Σελίδες

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Οι Ελληνες εργάζονται 5,5 ώρες περισσότερο κάθε εβδομάδα σε σχέση με τους Ευρωπαίους

Οι Ελληνες εργάζονται 5,5 ώρες περισσότερο κάθε εβδομάδα σε σχέση με τους Ευρωπαίους

H ελληνική οικονομία ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η οικονομία με τον υψηλότερο μέσο εβδομαδιαίο αριθμό ωρών εργασίας σε σχέση με την Ευρωζώνη, επισημαίνει η Eurobank.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι Ελληνες εργάζονται 5,5 ώρες περισσότερο την εβδομάδα από ό,τι κατά μέσο όρο εργάζονται οι υπάλληλοι στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει η Eurobank στο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία».

Σύμφωνα με την τράπεζα, από το πρώτο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2014, ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός ωρών εργασίας παρουσίασε πολύ μικρές μεταβολές και συγκεκριμένα το μέγιστο ήταν στις 42,6 ώρες, ενώ το ελάχιστο ήταν στις 41,8. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει «ότι η προσαρμογή προς ένα νέο σημείο ισορροπίας στην αγορά εργασίας επηρέασε περισσότερο την απασχόληση σαν απόλυτο μέγεθος (π.χ. αριθμός απασχολουμένων) παρά την έντασή της, δηλαδή ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο».

Αυτή η πολύ μικρή μεταβλητότητα ήταν αποτέλεσμα τόσο των μεταβολών στον τομέα της ζήτησης εργασίας, όσο και των μεταβολών στον τομέα της προσφοράς εργασίας, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η οικονομία με τον υψηλότερο μέσο εβδομαδιαίο αριθμό ωρών εργασίας σε σχέση με την Ευρωζώνη. Στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ο μέσος Ελληνας εργαζόμενος δούλευε κατά μέσο όρο περίπου 5,5 ώρες περισσότερο εβδομαδιαίως από τον αντίστοιχο μέσο Ευρωπαίο. «Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το επίπεδο της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη χαμηλής παραγωγικότητας», εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Σύμφωνα με την Eurobank, στην αρχή της μεγάλης ελληνικής ύφεσης, όταν λίγοι ήταν αυτοί που προέβλεπαν το μέγεθος και πόσο μάλλον τη διάρκεια της επερχόμενης τότε οικονομικής συρρίκνωσης, η αρχική μείωση των μισθών μπορεί να δημιούργησε μια τάση για μείωση των προσφερόμενων ωρών εργασίας. Στη συνέχεια, όμως, με την πάροδο του χρόνου, καθώς ενσωματωνόταν στις προσδοκίες των καταναλωτών και των εργαζομένων το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε, και άρχιζε ο πλούτος τους –σε όλες τις μορφές, μετρητά στις τράπεζες, αξία μετοχών, αξία διαμερισμάτων– να μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, δημιουργήθηκε μια τάση για αύξηση των προσφερόμενων ωρών εργασίας από την πλευρά των καταναλωτών. Ετσι, παρά τη μείωση του μισθού, εκτίμησαν ότι θα πρέπει να εργαστούν περισσότερες ώρες για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αναφέρει η τράπεζα.

Πέραν αυτών, η Eurobank εξετάζει και τη μεταβολή των τιμών των διαμερισμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 ο ετήσιος ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων παρουσίασε επιβράδυνση από -7,12% στο τρίτο τρίμηνο στο -5,83%. Επίσης, από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, η συσσωρευμένη πτώση των τιμών των διαμερισμάτων έφτασε το 38,11%.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, η συγκεκριμένη πτώση, σε συνδυασμό και με το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρας μας, ισοδυναμεί με ένα αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου (negative wealth effect), το οποίο οδήγησε σε μείωση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η μοναδική επίδραση που έχει το συγκεκριμένο φαινόμενο στην οικονομία, καθώς επηρέασε έμμεσα και την προσφορά εργασίας, κατά την Eurobank.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου