Σελίδες

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Οι προτάσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Οι προτάσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Αναρτήθηκε σήμερα (30/1) στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, η τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων. Η Έκθεση αναφέρεται στο τρίμηνο Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2014 και μεταξύ άλλων αναφέρει πως «οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβριο 2014 χωρίς μια τέτοια συμφωνία».
«Να διορθωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα της τρόικας»
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υπογραμμίζει την ανάγκη συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους προκειμένου να καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές δαπάνες της χώρας.
Η κυβέρνηση «θα πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια (κυρίως προς το ΔΝΤ) ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει μετά τον Ιούλιο 2015 όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη για 8,8 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ, δευτερευόντως έναντι του ΔΝΤ και τόκους», σημειώνει σε άλλο σημείο της, η Έκθεση.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρεται στην ανάγκη να διορθωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα της τρόικας, να σχεδιασθεί ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης που προ κρίσης υπήρξε «προσοδοθηρικό».
«Στην ΕΕ αυξάνεται η πίεση για συνολικές λύσεις. Προς το παρόν, η έμφαση είναι στην επιτάχυνση της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω νέων πρωτοβουλιών. Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει χρόνο ώστε να επωφεληθεί από τις συντελούμενες διεργασίες» σημειώνει μεταξύ άλλων το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.
Οι στόχοι σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι:
Να αποφευχθεί η έξοδος από την Ευρωζώνη
  • Να υπάρξει συμφωνία για διορθώσεις και εφαρμογή του ισχύοντος (έως τέλη Φεβρουαρίου μετά την παράταση που δόθηκε) προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. «Πιθανόν θα ζητηθεί νέα παράταση ενός ή περισσότερων μηνών ώστε να έχει χρόνο η νέα κυβέρνηση να προετοιμάσει τη νέα φάση διαπραγμάτευσης» εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού.
  • Να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια («μετά το μνημόνιο ΙΙ»)
  • Η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να συμβάλει ώστε πολιτικοί θεσμοί και διαδικασίες να μην παραμελούν την οικονομική αποτελεσματικότητα
  • Το «τέλος της λιτότητας» καθ’ εαυτό, παραπέμπει σε ελλείμματα, όμως το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη
  • Να γίνει αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη του δημόσιου χρέους της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου