Σελίδες

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ Το «λογαριασμό» των εξαγγελιών της ετοιμάζει η κυβέρνηση - Προτεραιότητες σε κατάργηση ΕΝΦΙΑ και συντάξεις

ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

Το «λογαριασμό» των εξαγγελιών της ετοιμάζει η κυβέρνηση - Προτεραιότητες σε κατάργηση ΕΝΦΙΑ και συντάξεις

Το «λογαριασμό» των εξαγγελιών της ετοιμάζει η κυβέρνηση - Προτεραιότητες σε κατάργηση ΕΝΦΙΑ και συντάξεις
ΤΗΣ Μαρίας Βουργάνα
Στην κοστολόγηση όλων των μέτρων και παροχών που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση σε ορίζοντα τετραετίας προχωρεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας έχει ζητήσει από τους υπουργούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να διαμορφωθεί το τελικό ύψος του «λογαριασμού», ο οποίος σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα είναι δυσθεώρητος και «θα απλωθεί στην τετραετία». Πάντως, σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα χρειαστεί να καταρτίσει ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό ή να επικαιροποιήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων-παροχών θα καθοριστούν μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, με τον Δημ. Μάρδα να εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας. «Βάζω στοίχημα ότι θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 
Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου θα κοστολογήσουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δίνοντας προτεραιότητα στα μέτρα άμεσης εφαρμογής που έχουν αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 2015, όπως:
• Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από έναν νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Από τους φόρους στην περιουσία προβλέπεται να εισπραχθούν φέτος 3,5 δισ. ευρώ. Με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει απώλεια εσόδων, η οποία -όπως ανέφερε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη- θα καλυφθεί από τα έσοδα που θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
• Η επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις έως 700 ευρώ. Η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί στο τέλος του έτους και στόχος είναι το κόστος να μην υπερβεί τα 550 εκατ. ευρώ.
• Το «πάγωμα» κάθε νέας μείωσης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
• Οι παροχές σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα, αν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια) μέσω ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (και όχι του μηχανισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος της προηγούμενης κυβέρνησης) που, με επιπλέον πόρους από την Ε.Ε., θα «καλύπτει» ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα, στέγαση, σίτιση, κάρτες μετακίνησης με τα ΜΜΜ κ.α.
Η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ για όλους θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα του 2015, αλλά δεν θα επιβαρύνει τον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Το κόστος θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2016, αφού μέχρι να εφαρμοστεί η νέα κλίμακα η παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις θα γίνεται με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.
Το όφελος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους μετά την επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ θα αποτυπωθεί στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, μέσω της οποίας θα επιστραφεί και ο επιπλέον φόρος που θα παρακρατηθεί φέτος από τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ο Δημ. Μάρδας δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία του δημοσίου χρέους, αναφέροντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014 έκλεισε στο 185% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, είπε ότι «υπάρχει μια μελέτη του ινστιτούτου Levy σύμφωνα με την οποία θα φθάσει το 205% του ΑΕΠ το 2015» και σημείωσε, κρατώντας -όπως τόνισε- αποστάσεις και χωρίς να υιοθετήσει τις προβλέψεις πριν τη μελετήσει αναλυτικά, πως «είτε 185% είτε 205% το χρέος είναι μη βιώσιμο και πρέπει να το απαλύνουμε».
Για τα ταμειακά διαθέσιμα ο Δημ. Μάρδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας «πως όταν είσαι σε εμπόλεμη κατάσταση δεν αποκαλύπτεις τα όπλα σου».
Ενιαίο μισθολόγιο
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την επανεξέταση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο ώστε να εξαλειφθούν τυχόν στρεβλώσεις και αδικίες. Μόνο «ενιαίο» δεν είναι το μισθολόγιο, αφού, όπως είπε ο κ. Μάρδας, «τρέχουν» είκοσι μισθολόγια και «κάποιοι παίρνουν παραπάνω λεφτά ενώ κάνουν την ίδια δουλειά με άλλους». Παράλληλα θα επανεξεταστούν και τα μισθωτήρια συμβόλαιο που έχουν συνάψει διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου