Σελίδες

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ Ποιες ανατροπές έρχονται στη φορολογία εισοδημάτων και ακινήτων

Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ

Ποιες ανατροπές έρχονται στη φορολογία εισοδημάτων και ακινήτων

Ποιες ανατροπές έρχονται στη φορολογία εισοδημάτων και ακινήτων
Της Μαρίας Βουργάνα
Νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ από τα εισοδήματα του 2015, άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα συνοδευτεί με μείωση των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο, ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Επίσης προανήγγειλε βελτίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων, εξορθολογισμό των προστίμων, διαβεβαιώνοντας ότι καμιά πρώτη κατοικία δεν θα βγει πλέον στο σφυρί για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ «παγώνουν» η δέσμευση λογαριασμών μισθοδοσίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και οι κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων.
Παράλληλα υποσχέθηκε ρύθμιση για την αποκατάσταση των 15.000 μικροομολογιούχων που υπέστησαν οικονομική ζημία από το «κούρεμα» των ομολόγων που κατείχαν στο πλαίσιο του PSI. Η κ. Βαλαβάνη, αφού δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι ανελέητη απέναντι στη φοροδιαφυγή, τόνισε ότι μέσω του Περιουσιολόγιου, το οποίο όπως είπε είναι σχεδόν έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση, μπορεί να αποδειχθεί η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων και διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις».
Ποιες ανατροπές έρχονται στη φορολογία εισοδημάτων και ακινήτων
ΠΛΗΡΩΜΕΣΑκόμη η υπουργός κάλεσε τους φορολογουμένους να πληρώσουν άμεσα τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τις δύο δόσεις το ΦΠΑ και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για να υπάρχουν «τα αναγκαία για μισθούς και συντάξεις».Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη η νέα φορολογική πολιτική τώρα ξεκινά και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν γίνει πέντε αποφασιστικά βήματα:
1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με θέσπιση ατομικού αφορολόγητου ορίου. Η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθιερωθεί κριτήριο επιφάνειας και αξίας για τη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας. Η κλίμακα του νέου φόρου ακινήτων θα είναι προοδευτική, ενώ παράλληλα έως τον Ιούνιο, κατ' εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ θα γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατά 30% - 35%. Η απώλεια εσόδων από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα αποκατασταθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
2. Βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Θέλουμε να μπουν όλοι στη ρύθμιση, είπε η υπουργός και προανήγγειλε:
• Παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση, η οποία λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου.
• Άρση των περιορισμών που υπάρχουν στην ισχύουσα ρύθμιση. Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως το όριο οφειλής ύψους 1 εκατ. ευρώ (όσοι χρωστούν περισσότερα σήμερα δεν μπορούν να ενταχθούν) ενώ υπάρχει και η διαχωριστική γραμμή των 15.000 ευρώ οφειλής κάτω από την οποία υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης σε 100 δόσεις, ενώ μεγαλύτερες οφειλές ρυθμίζονται σε έως 72 δόσεις. Ήδη το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει καταθέσει πρόταση βελτίωσης της ρύθμισης που κινείται σε τέσσερις άξονες: εισοδηματικά κριτήρια, εξόφληση σε 100 δόσεις όλων των οφειλών ανεξαρτήτως ύψους, ένταξη στη ρύθμιση και οφειλών άνω του 1 εκατ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου.
Πάντως οι επιδόσεις της ρύθμισης μέχρι σήμερα είναι απογοητευτικές. Μόλις 198.000 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις (τις παλαιές και την τρέχουσα) εκ των οποίων 168.000 στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές υπό διακανονισμό ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ «λιγότερο από όσα ληξιπρόθεσμα δημιουργούνται μέσα σε δύο μήνες».
3. Νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με πολλά κλιμάκια και αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά από διαβούλευση και θα αφορούν στα εισοδήματα του 2015 (φορολογικές δηλώσεις 2016). Αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον φόροι που θα παρακρατηθούν φέτος από τις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων θα επιστραφούν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016.
4. Μάχη κατά της φοροδιαφυγής και το λαθρεμπορίου. Με τη φράση ότι «θα ξαναμιλήσουμε στο τέλος της χρονιάς σε όσους μιλάνε για ευχολόγια» η κ. Βαλαβάνη προανήγγειλε νέα επιχειρησιακά σχέδια από το ΣΔΟΕ και άλλους μηχανισμούς με διατήρηση και ενδυνάμωση των μόνιμων προληπτικών ελέγχων. Η επισήμανση της κ. Βαλαβάνη ότι «δεν είναι λογικό να ελέγχονται υποθέσεις εκατομμυρίων από νέους ελεγκτές με μισθό 750 ευρώ» αφήνει περιθώρια ερμηνειών για αύξηση αποδοχών στους ελεγκτές.
5. Αξιοποίηση του προσωπικού του υπουργείου και επαναφορά πολλών υποβαθμισμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων σε επιχειρησιακή κατάσταση, ενώ είπε ότι «θα προσληφθούν όσο γίνεται άμεσα οι απολυμένες καθαρίστριες».
Επίσης, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση, δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα.
Π. Νικολούδης
3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής
Περισσότερες από 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής ύψους 7 δισ. ευρώ έχουν εντοπιστεί από τις αρχές, όπως αποκάλυψες από το βήμα της Βουλής χθες ο υπουργός για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδης. Από τις υποθέσεις αυτές το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 2,5 δισ. ευρώ αλλά ο «θησαυρός», όπως τον χαρακτήρισε παραμένει αναξιοποίητος, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός ελεγκτών στο ΣΔΟΕ και τις εφορίες.
Ο Π. Νικολούδης μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τόνισε πως οι 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής εντοπίστηκαν σε ελέγχους από το 2000 και μετά από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, της οποίας επικεφαλής ήταν ο ίδιος.
Ζήτησε όπως αποκάλυψε από τις τράπεζες καταλόγους με καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ, με στοιχεία όσων έστειλαν κεφάλαια στο εξωτερικό, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση και παράλογο το γεγονός ότι κάποιος που δηλώνει 25.000 ευρώ να πληρώνει ασφάλιστρο 17.000 ευρώ.
Αποκατάσταση για 15.000 μικρο-ομολογιούχους
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση «θα αποκαταστήσει τις ζημιές που υπέστησαν περίπου 15.000 οικογένειες μικροομολογιούχων από το «κούρεμα» κατά 53,5% της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν. Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε η υπουργός βάση αυτής της αποκατάστασης θα αποτελέσει η προκαταρκτική συμφωνία που επήλθε με τους εκπροσώπους τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Βουλής.
Σε ειδικό πλαίσιο θα υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζόμενων, που τα ομόλογά τους είχαν δοθεί από το Δημόσιο ως εργατικές αποζημιώ- σεις για την απόλυση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου