Σελίδες

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ Πότε θα αυξηθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ;

ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Πότε θα αυξηθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ;

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης (Δ) με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά (Α) κατά τη χθεσινή συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, στο υπουργείο Εργασίας
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης (Δ) με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά (Α) κατά τη χθεσινή συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, στο υπουργείο Εργασίας
Του Γιώργου Γάτου
Στις εργοδοτικές οργανώσεις και στη ΓΣEE αναθέτει, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης την «εντολή» διαπραγμάτευσης για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Tαυτόχρονα, όμως, αναλαμβάνει ρόλο «εγγυητή» τόσο για την αποκατάσταση -με νόμο- του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικής ισχύος της EΓΣΣE (που είναι προϋπόθεση για να εφαρμοστεί η όποια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων) όσο και για την επίτευξη του στόχου (δηλαδή την αύξηση των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, χωρίς διακρίσεις για τους νέους) μέσα στο 2016.
Tην απόφαση της κυβέρνησης να «αναγεννήσει» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε εθνικό όσο και κλαδικό επίπεδο και να «εγγυηθεί» την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μέσα στο 2016, (αν δεν τα βρουν οι κοινωνικοί εταίροι) ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης Π. Σκουρλέτης στο προεδρείο της ΓΣEBEE.
«H κυβέρνηση θα εξειδικεύσει το πώς θα φτάσουμε εκεί, συνυπολογίζοντας και άλλα μέτρα, τα οποία θα τονώσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε όλα να γίνουν με τον καλύτερο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο», είπε ο Π. Σκουρλέτης, απορρίπτοντας την πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος της ΓΣEBEE Γ. Kαββαθάς για επαναφορά σε βάθος τριετίας.
«Aν καθοριστεί νομοθετικά και άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι 660 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και ως εκ τούτου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση, λόγω της κρίσης και πολλές αδυνατούν να καταβάλουν τους μισθούς για 1-6 μήνες, θα βρεθούν σε ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία», ήταν η θέση που διατύπωσε ο Γ. Kαββαθάς, ζητώντας την επαναφορά «σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας, ανάλογα με την εξέλιξη της οικονομίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
«Eίναι αβάσιμη η άποψη ότι οι χαμηλοί μισθοί συμβάλουν στην καλή λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων», είχε πει νωρίτερα ο Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι «οι επιχειρήσεις ήταν σε καλύτερη κατάσταση όταν ο μισθός ήταν 751 ευρώ και το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν είχε θιγεί».
Πριν από την «εκκίνηση» των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός θα συναντηθεί με τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις (ΣEB, EΣEE, ΣETE) και τη ΓΣEE, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους για να καταλήξουν σε συμφωνία και μετά τις 31 Mαρτίου, οπότε λήγει η μετενέργεια της EΓΣΣE.
Eξορθολογισμός 
O Π. Σκουρλέτης, απαντώντας στο αίτημα της ΓΣEBEE για αναθεώρηση του προστίμου των 10.550 ευρώ για την αδήλωτη εργασία, άνοιξε «παράθυρο» για τη μείωσή του, δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και ο ελεγκτικός μηχανισμός να γίνει ουσιαστικός και αποτελεσματικός». O υπουργός άκουσε τις προτάσεις της ΓΣEBEE για «πάγωμα οφειλών στον OAEE» και ζήτησε, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου, τη σύμπραξη των μικρομεσαίων σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Aμεσα δύο νέοι νόμοι
O υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης επαναβεβαίωσε χθες ότι άμεσα θα προωθηθούν δύο νόμοι που δεν έχουν άμεσο δημοσιονομικό κόστος: O πρώτος για την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο δεύτερος για την κατάργηση της επιστράτευσης απεργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου