Σελίδες

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Σε απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια συνδεδεμένα με το φράγκο change-630.jpg

Σε απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια συνδεδεμένα με το φράγκο

change-630.jpg

Ελβετική «θηλιά» για 65.000 δανειολήπτεςΕλβετική «θηλιά» για 65.000 δανειολήπτες | REUTERS / Pierre Albouy
Δυσάρεστη έκπληξη για περισσότερους από 60.000 Έλληνες δανειολήπτεςαποτέλεσε η χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να «ξεκλειδώσει» την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος με το ευρώ.
Συγκεκριμένα, αυξάνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, κατά περίπου 25% η δόση τωνστεγαστικών δανείων όσων έλαβαν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, ενώ οι «εγκλωβισμένοι» δανειολήπτες χρωστούν πλέον περισσότερα από αυτά που δανείστηκαν και έχουν ήδη αποπληρώσει.
Για παράδειγμα, το 2008 η ισοτιμία ήταν 1,613 ενώ τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 1,215. Ετσι, ένας δανειολήπτης που είχε λάβει το 2008 δάνειο 141.000 ευρώ κατέβαλε μέχρι την άνοιξη του 2014 περίπου 65.000 ευρώ, όμως με την αλλαγή της ισοτιμίας έφτασε να χρωστάει 162.000 ευρώ!
Θυμίζουμε ότι η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο στο ελβετικό φράγκο, εκτοξεύοντας στα ύψη την ισοτιμία του έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του δολαρίου.
Τότε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έβαλε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού και να προστατέψει τους εξαγωγείς και την οικονομία της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έσπασαν τα τηλέφωνα στα υποκαταστήματα των τραπεζών, κυρίως της Eurobank και της Πειραιώς, που έχουν τα περισσότερα δάνεια σε ελβετικό φράγκα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το «καπέλο» στα ελληνικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ μετά τη χθεσινή απόφαση των Ελβετών.
Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι «Ελβετοί» δανειολήπτες έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν δικαστικά καθώς αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι δεν είχαν πλήρη και σαφή ενημέρωση για τον συναλλαγματικό κίνδυνο που είχαν τα συγκεκριμένα δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου