Σελίδες

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ποιοι ελπίζουν στο μπόνους του «συνεπούς φορολογουμένου»

Ποιοι ελπίζουν στο μπόνους του «συνεπούς φορολογουμένου»

Πλήθος κινήτρων για να μαζευτεί «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία. Όσα πληρώνεις, σου διαγράφουν άλλα τόσα. Εναλλακτικά, διαγραφή έως και του 100% των προσαυξήσεων.
poioi-elpizoun-sto-mponous-tou-sunepous-forologoumenou
 
«Γιατί να μην εφαρμόσουμε ένα μέτρο που θα φέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία; Γιατί να μην προσφέρουμε διέξοδο σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι ψάχνουν λύση για να ξεχρεώσουν;». Με αυτά τα βασικά επιχειρήματα θα παρουσιάσει στους «θεσμούς» η κυβέρνηση τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία για πρώτη φορά θα δίνει τη δυνατότητα να κουρευτούν όχι μόνο προσαυξήσεις αλλά και «κεφάλαιο».
Στην Καραγιώργη Σερβίας είναι αισιόδοξοι όχι μόνο για το ότι θα εξασφαλίσουν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για να προχωρήσει το μέτρο αλλά και ότι θα αποδώσει εισπρακτικά και μάλιστα άμεσα
Στην Καραγιώργη Σερβίας είναι αισιόδοξοι όχι μόνο για το ότι θα εξασφαλίσουν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για να προχωρήσει το μέτρο –στόχος είναι να κατατεθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή- αλλά και ότι θα αποδώσει εισπρακτικά και μάλιστα άμεσα. Ο λόγος;
Η ρύθμιση έχει μια «καινοτομία». Μέχρι τώρα, για να μπορούσε κάποιος να εξασφαλίσει γενναία μείωση (έστω των προσαυξήσεων καθώς κούρεμα κεφαλαίου δεν μπορούσε να γίνει) έπρεπε να μηδενίσει το χρέος του στην  εφορία. Σε περιόδους περιορισμένης ρευστότητας για όλους όπως αυτή που διανύουμε (ή και φόβου για το αύριο δεδομένου ότι η ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πολύ μεγάλη) το να βρει κάποιος και να καταβάλλει ποσά της τάξεως των 2.000 ή και 3.000 ευρώ, δεν είναι καθόλου, εύκολο.

«Πλήρωσε ό,τι μπορείς»

Έτσι για πρώτη φορά, δοκιμάζεται η λύση του «πλήρωσε ό,τι μπορείς» (αρκεί το ποσό αυτό να είναι πάνω από 200 ευρώ). Να λοιπόν πως λειτουργεί το μέτρο του «κουρέματος»:
  1. Μπορούν να κουρευτούν οφειλές (κεφάλαιο και προσαυξήσεις) που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2013
  2. Η πηγή προέλευσης αυτών των οφειλών, παίζει ρόλο. Έτσι, δεν μπορούν να κουρευτούν (ακόμη και αν είναι ποσά που έχουν συσσωρευτεί πριν την 31/12/2013) χρέη που προέρχονται από τις ακόλουθες κατηγορίες φόρων:
  • ΦΠΑ
  • ΦΑΠ (φόρος ακίνητης περιουσίας)
  •  Φόρος μισθωτών υπηρεσιών
  • Ανακτήσεις παράνομων κρατικών ενισχύσεων,
  • Καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων
  • Μισθώματα στο δημόσιο
  • Δασμοί
  • Έσοδα υπέρ τρίτων,
  • Έσοδα υπέρ αλλοδαπού δημοσίου
  • Ειδικοί φόροι κατανάλωσης
  • Οφειλές βεβαιωμένες στις τελωνειακές υπηρεσίες
Τι μένει αν εξαιρεθούν όλες αυτές οι κατηγορίες; Στην πραγματικότητα ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 και του 2012 (διότι το 2013 η εφορία δεν το έχει βεβαιώσει ακόμη παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει στείλει τα στοιχεία από τον Ιούλιο).
Στην πραγματικότητα, το «κούρεμα» απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες είχαν κέρδη στο παρελθόν αλλά χτυπήθηκαν από την κρίση με αποτέλεσμα όταν κατέφτασε το εκκαθαριστικό να μην μπορούν να πληρώσουν. Στο ερώτημα αν μπορεί να αποδώσει το μέτρο, η απάντηση είναι ότι το κίνητρο είναι πολύ ισχυρό. Διότι αν χρωστάς φόρο εισοδήματος του 2013 ύψους 4.000 ευρώ (μαζί με τις προσαυξήσεις) μπορείς να δώσεις 2.000 ευρώ και να μηδενίσεις το χρέος σου. Μπορείς ακόμη να δώσεις 1.000 ευρώ, και να σβήσεις χρέη 2.000 ευρώεντάσσοντας όμως υποχρεωτικά τις υπόλοιπες οφειλές (στην προκειμένη περίπτωση τα 2.000 ευρώ) στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Εδώ υπάρχει άλλο ένα μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας του δημοσίου. Όποιος κάνει χρήση του δικαιώματος για κούρεμα, είναι υποχρεωμένος να εξοφλεί τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τουλάχιστον 10 μήνες.

Τα κίνητρα στους συνεπείς

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις η Νάντια Βαλαβάνη, τα κίνητρα θα θεσμοθετηθούν με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στο Βουλή στο 2ο εξάμηνο του 2015. Θα πάρουν τη μορφή έκπτωσης φόρου επί του φόρου που αντιστοιχεί στα εισοδήματα του 2015 και θα πληρωθεί το 2016. Προϋπόθεση θα είναι, ο φορολογούμενος να έχει καταβάλλει κανονικά τις φορολογικές του υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια των ετών 2012, 2013 και 2014. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου