Σελίδες

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

WSJ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενο GRexit

WSJ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενο GRexit

Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης ελέγχουν τα εσωτερικά συστήματά τους και ανασύρουν τα προ διετίας σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη μετά τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».
Μεταξύ των εταιρειών που κάνουν τέτοιου είδους ασκήσεις είναι η Citigroup, η Goldman Sachs και η χρηματιστηριακή εταιρεία ICAP, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Τα σχέδια των εταιρειών περιλαμβάνουν αναλυτικούς ελέγχους των αντισυμβαλλομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεασΤούν σημαντικά από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, εξετάζοντας την έκθεσή τους όσον αφορά τις πιστώσεις και δοκιμάζοντας πώς θα μπορούσαν να παράσχουν διασυνοριακή χρηματοδότηση για τοπικές δραστηριότητες.
Μερικές εταιρείες ετοιμάζονται, επίσης, για τις επιπτώσεις στα συστήματα πληρωμών και κάνουν δοκιμαστικές ασκήσεις στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης των νομισμάτων για να δουν πώς θα αντιμετώπιζαν την περίπτωση προσθήκης ενός νέου ελληνικού νομίσματος ή ενδεχόμενους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν ότι η πιθανότητα μίας εξόδου της Ελλάδας είναι πολύ μικρή. Οικονομολόγοι της Commerzbank υπολόγισαν την πιθανότητα αυτή σε κάτω από το 25%. «Να ελπίζεις για το καλύτερο, να προγραμματίζεις για το χειρότερο» δήλωσε ο Φρέντερικ Πόντσο, διαχειριστικός εταίρος της συμβουλευτικής εταιρείας Grey Spark.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες συχνά δοκιμάζουν τα συστήματά τους για διάφορα γεγονότα, όπως μία ταχεία μεταβολή των πετρελαικών τιμών ή το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτό σημαίνει ότι ανασύρουν τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί προς διετίας, όταν η διάσπαση της Ευρωζώνης ήταν ένα φλέγον θέμα.
Το 2011 και το 2012, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι επιχειρήσεις με σημαντικής έκθεση σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού είχαν διαμορφώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη διάσπαση.
Στα τέλη του 2011, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Ντέιβιντ Ράτερ δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε δοκιμάσει την πλατφόρμα της διαπραγμάτευσης νομισμάτων για το σύνολο των 17 νομισμάτων της Ευρωζώνης που θα επανεμφανίζονταν στην περίπτωση πλήρους διάσπασης της Ευρωζώνης. Η χρηματιστηριακή εταιρεία διεξήγαγε παρόμοιες ασκήσεις νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, δήλωσαν δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου