Σελίδες

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Όλα τα σενάρια για ELA και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Όλα τα σενάρια για ELA και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Σε 48 ώρες κρίνεται η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών – Ποιες εναλλακτικές φέρεται να εξετάζει ο Μάριο Ντράγκι – Ποια ποσά έχουν πέσει στο τραπέζι
ola-ta-senaria-gia-ela-kai-programma-posotikis-xalarwsis
Το εξαιρετικά κρίσιμο 48ωρο τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για την γενικότερη κατάσταση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας ξεκινάει. Αύριο, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα επιτρέψει τη χορήγηση κεφαλαίων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες από την Μηχανισμό Έκτακτης Χρηματοδότησης. Και την Πέμπτη, κατά την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μέσα στο 2015, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το περίφημο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ένα πρόγραμμα που ισοδυναμεί, πρακτικά με εκτύπωση χρήματος από την πλευρά της ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «θηρίο» του αποπληθωρισμού και της Ευρωζώνης.
Ενώ για τον ELA η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη ότι τα «ακριβά» κεφάλαια θα δοθούν στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες (που πηγάζουν κυρίως από τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων αλλά και την διαβλεπόμενη ανάγκη αγοράς των εντόκων γραμματίων που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να καλύψει τις δικές του ανάγκες), για το περιεχόμενο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το τοπίο είναι «θολό». Κεντρικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα καθώς ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Πέμπτης, οι επικεφαλής της ΕΚΤ τηρούν σιγή ιχθύος.
·        Θα υπάρχει όριο στις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ –τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε ποσό της τάξεως των 550 δισεκατομμυρίων ευρώ- ή η ΕΚΤ θα αφήσει το ζήτημα ανοικτό στέλνοντας για μια ακόμη φορά το μήνα στις αγορές ότι θα κάνει «ότι είναι απαραίτητο;» (whatever it takes όπως είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν ο κ. Ντράγκι).
·        Ποιος θα είναι ο αγοραστής των ομολόγων; Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο φέρει ως αγοραστή απευθείας την ΕΚΤ. Αν αυτό γίνει, ο όποιος κίνδυνος χρεοκοπίας μιας εκ των χωρών της Ευρωζώνης, θα κατανέμεται ουσιαστικά μεταξύ όλων των χωρών μελών της Ευρωζώνης. Το εναλλακτικό σενάριο που έχει αρχίσει και «φουντώνει» τα τελευταία 24ωρα, φέρνει τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να παίζουν τον ρόλο του αγοραστή. Σε μια τέτοια περίπτωση – η συγκεκριμένη λύση φέρεται να μπορεί να γίνει ευκολότερα αποδεκτή από την Γερμανία- το ρίσκο δεν επιμερίζεται αλλά επικεντρώνεται στη χώρα η οποία και προχωρεί στις αγορές των ομολόγων. Πρακτικά, ισοδυναμεί βέβαια με κίνηση χαλάρωσης της κοινής νομισματικής πολιτικής. Τις τελευταίες ώρες, διακινείται σενάριο σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση αγοράς «εγχώριων» ομολόγων, οι κατά τόπους κεντρικές τράπεζες θα προχωρούν και στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (τα λεγόμενα CDS) προκειμένου να αντισταθμίσουν τον όποιο κίνδυνο χρεοκοπίας της οικονομίας. 
·        Θα μπορεί, είτε η ΕΚΤ είτε η Τράπεζα της Ελλάδας, να αγοράζουν ομόλογα έκδοσης είτε του ελληνικού δημοσίου είτε ελληνικών επιχειρήσεων; Από τις διαρροές και τις δηλώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι η δυνατότητα αγοράς, θα συνδεθεί με την ύπαρξη Προγράμματος. Πρακτικά, η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα και θα είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα σημάνει ενδεχόμενη παράταση του μνημονίου όπως φημολογείται τις τελευταίες ημέρες και ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ελληνικών ομολόγων; 
·        Θα υπάρχει συγκεκριμένη διάρκεια του προγράμματοςαγοράς ομολόγων ή η ΕΚΤ θα αφήσει ανοικτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου