Σελίδες

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Τα τρία «όχι» και η κόντρα Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ

Τα τρία «όχι» και η κόντρα Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ

Στην πολιτική αρένα θέλει να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά μένοντας μακριά από την τεχνική αξιολόγηση της τρόικας η οποία φέρνει… μέτρα
ta-tria-oxi-kai-i-kontra-baroufaki--ntaiselmploum
Η τρόικα, λειτουργεί βάση… συμβολαίου το όνομα του οποίου είναι«μνημόνιο». Το συμβόλαιο αυτό λέει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να απελευθερωθούν πόροι περίπου 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ τόσο από την Ευρώπη όσο και από το ΔΝΤ. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να συμφωνηθεί ότι μπορούν να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν προβλεφθεί για το 2015, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, η τρόικα ήταν που έβλεπε δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να συνταχθεί και να αποσταλεί και το περίφημο email Χαρδούβελη. Έκτοτε, κατεγράφη ηκατακόρυφη μείωση των φορολογικών εσόδων (ειδικά τον Ιανουάριο, η κατάσταση είναι πολύ κακή τόσο για τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ όσο και για τα έσοδα από τον ΦΠΑ για την πληρωμή των οποίων δόθηκε παράταση) αλλά και κατάρρευση των εισπραγμένων ασφαλιστικών εισφορών. Με μαθηματική ακρίβεια, βλέποντας αυτά τα νούμερα η τρόικα θα ζητούσε ακόμη περισσότερα μέτρακαθώς η εντολή που έχει είναι να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλησε να ξεκαθαρίσει στον επικεφαλής του Eurogroup ότι δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Είναι πλέον σαφές ότι θέλει να μεταφέρει το «παιχνίδι» στο πολιτικό γήπεδο. Εκεί όπου μπορούν να συζητηθούν πράγματα όπως η «χαλάρωση» των στόχων για τη διαμόρφωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ή η αναχρηματοδότηση του χρέους. Με την τρόικα τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει καθώς ως «τεχνοκράτες» δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να εμπλακούν σε τέτοιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.
Μετά την τροπή που πήραν χθες τα πράγματα και τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν (ο κ. Βαρουφάκης δημόσια κατηγόρησε την τρόικα για αντιευρωπαϊκή στάση ενώ και ο επικεφαλής του Eurogroup δημόσια απέρριψε ουσιαστικά το ελληνικό αίτημα για συνδιάσκεψη για το χρέος) φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα είναι ταχύτατες. Τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των Ευρωπαίων θα επιδιωχθεί η όποια τελική συμφωνία να κλείσει αρκετά νωρίτερα από τον Ιούνιο που έχει θέσει πολλές φορές ως χρονικό όριο και η ελληνική πλευρά. Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας στις τέσσερις Ιανουαρίου ενόψει και του Eurogroup στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τι προτείνει η ελληνική πλευρά

Από τις χθεσινές δηλώσεις Βαρουφάκη, διεφάνη ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να υπογράψει μια συμφωνία με την οποία θα δεσμεύεται για εκτέλεση κρατικών προϋπολογισμών χωρίς πρωτογενή ελλείμματα ή και μικρά πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική πλευρά, φέρεται επίσης να έχει δεσμευτεί απέναντι στους εταίρους για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν κατά κύριο λόγο στο περιορισμό της φοροδιαφυγής και την πάταξη της διαφθοράς. Αυτή η μεταρρύθμιση, φέρεται να ικανοποιηθεί ακόμη και τους Γερμανούς οι οποίοι ανοικτά ομιλούν για την αναγκαιότητα να πληρώσει κάποια στιγμή και η ελληνική ελίτ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου