Σελίδες

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Τώρα στα δίχτυα τα μεγάλα «ψάρια»

Τώρα στα δίχτυα τα μεγάλα «ψάρια»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τώρα στα δίχτυα τα μεγάλα «ψάρια»
«Και τώρα να πληρώσουν οι έχοντες». Την εξαγγελία, η οποία κυριάρχησε τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, καλείται να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και η αρμόδια για τα έσοδα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Γράφει ο Θάνος Τσίρος
Το σχέδιο, μπαίνει ήδη σε εφαρμογή και προβλέπει:
Την κατάργηση διατάξεων που ψηφίστηκαν ακόμη και εν μέσω κρίσης επιτρέποντας στους έχοντες, με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλες περιουσίες, να πληρώνουν λιγότερο φόρο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η θέσπιση αυτοτελούς τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα ή ελεύθερα επαγγέλματα αλλά και η κατάργηση μνημονιακών μέτρων που επέτρεπαν την επιβολή υψηλής φορολογίας στους έχοντες ακίνητα αξίας ακόμη και άνω των 5 εκατ. ευρώ
Την υλοποίηση μέτρων με στόχο τον εντοπισμό των εχόντων, οι οποίοι δεν φαίνονται στα αρχεία της εφορίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει τόσο ο εξονυχιστικός έλεγχος των καταθέσεων όσο και η πλήρης ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Ειδικά τα 2 τελευταία χρόνια, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ευνοούσαν απροκάλυπτα τους έχοντες υψηλά εισοδήματα έπεφταν «βροχή» παρά το γεγονός ότι οι έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα καλούνταν να πληρώνουν ολοένα και περισσότερα βάρη.
Αρκούν δύο μόνο παραδείγματα:
Α. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης με ετήσιες αποδοχές 100.000 ή και 200.000 ευρώ (σ.σ για όσους αναρωτιούνται υπάρχουν 39.000 φορολογούμενοι στα αρχεία της εφορίας με ατομικά δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ) ενίσχυε ακόμη περισσότερα τα εισοδήματά του, όλα αυτά τα χρόνια, με εισοδήματα από ενοίκια (ας υποθέσουμε ότι τα εισοδήματα αυτά ήταν 10.000 ευρώ τον χρόνο). Επί σειρά ετών, αυτά τα εισοδήματα φορολογούνταν με συντελεστή ακόμη και 49%. Δηλαδή, το συγκεκριμένο στέλεχος πλήρωνε για το ενοίκιο των 10.000 ευρώ έως και 4.900 ευρώ φόρο. Από τη στιγμή που καθιερώθηκε ο αυτοτελής τρόπος φορολόγησης των ενοικίων (σ.σ ίσχυσε πρώτη φορά για τα εισοδήματα του 2014), το συγκεκριμένο στέλεχος κλήθηκε και καλείται να πληρώνει φόρο για το ενοίκιο μόλις 1.000 ευρώ. Τώρα γιατί η προηγούμενη έκανε «δώρο» σε έναν φορολογούμενο με αποδοχές 110.000 ή και 210.000 ευρώ το ποσό των 3.000 ευρώ, μόνο αυτή γνωρίζει.
Β. Ένα από τα μνημονιακά μέτρα τα οποία θεσπίστηκαν το 2011 περισσότερο για συμβολικούς και λιγότερο για δημοσιονομικούς λόγους, ήταν η θέσπιση φόρου κατοχής στους ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία άνω των 5.000.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός, ήταν προγραμματισμένος να ισχύσει για το τμήμα της περιουσίας άνω των 5 εκατ. ευρώ και να υπολογιστεί με συντελεστή 2%. Το μέτρο καταργήθηκε από τη στιγμή που ίσχυσε ο ΕΝΦΙΑ και οι μεγαλοϊδιοκτήτες εξασφάλισαν έκπτωση φόρου, η οποία ξεπερνούσε το 50%. Ποιοι και πόσοι ήταν αυτοί οι φορολογούμενοι; Περίπου 300-400 σε όλη την Ελλάδα, κυρίως εφοπλιστές.
Στο φως τα αδήλωτα εισοδήματα
Την ίδια στιγμή που αυτά συνέβαιναν, οι μικροεπαγγελματίες καλούνταν να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ, ενώ το αφορολόγητο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μετατρεπόταν σε έκπτωση φόρου για να ισχύσει μόνο για τα κατώτερα και όχι για τα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια. Πώς προγραμματίζει η νέα κυβέρνηση να αντιστρέψει την κατάσταση;
1. Με τη θέσπιση του γενικού αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, που θα προστατέψει τους έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα
2. Με την κατάργηση του αυτοτελούς συστήματος φορολόγησης. Όλα τα φυσικά πρόσωπα θα φορολογούνται προοδευτικά για το άθροισμα των εισοδημάτων τους. Αυτό που ισχύει σήμερα, να τεμαχίζεται το εισόδημα ανάλογα με την πηγή προέλευσης, ευνοεί τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
3. Με την καθιέρωση υψηλότερων φορολογικών συντελεστών για αυτούς που δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα.
Το οικονομικό επιτελείο θα καλείται να αντιμετωπίσει μια πρόκληση: να φέρει στο φως τα αδήλωτα εισοδήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βαφτίζει «πλούσιους» μόνο τους 39.000 φορολογούμενους οι οποίοι -στο κάτω-κάτω- έχουν και την… ειλικρίνεια να δηλώσουν εισοδήματα της τάξεως των 100.000 ευρώ και πάνω (σ.σ. 39.000 άτομα με αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ μοιράζονται εισοδήματα άνω των 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία).
Γι’ αυτό και είναι πολύ μεγάλη η σημασία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Αποσκοπεί στο να «συλλάβει» εισοδήματα μέσα από την παρατήρηση μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση του καθενός. Για παράδειγμα, θα θεωρείται ύποπτη μια μεταβολή στην κατάθεση της τάξεως των 50.000 ευρώ από φορολογούμενο που δηλώνει εισοδήματα 20.000 ευρώ ετησίως. Αμέσως ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων που μπορεί να προέρχονται από πώληση περιουσιακού στοιχείου, κληρονομιά, αποζημίωση ή και φοροδιαφυγή.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 12 Φεβρουαρίου 2015 (φύλλο 48)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου