Σελίδες

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

«Ποδαρικό» στη νέα κυβέρνηση έκανε το Κίνημα «Δεν Πληρώνω»

«Ποδαρικό» στη νέα κυβέρνηση έκανε το Κίνημα «Δεν Πληρώνω»

  •  Print
«Ποδαρικό» στη νέα κυβέρνηση έκανε το Κίνημα «Δεν Πληρώνω»
Του Κωστή Πλάντζου
Πιέσεις εκ μέρους των δανειστών για άγριο φοροκυνηγητό και αναστολή εφαρμογής υπεσχημένων εξαγγελιών της κυβέρνησης, αντί «χαλάρωσης» των μέτρων λιτότητος, προκαλούν στον Γιάνη Βαρουφάκη τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Με τα στοιχεία που δείχνουν πως η χρονιά ξεκίνησε με «μαύρη τρύπα» ύψους 1 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό, από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2015, θα προσέλθει την Δευτέρα για να διαπραγματευτεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους ευρωπαίους εταίρους στο Γιούρογκρουπ ο κύριος Γιάννης Βαρουφάκης.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τον Ιανουάριο οι φοορλογούμενοι δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους στην εφορία, δεν ζήτησαν να υπαχθούν στις 100 δόσεις και δεν απέδωσαν τον ΦΠΑ. Ακόμα και η παράταση που δόθηκε στον ΦΠΑ για τα τέλη Φεβρουαρίου, ερμηνεύεται στο εξωτερικό ως μία de facto «συνθηκολόγηση» του κράτους απέναντι στην απροθυμία χιλιάδων φορολογουμένων να τον πληρώσουν έως τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς πολλοί πόνταραν –και σωστά- ότι στις τελευταίες μέρες της απερχόμενης κυβέρνησης και στις πρώτες της νέας, καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει την επιθυμία να γίνεται δυσάρεστη επιβάλλοντας πρόστιμα.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τους ευρωπαίους ομολόγους του την Δευτέρα, θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει το πρόβλημα –για να υπεισέλθει στα ζωτικής σημασίας θέματα που αφορούν την επόμενη μέρα του Μνημονίου- λέγοντας ότι πάντα στη χώρα μας, πάνω σε εκλογές, τα φορολογικά έσοδα κάνουν «κοιλιά», αλλά μετά ανακάμπτουν. Μοναδική εξαίρεση βέβαια ήταν στις «διπλές» εκλογές του Μαΐου (επί Χάρη Θεοχάρη) όπου τα έσοδα είχαν σημειώσει αύξηση για το Δημόσιο, αλλά τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν ακριβώς τα αντίθετα για την κυβέρνηση.
Ωστόσο στην Ευρώπη όλοι γνωρίζουν ότι, ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πολλά στο κίνημα «Δεν Πληρώνω». Γνωρίζουν το προεκλογικό του πρόγραμμα, γνωρίζουν καλά το κλίμα παροχολογίας που καλλιεργήθηκε πριν και μετά τις εκλογές, αλλά δεν φαίνεται να πείθονται ιδιαίτερα από την έκκληση που έκανε πριν 5 μέρες στη Βουλή η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, στον «πατριωτισμό» των Ελλήνων για να πληρώσουν τους φόρους τους.
Αντιθέτως τα μηνύματα που στέλνει η χώρα στο εξωτερικό είναι ότι:
- Από τον Δεκέμβριο που έφυγε η Τρόικα από την Ελλάδα, άνοιξε «τρύπα» 2 δισ. σε δύο μήνες
- Οι ρυθμίσεις χρεών δεν αποδίδουν γιατί όλοι περιμένουν μία άλλη καλύτερη
- Οι εκλογές «φρέναραν» την φορολογική συμμόρφωση, ανέκοψαν τον ρυθμό ανάπτυξης και «τσάκισαν» την εορταστική αγορά, κάτι που φάνηκε στα έσοδα από ΦΠΑ τον Ιανουάριο
- «παγώσαν» οι κατασχέσεις και άρα δεν πιέζονται οι οφειλέτες να μπουν σε ρύθμιση ή να πληρώσουν φόρους
Στην πράξη όμως, η καθίζηση των εσόδων ακυρώνει εν μέρει και το επιχείρημα υπέρ της «χαλάρωση» των μέτρων λιτότητος. Ακόμα και αν η κυβέρνηση προσδοκούσε σε μία «χαλάρωση» για να εισπραχθούν 2,8 δισ. λιγότεροι φόροι φέτος (με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ αντί 3%), ήδη έχει υπάρξει «χαλάρωση» 1 δισ. στα έσοδα, μέσα σε ένα μήνα, ενώ μένει να αποδειχθεί αν θα αλλάξει κάτι στο β΄μισό του Φεβρουαρίου –μάλλον απίθανό όμως.
Και η ίδια η κυρία Νάντια Βαλαβάνη όμως, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι αποτελεί «ατομική επένδυση» για τους φορολογουμένους να πληρώνουν τους φόρους τους. Προειδοποίησε δηλαδή ότι αν δεν το πράξουν, θα χάσουν, υποννοώτας πως είτε δεν θα μπορέσουν εφαρμοστούν όσα τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, είτε θα το πληρώσουν αργότερα ακριβά με ελέγχους, πρόστιμα και επιπλέον φόρους στην εφορία.
Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι και όσοι έδειχναν ως τώρα «πατριωτισμό» ή θεωρούσαν «ατομική επένδυση» να πληρώσουν τους φόρους τους, πλήρωσαν ήδη και για όσους δεν τους πλήρωναν, με αποτέλεσμα η «επένδυση» να μην έχει αποδειχθεί επωφελής για το άτομό τους ή για τη χώρα τους που κινδυνύει ακόμη. Αντιθέτως η καλύτερη «ατομική επένδυση» ήταν εκείνη που δεν πλήρωναν τους φόρους, αφού έχουν τώρα τα χρήματα στην τσέπη για να ενταχθούν και στις 100 δόσεις αν θέλουν, με καλύτερους όρους από ό,τι οι άλλοι.
Ακόμα χειρότερα, και όσοι από οικονομική αδυναμία ακόμη ανέβαλαν να πληρώσουν φόρους, διαπιστώνουν τώρα ότι οι φόροι του 2015 πρέπει να εισπραχθούν κανονικά και, κατά συνέπεια, θα πληρώσουν μαζεμένα και με τόκο όσα άφησαν απλήρωτα τους τελευταίους μήνες του 2014 ή στις αρχές του 2015.
Το «φάρμακο» που λέει πως έχει η κυβέρνηση για να τους ανακουφίσει, είναι ότι θα βρει επιπλέον έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μόνο που θα πρέπει να προλάβει να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. από την πηγή αυτή μέσα στο επόμενο τετράμηνο του έτους, για να μπορέσει να πείσει εντός και εκτός συνόρων ότι μπορεί να «ρεφάρει» έτσι τις απώλειες από την αδυναμία των πολλών να πληρώσουν τους φόρους του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου