Σελίδες

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τα μεγάλα «αγκάθια»: Συντάξεις, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις

Τα μεγάλα «αγκάθια»: Συντάξεις, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις

Τα μεγάλα «αγκάθια» μετά τη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξειδίκευση στους τομείς των συντάξεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του ΦΠΑ
ta-megala-agkathia-suntakseis-fpa-idiwtikopoiiseis
 
Στη δύσκολη φάση της «εξειδίκευσης» των όσων αναφέρει το email Βαρουφάκη προς τους δανειστές περνάει από σήμερα κιόλας η κυβέρνηση καθώς ο χρόνος μέχρι το τέλος Απριλίουοπότε και θα πρέπει να γίνει η πρώτη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μετράει ήδη αντίστροφα.
Μετά τη δημοσίευση του σχετικού email, η κυβέρνηση απέφυγε χθες να ρίξει φως στα κρίσιμα σημεία της ελληνικής επιστολής όπως, το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποκρατικοποιήσεις, τι θα γίνει με τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ όπως επίσης ποια θα είναι η τύχη της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το βέβαιο είναι ότι το email θα ανάψει «φωτιές» καθώς ανοίγει θέματα με τους συντελεστές του ΦΠΑ, με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τουλάχιστον 150.000 ατόμων, με τους φόρους υπέρ τρίτων που αιμοδοτούν δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία αλλά και με τις φορολογικές απαλλαγές που χορηγούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Επί των καυτών αυτών θεμάτων, οι αποφάσεις οι πρώτες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα σε επίπεδο κυβερνητικού συμβουλίου όπου και θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι όποιες διαφορές υπάρξουν ακόμη και μεταξύ υπουργών.
Τα μεγάλα μέτωπα, έχουν ως εξής:

Φορολογικό –ΦΠΑ

Μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, έχει να κάνει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Από τη στιγμή που η κατάθεση νομοσχέδιου προαναγγέλθηκε επισήμως, ο χρόνος μετράει εις βάρος του υπουργείου Οικονομικών καθώς η υφιστάμενη ρύθμιση έχει παγώσει ενώ τα έσοδα υποχωρούν.
Κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στη ρύθμιση
Κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στη ρύθμιση τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη την προηγούμενη εβδομάδα. «Οι ιδέες των θεσμών επί του θέματος, θα ληφθούν υπόψη» έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδια κυβερνητική πηγή ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον ΕΝΦΙΑ. Μετά τη δέσμευση της Ελλάδας να αποφύγει τα μέτρα που πλήττουν τον προϋπολογισμό, το σχέδιο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από έναν φόρο τύπου ΦΜΑΠ με πολύ υψηλό αφορολόγητο το οποίο θα περιορίζει τα δημόσια έσοδαακόμη και κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ, φαίνεται ότι συγκεντρώνει ολοένα και λιγότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί. Όσον αφορά δε στον ΦΠΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν ήδη θέσει ανοικτά το θέμα κατάργησης του μειωμένου συντελεστή στα νησιά κάτι που προς το παρόν η κυβέρνηση διαψεύδει. Από τις απαλλαγές του ΦΠΑ, το δημόσιο χάνει περίπου ένα δις. ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, χωρίς να πειραχτεί η έκπτωση στα νησιά και ο μειωμένος συντελεστής σε ξενοδοχεία και φάρμακα, δημοσιονομικό όφελος ουσιαστικό δεν μπορεί να προκύψει.

Ασφαλιστικό

Το κείμενο «φωτογραφίζει» όλες τις μεταβατικές διατάξεις που επιτρέπουν ακόμη και σήμερα, ειδικά στους ασφαλισμένους στο δημόσιο και στα «ευγενή ταμεία» (ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ) να συνταξιοδοτούνται ακόμη και 12 χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. To email Χαρδούβελη είχε και αυτό αναφορά σε αυτές τις μεταβατικές διατάξεις προτείνοντας τη σταδιακή εξάλειψη έως το 2019. Το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα τις προθέσεις του για ένα ζήτημα που «καίει» περισσότερες από 150.000 οικογένειες.
Στο προσκήνιο, επανέρχεται και η κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των λεγόμενων «φόρων υπέρ τρίτων». Μάλιστα στο κείμενο προστίθεται η λέξη «με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οι περισσότεροι από τους φόρους υπέρ τρίτων, αποτελούν πόρους του ασφαλιστικού συστήματος οποίο «τρέφεται» με αυτούς τους πόρους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δημοσιονομικά ουδέτερο, σημαίνει ότι η «τρύπα» που θα ανοίξει στους προϋπολογισμούς των ταμείων, δεν θα πρέπει να καλυφθεί με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό εκτός και αν βρεθεί μέτρο αναπλήρωσης.
Ο κατάλογος, περιλαμβάνει επίσης την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων
Ο κατάλογος, περιλαμβάνει επίσης την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων –η κυβέρνηση θα κληθεί να αποκαλύψει αν θα είναι διοικητική ή πλήρης αλλά και το ποια θα είναι τα ταμεία που θα απομείνουν – αλλά και τη διασύνδεση μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων (σ.σ κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σήμερα κυρίως στον ΟΑΕΕ και στο ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών όπου οι εισφορές επιβάλλονται ανεξαρτήτως εισοδήματος). 

Αποκρατικοποιήσεις

«Για να προσελκύσουν επενδύσεις σε τομείς κλειδιά και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα δημόσια assets οι ελληνικές αρχές θα δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί.
Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο
Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο» αναφέρει το ελληνικό email και προσθέτει: «οι ελληνικές αρχές θα επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί με στόχο τη βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης».
Με αφορμή τις συγκεκριμένες αναφορές, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ρωτήθηκε χθες για το πώς ακριβώς θα προχωρήσει το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων το οποίο μάλιστα, είναι προϋπολογισμένο να αποδώσει περί τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015. Απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας για κάθε συγκεκριμένη ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό. Έτσι, τον τελικό λόγο για το  αν τελικώς θα προχωρήσει η πώληση του ΟΛΘ (στις προγραμματικές ο αρμόδιος υπουργός έχει εκφραστεί αρνητικά) ή η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, αναμένεται να έχει το κυβερνητικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου