Σελίδες

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Αρχιχρονιά με ψαλίδι στα εφάπαξ

Αρχιχρονιά με ψαλίδι στα εφάπαξ

oikonomia_efapax_sintaxeis_eurokinissi.jpg

Το νέο σύστημα υπολογισμού που εφαρμόζεται από τη 1.1.2015 φέρνει μειώσεις έως και 30% στα εξαπαξ. Πλήττονται όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη 1.9.2013 | EUROKINISSI/ ΚΑΡΑΤΖΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
Σε μια σειρά «στοιχήματα» στηρίζεται το νέο σύστημα υπολογισμού που εφαρμόζεται από χθες σε όλα τα ταμεία πρόνοιας (και του ιδιωτικού τομέα) που χορηγούν εφάπαξ και θα συντελέσει βέβαια στο να μειωθούν έτι περαιτέρω τα καταβαλλόμενα ποσά. Αυτό το νέο κούρεμα (αγνώστου ύψους) θα προέλθει από τον νέο τρόπο υπολογισμού βάσει του μαθηματικού τύπου ο οποίος θα «διορθώσει» συμπιέζοντας προς τα κάτω τις παροχές με αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των εφάπαξ σε ύψος κοντά στα 20.000 ευρώ, όταν για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 30.8.2013 θα λάβουν ή έχουν λάβει ένα ποσό που κυμαίνεται στα 29.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει κατ’ αρχήν ποσοστιαία μείωση κατά 31,1%.
Αναλυτικότερα, από την 1η.1.2015, το ύψος του εφάπαξ που θα καταβάλλεται σε όσους συνταξιοδοτούνται θα καθορίζεται όχι μόνον από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί, τα χρόνια υπηρεσίας του και το μορφωτικό επίπεδο του υπαλλήλου, αλλά και από τον αριθμό των ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη στη συγκεκριμένη χρονιά.
Δεν είναι γνωστό
Ούτε λίγο ούτε πολύ με βάση τα όσα έχει στηρίξει και έχει θεσμοθετήσει η σε αποχώρηση συγκυβέρνηση των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το ποσό που θα λάβει ένας εργαζόμενος που συνταξιοδοτείται από το Ταμείο που πληρώνει για χρόνια θα εξαρτάται ακόμη και από το πόσοι συνταξιοδοτούνται μαζί του τη χρονιά που εκείνος αποχωρεί.
Επισημαίνεται ότι το νέο σύστημα υπολογισμού δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, παρά τα αιτήματα που έχουν σταλεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για τον υπολογισμό της παροχής βάσει ορισμένων παραμέτρων.
Καθίσταται προφανές ότι η συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου επέλεξε την τακτική των καθυστερήσεων ώστε να μην εισπράξει, προ της αποχώρησής της, πολιτικό κόστος από το μεγάλο μαχαίρι στα εφάπαξ.
Στην πράξη όλες αυτές οι ρυθμίσεις που προώθησε προς ψήφιση ο νυν υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης και στήριξε η συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου δίνουν τα απαραίτητα «εργαλεία» ώστε κάποιος να μην μπορεί να λάβει ούτε σεντ παραπάνω απ’ όσα κατέβαλε κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου στο Ταμείο του.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι όπως τα έχει καταφέρει ο ακόμη υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης, έχουν δημιουργηθεί δύο κατηγορίες συνταξιούχων ή ακόμη ασφαλισμένων που είναι στην έξοδο και που όλοι αυτοί περιμένουν να λάβουν το εφάπαξ τους.
Ετσι, όσοι έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση για την καταβολή του εφάπαξ συνεπεία της συνταξιοδότησής τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013, το πιθανότερο είναι να μην έχουν μειώσεις στο καταβαλλόμενο ποσό το οποίο υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 29.000 ευρώ.
Το «νοικοκύρεμα»
Αντίθετα οι άτυχοι που μπόρεσαν να καταθέσουν αίτηση από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 όχι μόνο δεν γνωρίζουν πότε θα λάβουν το εφάπαξ, αλλά δεν μπορούν να ξέρουν και το ύψος αυτού (όπως αναγράφηκε παραπάνω, υπολογίζεται περίπου στα 20.000 ευρώ, αφού η Εθνική Αναλογιστική Αρχή περί άλλα τυρβάζει).
Για να δούμε λοιπόν πόσο «νοικοκύρεψε» τους ασφαλισμένους ο κ. Βρούτσης καλό είναι να δούμε την περιπέτεια όσων κατέθεσαν αίτηση για το εφάπαξ μέχρι και την 31η.8.2013 και η συνταξιοδοτική τους απόφαση εκδόθηκε πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2014. Αυτοί λοιπόν, που ανέρχονται σε περίπου 16.000 ανθρώπους, περίμεναν -οι περισσότεροι- για πιο πολύ από 15 μήνες για να λάβουν το εφάπαξ.
Σε εκκρεμότητα
Αναλυτικότερα, 7.500 από αυτούς έλαβαν το εφάπαξ στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014, ενώ για ακόμη 3.500 έχει οριστεί ως ημερομηνία καταβολής η 10η Ιανουαρίου 2015 (ύστερα από 16,5 μήνες δηλαδή).
Ωστόσο και με αυτή την καταβολή εξαντλείται η έξτρα χρηματοδότηση προς το ταμείο πρόνοιας ύψους 175,75 εκατ. ευρώ. Ετσι, 4.800 αιτήσεις μένουν σε εκκρεμότητα, ενώ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ελπίζει να καταβάλει τα σχετικά ποσά μέχρι τον Απρίλιο του 2015 (με τις εισφορές των εργαζομένων που θα εισπράξει). Στην πράξη βέβαια όλοι αυτοί μένουν ακάλυπτοι.
Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται άλλοι 23.000 εν δυνάμει συνταξιούχοι (που κατέθεσαν αίτηση μετά την 1η.9.2013), αφού αυτοί δεν γνωρίζουν το παραμικρό. Βέβαια ούτε λόγος για όσους συνταξιοδοτηθούν από τούδε και στο εξής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ταμεία πρόνοιας που χορηγούν, λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αλλά και των μειώσεων των εισροών τους (εισπράττουν περίπου το 4% επί των αποδοχών οι οποίες έχουν περικοπεί δραματικά στα χρόνια του Μνημονίου), υπάρχουν τεράστιες μαύρες τρύπες που στην ουσία τούς εμποδίζουν να δίνουν τα εφάπαξ που οφείλουν.
Η 15ετία
Το θέμα που υπάρχει για τα ταμεία πρόνοιας που ασφαλίζουν μισθωτούς ιδιωτικού τομέα (και τα οποία επίσης εισέρχονται στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από την 1.1.2015) είναι αν θα ισχύσει ο χρονικός ορίζοντας της 15ετίας για τον ισοσκελισμό των εσόδων-εξόδων τους, όπως ισχύει και στα ταμεία πρόνοιας του δημόσιου τομέα. Αν δεν συμβεί αυτό (για παράδειγμα, τεθεί ορίζοντας ενός έτους, όπως ζητά η τρόικα και έχει συναινέσει η κυβέρνηση), τότε τα εφάπαξ θα πρέπει να πέσουν ακόμη και κάτω από το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου