), να προσφύγει σε φορείς άσχετους με το αντικείμενο των Γενικών Γραμματειών, αποφεύγοντας να ορίσει ως μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου στελέχη από συνεργαζόμενους φορείς με συνάφεια αντικειμένου, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών».
Η ερώτηση που επανέρχεται, όπως έχει τεθεί και πρόσφατα στο Κοινοβούλιο από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, είναι: «Για ποιο λόγο δεν ενισχύεται η ελληνική Δημόσια Διπλωματία με την ένταξη του εν λόγω κλάδου στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τη Δημόσια Διπλωματία και τη Διεθνή Επικοινωνία της χώρας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της ολοκληρωμένης προβολής της χώρας διεθνώς;»
Καταλήγοντας, η Ένωση Ακολούθων Τύπου τονίζει: «Σε μια εποχή που όλες οι προσπάθειες θα έπρεπε να κατευθύνονται στην ενίσχυση της συντονισμένης προβολής της Ελλάδας διεθνώς, η ανάγκη δημιουργίας μιας Ενιαίας Διπλωματικής Υπηρεσίας στα πρότυπα οργάνωσης των δυτικών (και όχι μόνο) χωρών είναι επιτακτική. Η ένταξη του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας των Διπλωματικών Αρχών στο Υπουργείο Εξωτερικών είναι η μόνη ορθολογική λύση και θα είχε πολλαπλά οφέλη: εξοικονόμηση πόρων, μείωση διοικητικού και λειτουργικού κόστους, διεύρυνση δραστηριοτήτων εξωστρέφειας και καλλιέργειας θετικού κλίματος για την Ελλάδα στη διεθνή κοινή γνώμη, αποτελεσματικότερο συντονισμό όσον αφορά την επαφή με διεθνή ΜΜΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ορθολογικότερη αξιοποίηση εξειδικευμένων στελεχών με εμπειρία σε θέματα διεθνούς επικοινωνίας και ενίσχυση του ελληνικού κράτους σε θέματα δημόσιας και ψηφιακής διπλωματίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου