Σελίδες

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Μας στέλνουν στην εφορία για υπηρεσία που διατίθεται ηλεκτρονικά

Μας στέλνουν στην εφορία για υπηρεσία που διατίθεται ηλεκτρονικά

Ενώ η φορολογική ενημερότητα διατίθεται ηλεκτρονικά, η ΓΓΔΕ με ανακοίνωση στέλνει τους φορολογούμενους στην… εφορία. Τέσσερις ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί για το θέμα
mas-stelnoun-stin-eforia-gia-upiresia-pou-diatithetai-ilektronika
Το να εκδίδουν δύο διαφορετικές υπηρεσίες του δημοσίουαντιφατικές ανακοινώσεις έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Αλλά το να εκδίδει μια συγκεκριμένη υπηρεσία ανακοίνωση για να… διαψεύσει τον εαυτό της –και μάλιστα παραπλανώντας τους πολίτες τη δεύτερη φορά καθώς τα όσα αναφέρονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα- αποτελεί αναμφίβολα… πρωτοτυπία.
Ο λόγος για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία μέσα σε διάστημα 45 ημερών έχει εκδώσει …τέσσερις διαφορετικές ανακοινώσεις για να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς συμβαίνει με την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και – απ’ ότι φαίνεται – θα χρειαστεί να βγάλει και 5η.
Στις 11 Νοεμβρίου, η κυρία Σαββαΐδου ανακοίνωνε ότι ακόμη και αυτοί που έχουν βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικά την φορολογική τους ενημερότητα
Στις 11 Νοεμβρίου, η κυρία Σαββαΐδου ανακοίνωνε ότι ακόμη και αυτοί που έχουν βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικά την φορολογική τους ενημερότητα. Στις 30 και στις 31 Δεκεμβρίου και πάλι από το γραφείο της κυρίας Σαββαΐδου εκδόθηκε ανακοίνωση ότι η έκδοση ηλεκτρονικής ενημερότητας για τους έχοντες βεβαιωμένες οφειλές δεν είναι δυνατή και οι πολίτες πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να προσέρχονται στη Δ.Ο.Υ. Κι όμως. Η αλήθεια είναι ότι η φορολογική ενημερότητα για τους έχοντες βεβαιωμένες οφειλές(πρακτικά είναι όλοι οι Έλληνες λόγω ΕΝΦΙΑ) μπορεί να εκδοθεί και ηλεκτρονικά (τουλάχιστον για τις δύο από τις τέσσερις περιπτώσεις για τις οποίες εξακολουθεί να χρειάζεται ενημερότητα βάσει του νόμου). Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος, είναι αυτό που έκανε το theTOC.gr χθες το βράδυ ανήμερα Πρωτοχρονιάς. Να πληκτρολογήσει τους κωδικούς στο Taxis και να πάρει την ενημερότητα η οποία έχει διάρκεια ενός μήνα.
Να τι έλεγε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στις 11 Νοεμβρίου:
 «Mε σκοπό τη διευκόλυνση και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές τους, ολοκληρώθηκε, μετά από οδηγίες της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η αναβάθμιση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Έκδοση Αποδεικτικού Ενημερότητας για Χρέη προς το Δημόσιο»  (Δ.ΗΛΕ.Δ. / Γ.Γ.Δ.Ε.).
Εφεξής, εκδίδεται ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας ισχύος στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1) Για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου.
2) Για είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Κυβέρνησης, εφόσον οι συνολικές οφειλές δεν υπερβαίνουν τα τριάντα (30) ευρώ.
3) Για είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Κυβέρνησης, εφόσον οι οφειλές δεν είναι ληξιπρόθεσμες».
Τόσο στις 30 Δεκεμβρίου όσο και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η ΓΓΔΕ εξέδωσε νέα ανακοίνωση με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο αναφέροντας:
 «Το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας χορηγείται κανονικά, σε πολίτες που είναι ενήμεροι στις οφειλές τους, ακόμα και αν υφίστανται μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησής του. Ειδικότερα στην περίπτωση αυτή οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για τη χορήγηση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, καθώς όταν υπάρχουν βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν είναι δυνατή ηλεκτρονικά η χορήγησή του».
Ενώ στις 11 Νοεμβρίου μας έλεγαν να χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, στις 31 Δεκεμβρίου μας λένε να πάμε στην εφορία. 
Δηλαδή ενώ στις 11 Νοεμβρίου μας έλεγαν να χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, στις 31 Δεκεμβρίου μας λένε να πάμε στην εφορία. Το πόσο σημαντική είναι η διαφορά και το πόσος κόσμος μπορεί να παραπλανηθεί και να στηθεί στην ουρά της εφορίας προκύπτει από το εξής: Βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία,οι οποίες ακόμη δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έχουν αυτή τη στιγμή περίπου πέντε εκατομμύρια Έλληνες. Διότι τόσοι είναι αυτοί που χρωστούν στην εφορία την 5η και την 6η δόση του ΕΝΦΙΑ.
Διαβάζοντας κανείς τη 2η ανακοίνωση της κυρίας Σαββαΐδου θα υπέθετε ότι το σύστημα έπαψε να λειτουργεί. Κάτι τέτοιο, τουλάχιστον χθες ανήμερα της Πρωτοχρονιάς δεν συνέβαινε. Επιχειρήσαμε να εκδώσουμε φορολογική ενημερότητα για δύο διαφορετικούς λόγους:
1.     Την είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημοσίου πλην κεντρικής κυβέρνησης και
2.     Για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου
Και στις δύο περιπτώσεις, εκδόθηκε η ενημερότητα με διάρκεια ενός μήνα δηλαδή με ημερομηνία λήξης της 1ην Φεβρουαρίου 2015. Και στις δύο περιπτώσεις η ενημερότητα ανέφερε: «Βεβαιώνεται ότι ο παραπάνω είναι ενήμερος για τα χρέη του στη φορολογική διοίκηση»
Πότε δεν μπορεί να πάρει ηλεκτρονική ενημερότητα αυτός που έχει βεβαιωμένες οφειλές αλλά μη ληξιπρόθεσμες; Μόνο αν θέλει να εκδώσει ενημερότητα για τη μεταβίβαση ακινήτου ή για την είσπραξη χρημάτων από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις πράγματι είναι απαραίτητη η προσέλευση στη Δ.Ο.Υ καθώς συντρέχουν λόγοι συμψηφισμού φόρων και απαιτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου