Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ο «λογαριασμός» των πρώτων εξαγγελιών

Ο «λογαριασμός» των πρώτων εξαγγελιών

Σε συμφωνία με τους δανειστές για ψαλίδισμα του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος προσβλέπει η νέα κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τα πρώτα μέτρα
o-logariasmos-twn-prwtwn-eksaggeliwn
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, μείωση των αντικειμενικών αξιών, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, δώρο Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους, θέσπιση κλίμακας με αφορολόγητο 12.000 ευρώ και προσλήψεις όσων απολύθηκαν από το δημόσιο. Οι πρώτες εξαγγελίες των νέων υπουργών, αν και δεν έχουν εξειδικευτεί ακόμη όσον αφορά στον χρόνο αλλά και στον ακριβή τρόπο υλοποίησής τους ανεβάζουν τον «λογαριασμό» σε υψηλά επίπεδα χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί πώς και σε τι βαθμό θα υπάρξει αναπλήρωση των χαμένων εσόδων ή κάλυψη της υπέρβασης δαπανών.
Μια πρώτη απάντηση, προέκυψε από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Μια πρώτη απάντηση, προέκυψε από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας, μίλησε γιακατάρτιση 4ετούς σχεδίου το οποίο θα προβλέπει εκτέλεση πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Αυτό,συνεπάγεται «απελευθέρωση» περίπου πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2015. Υπό μια προϋπόθεση. Ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν μια τόση δραματική αλλαγή η οποία πρακτικά ισοδυναμεί με εξ’ αρχής συμφωνία. Αν τέτοια συμφωνία δεν υπάρξει, τότε θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης.
Από σήμερα, και με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί πλέον και η τελετή παράδοσης παραλαβής των υπουργείων, το οικονομικό επιτελείο θα μπει πλέον σε διαδικασία αποτίμησης των εξαγγελιών που έχουν γίνει αυτή τη φορά με βάση τα πραγματικά μεγέθη που θα θέσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στη διάθεση του νέου οικονομικού επιτελείου. Ο «λογαριασμός» για όσα έχουν ακουστεί κατά τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης ανεβαίνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα:
1.      Η καταβολή της 13ης σύνταξης σε περίπου 1,267 εκατομμύρια συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ κοστίζει περίπου 550 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος των χρημάτων, θα επιστρέψει στο κράτος καθώς εκτιμάται ότι αυτά τα χρήματα θα πέσουν στην κατανάλωση που σημαίνει περισσότερος φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και περισσότερος ΦΠΑ (υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συναλλαγές δεν θα είναι «μαύρες»).
2.      Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ σε συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, μπορεί να κοστίσει έως και 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ αλλά αυτό εξαρτάται από το πώς θα συνταχθεί η φορολογική κλίμακα αλλά και από το που θα οριστεί το αφορολόγητο του νέου φόρου. Σε κάθε περίπτωση, φόρος τύπου ΦΜΑΠ δεν μπορεί να αποδώσει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι προϋπολογισμένα να εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ για το 2015. Βέβαια, και στην περίπτωση του φόρου ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να προσβλέπει σε κάλυψη ενός μέρους της «χασούρας» από τους έμμεσους φόρους που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τα ποσά που θα διαθέσουν οι ιδιοκτήτες όχι για πληρωμή φόρων αλλά και για κατανάλωση.
3.      Η αύξηση του βασικού μισθού, απαιτεί σωστές προβλέψεις προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά το δημοσιονομικό κόστος. Το μέτρο,αφορά μεν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά χτυπά απευθείας στην κερδοφορία των επιχειρήσεων από την οποία το δημόσιο προσβλέπει να εισπράξει περισσότερο φόρο εισοδήματος. Από την άλλη, μεγαλύτερα εισοδήματα για τους υπαλλήλους σημαίνει περισσότερος φόρος εισοδήματος και περισσότεροι έμμεσοι φόροι. Η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί:
a.      Το που θα «κάτσει» το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας. Αν διαμορφωθεί στα 12.000 ευρώ, τότε οι εργαζόμενοι που σήμερα κινούνται στα επίπεδα των 586 ευρώ, και αύξηση θα πάρουν και επιπλέον φόρο θα πληρώσουν καθώς δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο
b.      Το αν οι εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν τις αυξήσεις ως πρόσχημα για να προχωρήσουν σε απολύσεις. Κάτι τέτοιο, χτυπάει και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων
4.      Η φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων με το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ μπορεί να μειώσει τα φορολογικά έσοδα ακόμη και κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ καθώς η κρίση έχει μεταφέρει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους στα επίπεδα εισοδήματος των 12.000 ευρώ και κάτω. Πώς μπορούν να αντισταθμιστούν αυτές οι απώλειες; Ιδιαίτερη σημασία έχει σε αυτό το σημείο η χθεσινή δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε χθες το βράδυ για ανακατανομή των φορολογικών βαρών. Που σημαίνει ότι ένα μέρος των απωλειών, μπορεί να καλυφθεί από την αναμόρφωση των υπόλοιπων κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή της κλίμακας θα χτυπήσει αμέσως τα δημόσια έσοδα καθώς ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η επίπτωση φαίνεται από τον επόμενο μήνα της ψήφισης μέσα από τη διαδικασία της παρακράτησης φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου